Collectienummer:

APM 20.088a

Deelcollectie:

varia etnografie

Titel:

kiseruzutsu

Trefwoord:

twee strijders

Beschrijving:

Pijpenfoedraal of kiseruzutsu van been voor kiseru bestaande uit twee ineenschuivende hulzen, de dikste de houder waarin bovenin een inschuivend afgerond deksel. Voorzijde gesneden in reliëf twee strijders in historische dracht, enkele bloeiende bloemen langs de bovenrand, keerzijde heuvels waarboven een boomstam. Dekseldeel voorzijde achter een soort schutting een man van op de rug gezien met puntige hoed, een stok met vlag steekt boven hem uit, achterzijde een berg. Decoratie met zwarte verfstof ingewreven. Deksel bovenzijde en onderzijde met inkt museumnummer "669 N2".

Datum:

Periode 1870 - 1889


Maten:

AlgemeenBreedte3,1 cm
Lengte22 cm
Dikte2,4 cm
Kenmerken
Materiaaldierenbot (dierlijk materiaal)
Techniekgesneden
Kleurwit
Afwerking verfstof, zwart
Gebruikssporen geen
Productie
ContinentAzië
Regio internationaalOost-Azië
LandJapan
Aanwinst
Jaar 2009
Provenance Leiden, Rijksmuseum voor Volkenkunde, nr 669-2
Leiden, M. Horloos, kunsthandelaar, 17-10-1888
Commentaar
Uit een serie van zes exemplaren, het eerste nummer in de reeks betreft een kiseruzutsu van leer (nog in RVV). Iedere houder bestaat uit twee delen been, een binnenhuls en twee afdekdoppen (dus totaal vijf onderdelen). Het gaat om voor de toeristenmarkt gemaakte houders met grof snijwerk. De serie is vooral interessant om de variatie binnen een thema te zien.
De verkoper M. Horloos leverde tussen 1880 en 1904 in totaal 148 voorwerpen aan het Rijks Ethnografisch Museum (Volkenkunde), de objecten waren afkomstig uit alle delen van de wereld. Dagboek I, p. 198: Aangekocht van M. Horloos te Leiden een Chineesch tafeltje in rood lak gesneden en zes ivoren kokers met snijwerk versierd van Japan tesamen voor f 60,-.
Literatuur
Don Duco, Japanse rookattributen uit de Meijiperiode, een inleiding. Amsterdam, 2021. afb 22a. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email