Collectienummer:
APM 8.562 |
Deelcollectie:
ceramische pijpen |
Titel:
tabakspijp |
Trefwoord:
achtzijdig, knorren, klepdeksel |
Beschrijving:
Tabakspijp van aardewerk, zogenaamde chemnitz met hoge achtzijdige ketel op verzwaard onderstuk en oplopende steel met schijfvormige manchet. Ketel rechts gestempeld staand ovaal met wapen van een adelaar met gespreide vleugels waarboven "SCHUTZMARK". Steel rechts in rechthoekig schild "PARTSCH". Roodbakkende klei met transparant glazuur, goudverf in de merken, langs de knorren en filet langs de vlakken op de ketel. Oorspronkelijk nikkel klepdeksel en manchetring met oog. Deksel binnenzijde "ECHT NICKEL". Oorspronkelijk houten roer met hoornen mondstuk. |
Datum:
Periode | 1870 - 1910 |
Maten:
Kop | Hoogte | 7,4 cm |
Breedte | 2,6 cm | |
Steel | Lengte | 3,5 cm |
Lengte totaal | 33,5 cm |
Kenmerken
Pijptype | manchetpijp |
Pijpmodel | chemnitz |
Materiaal | aardewerk (ceramiek) |
Techniek | geperst |
Kleur | rood |
Overige materialen | nikkel (metaal), kersenhout (hout), buffelhoorn (dierlijk materiaal) |
Afwerking | glazuur, verguld |
Gebruikssporen | gerookt |
Productie
Continent | Europa |
Regio internationaal | Midden-Europa |
Land | Oostenrijk |
Regio nationaal | Wiener Neustadt-Land |
Plaats | Theresienfeld |
Maker | Anton Partsch |
Merkteken | wapen met adelaar + "SCHUTZMARK" (stempel, ketel re.) "PARTSCH" (stempel, steel re.) |
Aanwinst
Jaar | 1984 |
Provenance | Londen, Paul Bentley, Astley's |
Londen, Jermynstreet, Astley's, <1930-1984 | |
Londen, collectie William Astley, c. 1920 |
Literatuur
Benedict Goes (Benedict Goes), 25 eeuwen roken; De verwonderlijke vormgeving van de pijp. , 1993. p 61, foto. Dit exemplaar. |
Benedict Goes (Benedict Goes), The Intriguing Design of Tobacco Pipes. Leiden, 1993. p 61, foto. Dit exemplaar. |
Don Duco, The ubiquitos clay pipe. ParijsThe Pipe Year Book 2001, /, 2001. p 58. Dit exemplaar. |
Expositie
Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email