Collectienummer:

APM 19.095

Deelcollectie:

varia objecten

Titel:

pijpenvaas

Trefwoord:

vaas met pijpen in bladerkrans

Beschrijving:

Vaas van aardewerk met conische voet waarop een peervormig lichaam met cilindrische hals met onopvallende halfronde bovenrand. Bedekt met wit tinglazuur met aan de voorzijde met paarse trek met blauw ingevuld een ovaalvormige bladerkrans van c-voluten aangekleed met kleine blaadjes, bovenaan eindigend in een punt, in de cartouche eenzelfde model vaas maar dan met twee s-vormige sieroren op de hals, uitgevoerd in effen blauwe kleur over een netwerk van ruiten in paarse trek, in de vaas zeven kleipijpen met Gouds ovaal model. Bodem onderzijde luchtgat, in de holle voet een stukje losgeraakte klei.

Datum:

Periode 1750 - 1800


Maten:

AlgemeenHoogte28 cm
Diameter14,5 cm
Kenmerken
Materiaalaardewerk (ceramiek)
Techniekgedraaid (pottenbakkersschijf)
Kleurgeel
Afwerking tinglazuur, blauw, wit
Gebruikssporen slijtage
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalWest-Europa
LandFrankrijk (?)
Aanwinst
Jaar 2007
Provenance Leiden, collectie Ron Meerman, 1999-2007
Utrecht, antiekhandel, 1999
Commentaar
Vgl. Mark W. Rien en Gustaf Nils Dorén, Das Neue Tabago Buch, Hamburg, 1985, p 76. Vergelijkbaar stuk maar met een duidelijkere trek in paars op de vaas. Fotobijschrift meldt Delft, c. 1700.
Literatuur
Don Duco, Topstukken uit het Pijpenkabinet. Amsterdam, 2010. hoofdstuk: Een fayencevaas voor Goudse pijpen. Dit exemplaar.
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Een fayencevaas voor Goudse pijpen. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email