Collectienummer:

APM 19.865

Deelcollectie:

tabakscuriosa

Titel:

pijpenfoedraal

Trefwoord:

staande Christus, passie van Christus

Beschrijving:

Pijpenkas of pijpfoedraal van notenhout (bois de Sainte Lucie) met ovaalvormige ketel die overlangs openklapt en rechte steel met knoop aan het eind. Geheel gesneden in reliëf met op de ketel de opgestane Christus met stralenbundel en opgeheven linkerarm, links van hem geflankeerd door een engeltje, aan de steelzijde in een rechthoekige gladde lijst met langs de boven- en onderzijde aan ogen guirlandes van stof boven en bladeren onder een uitstalling van olielampen, een doornenkroon en meer. Steel in banden vier scènes van de kruisweg van Christus gescheiden door schijfvormige knopen, van het steeleind naar de ketel Jezus bidt in Gethsemene met slapende discipelen met boven een gevleugelde engel en kruis, erboven scène twee de geseling van de ontklede Jezus, zijn mantel hangt ernaast, boven het oog als symbool van God de vader gevat in een driehoek als symbool van de Drie-eenheid, scène drie Jezus draagt het kruis, omgeven door soldaten, Simon uit Cyrene ondersteunt het kruis, tenslotte scène vier de soldaten richten het kruis met Jezus op, omzoomd door vrouwen. Ketel bovenzijde cirkelvormige tweekakige plaatscharnier, messing slotpen en zinken veerslotje.

Datum:

Periode 1770 - 1800


Maten:

AlgemeenHoogte6,8 cm
Lengte24 cm
Kenmerken
Materiaalpalmhout (buxus) (hout)
Techniekgesneden
Kleurlichtbruin
Overige materialenmessing (metaal)
Gebruikssporen geen
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalWest-Europa
LandBelgië (?)
Aanwinst
Jaar 2009
Provenance Riom, veilinghuis Piasa, lot 150
Parijs, collectie Musée de la Seita, 1995-2009, coll. nr 1458
Lyon, Michel Descours, koop 23-05-1995
Commentaar
De foedraal duidt op het lijden van Jezus en zijn opstanding die de gelovige oproept tot waakzaamheid anders wacht de nacht.
Literatuur
Don Duco, Topstukken uit het Pijpenkabinet. Amsterdam, 2010. Hoofdstuk: Een pijpfoedraal met kruiswegstatie. Dit exemplaar.
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. Hoofdstuk: Een pijpfoedraal met kruiswegstatie. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email