Collectienummer:

APM 20.712

Deelcollectie:

tabakscuriosa

Titel:

tabaksdoos

Trefwoord:

offer van Abraham

Beschrijving:

Tabaksdoos van messing met ovale vorm met vlakke bodem, rechte zijkanten en vlak deksel. Deksel gegoten met in reliëf voorstelling van offer van Abraham met links van het midden staande Abraham met geheven zwaard, een zwevend engeltje houdt de punt van het zwaard beet, rechts op een soort offerblok een geknielde Isaac, de hand van Abraham rust op zijn hoofd, erboven de tekst links "RA:" en rechts "SACRIFI:I", aan de voeten van Abraham links een rokende driepoot met de letters "ZZ" en onder het offerblok de letters "IS". De opstaande zijkanten gedrukt met in reliëf een slingerende rank, aan beide einden eindigend in een soort vissenkop, ertussen een feniks, een vogel en andere dieren. Doos inwendig op de enkelkakige scharnier een gegoten conische messing pijpenstopper.

Datum:

Periode 1625 - 1635


Maten:

AlgemeenHoogte3 cm
Breedte4 cm
Lengte6,6 cm
Kenmerken
Materiaalmessing (metaal)
Techniekgegoten metaal, gewalst
Kleurgeel
Gebruikssporen slijtage
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalWest-Europa
LandDuitsland
Regio nationaalNoordrijn-Westfalen
PlaatsIserlohn (?)
Merkteken "ZZ", "IS" (reliëf, deksel)
Aanwinst
Jaar 2011
Provenance Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, c. 1986-2011, nr CC039 (DD098)
Commentaar
Het opschrift "RA" staat voor Rex Abraham, de "I" voor Isaak, de initialen eroder refereren aan de maker "ZZ" vermoedelijk werkzaam in "IS" (= Iserlohn).
Literatuur
Georg Alfred Brongers, Tabaks- en snuifdozen. Sellingen, 1993. p 465. Bespreking van de vondst van een gelijke doos in Bourtange gedateerd 1637 met vermelding van dit exemplaar.
Don Duco, De Hollandse tabaksdoos. Amsterdam, 2012. cat. 2. Dit exemplaar.
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Tabaksdoos met het offer van Abraham. Dit exemplaar.
Expositie
Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, 1987-2010, zolderetage.
Amsterdam, Pijpenkabinet, tentoonstelling "Curieuze tabaksdozen uit twee eeuwen, bijzondere dozen uit de Niemeyer collectie", 15 september - 31 oktober 2011.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email