Butz-Choquin

Geschiedenis

De fabriek Butz-Choquin wordt al in de jaren 1840 in de Franse plaats Metz door ene Gustave Butz gesticht. In 1858 associeert Butz zich met zijn schoonzoon Choquin en krijgt het bedrijf de naam Butz-Choquin. In 1875 komt de fabriek in handen van ene Lucien Berrod die twee jaar later zorgt voor overplaatsing naar Parijs. De familie Berrod zal tot aan het eind van de twintigste eeuw leiding aan de fabriek blijven geven.

Voor de productie van pijpen wordt een nieuw bedrijf gesticht in Saint-Claude (Jura) waar voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn en waar zich inmiddels een industrie van pijpen en artikelen van hoorn heeft ontwikkeld. De fabriek krijgt en prominente plaats in het centrum van het stadje. Het succes is zo groot, dat aantal arbeiders gestaag groeit en de productie al snel wereldwijd wordt verscheept.

Steeds opnieuw staat een nieuwe generatie Berrod's aan het hoofd van het familiebedrijf. Vanaf het midden van de 20e eeuw is de leiding in handen van de zogenaamde Berrod Regad Group. Sinds 1951 luidt de officiële naam Société des Pipes Butz-Choquin. In deze eeuw kwam de fabriek in zwaar weer en moest uiteindelijk een kleine tien jaar geleden sluiten.

17.737b  hout-butz-choquin-eendenbeen-3
Steel met albatrosbot.APM 17.737b
18.488  hout-butz-choquin-fleuron-schuinkop-1
Freehand met rough top..APM 18.488

Zelfs tegenwoordig is de invloed van de fabriek van Butz-Choquin nog buitengewoon groot. Hun samenwerking met allerlei meester-ontwerpers en meester-pijpenmakers die jaarlijks voor talloze bijzondere pijpen zorgde, wordt nu door andere fabrieken voortgezet.

De meest succesvolle periode ligt in de jaren 1970, wanneer er 180 werknemers zijn en jaarlijks 800.000 pijpen worden geproduceerd. Daarna slankt de productie af en loopt het aantal werknemers terug tot ongeveer vijftig met een jaarproductie van zo'n 200.000 pijpen. De laatste directeur uit de familie was Jean-Paul Berrod, die enkele jaren geleden het bedrijf in nieuwe handen overdroeg. Na het jaar 2000 is een uittocht van werknemers een feit en liep de productie drastisch terug. Op het laatst was alleen de productie van pijpen in opdracht van kleine merken en handelshuizen nog van belang.

Kenmerken

Reeds in 1858 begonnen vader en schoonzoon Butz-Choquin met de vervaardiging van een pijp met een tussenstuk van albatrosbot. Onder de naam Origine oogstte deze pijp veel succes. Het ontwerp heeft tot in deze eeuw tot het assortiment behoort, al is het albatrosbot dan door kunststof vervangen.

Gedurende de hele twintigste eeuw is een breed scala aan modellen aangehouden. Daaronder vinden we veel ontwerpen uit eigen bedrijf, maar er zijn ook dikwijls producten van andere ontwerpers gemaakt. Zo verzorgde de designer Joe Colombo de Optimal, een functionele pijp die zowel horizontaal als verticaal kan staan.

24.424  hout-butz-choquin-rechtshandig-01
Linkshandige pijp..APM 24.424
18.487  hout-butz-choquin-freeehand-3
Deense freehand met Franse slag..APM 18.487
18.497  hout-butz-choquin-negoita-08
Speciaal ontwerp..APM 18.497

Tegenwoordig behoort het assortiment tot een van de diepgaanste in de wereld. Butz-Choquin kan meer dan 1500 verschillende modellen leveren in een nog groter aantal afwerkingen. Daarbij staat het serieproduct centraal, maar ook bijzondere unica en exclusief handgemaakt werk komen in de fabriek tot stand.

De beste pijpen worden voorzien van het merk BC in goud, daarnaast is zilver in gebruik, terwijl de gewone pijpen met een wit logo worden gemerkt. In de talloze series ondermerken kan men de afgekeurde bruyère kwijt. Inmiddels behoren tot de fabriek ook de merken Dr. Boston, Chap, Claude Romain, Bontemps en Jima.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop voert nog altijd een breed assortiment van deze eertijds grote en belangrijke fabriek. Daaronder behoren de series van vlot ontwerp in eigentijdse vormgeving. Aantrekkelijker en kwalitatief beter zijn de door de meester-pijpenmaker gedraaide unica, waarvan de modellen wat klassieker en ingetogener zijn. Deze luxueuze producten kenmerken zich door ingezette decoratieve schijfjes van verschillende kleuren hout of kunststof op de scheiding van tige en mondstuk. De prijzen lopen van 100 euro voor de gewone modellen tot enkele honderden voor de bijzondere handgemaakte stukken.