Collectienummer:

APM 19.535

Deelcollectie:

pijpen overige materialen

Titel:

tabakspijp

Trefwoord:

montage van gedreven en gegraveerd zilver

Beschrijving:

Tabakspijp van meerschuim met Turks model ketel met twaalfkante trechtervormige ketel op verzwaarde bolronde basis, ronde onderzijde met afgeronde rattenstaart en oplopende steel verwijdend in manchet. Ketel en steel volledig gemonteerd in twee alliages zilver met gedreven en gegraveerde delen, geïncorporeerd gewerkt klepdeksel met trommelvorm met staande sleufvormige luchtgaten en centraal een knopje, gewerkte klemveer. Ketel inwendig etiket met handgeschreven collectienummer "64". Oorspronkelijke montage met lang recht roer bestaande uit secties bekleed met zilver met afwisselend gegraveerde en gedreven delen, eind een slap met zilverdraad omwikkeld en hoornen mondstuk, dubbele zilveren borgketting met langgerekte schakels van de steel naar de ketel. Bijbehorend foedraal van hout bekleed met bruine leren buitenzijde met twee haakjes als sluiting, inwendig donkerblauwe fluweel.

Datum:

Periode 1835 - 1845


Maten:

KopHoogte11,6 cm
Breedte6,4 cm
SteelLengte11,5 cm
Lengte totaal49 cm
Kenmerken
Pijptype manchetpijp
Pijpmodel Turks model
Materiaalblokmeerschuim (steen)
Techniekgedraaid (draaibank)
Kleurivoorwit
Overige materialenzilver (metaal), leer (dierlijk materiaal), stof (textiel), hout
Afwerking gemonteerd
Gebruikssporen ongerookt
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalMidden-Europa
LandOostenrijk
Regio nationaalWenen (provincie)
PlaatsWenen
Aanwinst
Jaar 2008
Provenance Amsterdam, veilinghuis Sotheby's, lot 61
Wittelsbach, kroonprins Rupprecht van Beieren (1869-1955) en erven, 2008
Commentaar
Een zeer opmerkelijke pijp door zijn arbeidsintensieve montage in twee alliages zilver, indertijd een buitengewoon kostbaar en vooral ook ongebruikelijk stuk. Ook de zorgvuldige foedraal getuigt van de hoge mate van luxe.
Literatuur
Don Duco, Topstukken uit het Pijpenkabinet. Amsterdam, 2010. hoofdstuk: Een tabakspijp verpakt in zilver. Dit exemplaar.
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Een tabakspijp verpakt in zilver. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email