Numéro de la collection:

APM 17.313

Sous-collection:

pipes de fouilles

Titre:

pipe ornamentale

Mots-clés:

"HASELDOC", double-headed eagle

Description :

Etalagepijp of presentatiepijp van klei met grote dubbelconische ketel (fragment), hiel en rechte steel met knoop. Filtradering. Handgevormde pijp van klei met slanke ketel, bij steelaanzet aan weerszijden ingedrukt makersmerk omgeven door krans van lelies in ruiten en bloem op steel. Groot hielstempel met dubbelkoppige adelaar met erboven "HASELDOC", daarboven viermaal ingedrukt het makersmerk. Steel concentrische ringen met raderingen, zigzag en band met ingedrukte makersmerken en stippen. Knoop in de steel gemarkeerd met zigzagbanden en raderingen. Ketel geglaasd. Krimpscheur ketel.

Date:

Période 1655 - 1665


Tailles:

FourneauHauteur8,2 cm
Largeur3,9 cm
StemLongueur9,5 cm
Caractéristiques
Type de pipe pipe à tuyeau
Forme de pipe double conique
Matérialterre à pipe (céramique)
Techniqueformé à la main
Couleurblanc
Dernière touche geglaasd
Traces of use ongerookt
Production
ContinentEurope
Région internationaleEurope de l'Ouest
PaysPays-Bas
Région nationaleHollande du Sud
LieuGouda
FabriquantThiel Jansz. Proost
Mark TIP + twee sterren, bloem op steel (stempel, hiel/ketel)
Statut juridique
Date 2003
Ancienne appartenance Amsterdam, Stanley Faber
Site de fouille Amsterdam, Derde Weteringsstraat (bij Vijselgracht), 2003
Commentaire
Het gebruik van merkstempel goudsbloem van Reijnier Jansz. Blom aan weerszijden van de ketel is tamelijk onverwacht, wijst dit op een relatie met die maker of werd deze pijp in opdracht bij Blom gemaakt ? Ook het gegeven dat dit stempel zo vaag is afgedrukt is vreemd.
Ketelinhoud c. 14 ml.
Literature
Don Duco, Object van de maand. Amsterdam, 2001. februari 2004, nr 33. Beknopte bespreking van dit exemplaar.
Don Duco, Tussen meesterstuk en presentatiepijp. Amsterdam, 2015. afb 4. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 6, p , afb 304. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email