Collectienummer:
APM 17.313 |
Deelcollectie:
bodemvondst pijpen |
Titel:
sierpijp |
Trefwoord:
"HASELDOC", dubbelkoppige adelaar |
Beschrijving:
Etalagepijp of presentatiepijp van klei met grote dubbelconische ketel (fragment), hiel en rechte steel met knoop. Filtradering. Handgevormde pijp van klei met slanke ketel, bij steelaanzet aan weerszijden ingedrukt makersmerk omgeven door krans van lelies in ruiten en bloem op steel. Groot hielstempel met dubbelkoppige adelaar met erboven "HASELDOC", daarboven viermaal ingedrukt het makersmerk. Steel concentrische ringen met raderingen, zigzag en band met ingedrukte makersmerken en stippen. Knoop in de steel gemarkeerd met zigzagbanden en raderingen. Ketel geglaasd. Krimpscheur ketel. |
Datum:
Periode | 1655 - 1665 |
Maten:
Kop | Hoogte | 8,2 cm |
Breedte | 3,9 cm | |
Steel | Lengte | 9,5 cm |
Kenmerken
Pijptype | steelpijp |
Pijpmodel | dubbelconisch |
Materiaal | pijpaarde (ceramiek) |
Techniek | handvorm |
Kleur | wit |
Afwerking | geglaasd |
Gebruikssporen | ongerookt |
Productie
Continent | Europa |
Regio internationaal | West-Europa |
Land | Nederland |
Regio nationaal | Zuid-Holland |
Plaats | Gouda |
Maker | Thiel Jansz. Proost |
Merkteken | TIP + twee sterren, bloem op steel (stempel, hiel/ketel) |
Aanwinst
Jaar | 2003 |
Provenance | Amsterdam, Stanley Faber |
Vindplaats | Amsterdam, Derde Weteringsstraat (bij Vijselgracht), 2003 |
Commentaar
Het gebruik van merkstempel goudsbloem van Reijnier Jansz. Blom aan weerszijden van de ketel is tamelijk onverwacht, wijst dit op een relatie met die maker of werd deze pijp in opdracht bij Blom gemaakt ? Ook het gegeven dat dit stempel zo vaag is afgedrukt is vreemd. Ketelinhoud c. 14 ml. |
Literatuur
Don Duco, Object van de maand. Amsterdam, 2001. februari 2004, nr 33. Beknopte bespreking van dit exemplaar. |
Don Duco, Tussen meesterstuk en presentatiepijp. Amsterdam, 2015. afb 4. Dit exemplaar. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 6, p , afb 304. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email