Collectienummer:

APM 1.677c

Deelcollectie:

bodemvondst pijpen

Titel:

tabakspijp

Trefwoord:

"DE GOEDE VRINSCHAP EN VREDE"

Beschrijving:

Tabakspijp van klei met ovale ketel, hiel en rechte steel. Filtradering. Ketel steelzijde in reliëf een overhoeks geruit getoogd scherm met ervoor een tafel met gedraaide poten waarop een fles, roemer en tabaksdoos, ter weerszijden twee zittende mannen op een stoel met hoge rugleuning, beide personen met een maatpijp in de mond, de linker met een roemer in de geheven rechterhand, de rechter met de linkerhand op de knie en beide gekleed in een frak met kanten manchetten, de linker figuur met driekante steek op het hoofd. Lint bovenlangs "DE GOEDE VRINSCHAP EN VREDE". Onder de voorstelling een driedelig lambrequin met servetwerk. Hiel links bijmerk Gouds wapenschild. Steel in reliëf slingerende rank met gekrulde blaadjes, druiventrossen en bloemen. Ketel achternaad met een kam afgestreken.

Datum:

Periode 1760 - 1790


Maten:

KopHoogte5,6 cm
Breedte2,6 cm
SteelLengte3,5 cm
Kenmerken
Pijptype steelpijp
Pijpmodel ovaal
Materiaalpijpaarde (ceramiek)
Techniekgekast
Kleurwit
Gebruikssporen ongerookt
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalWest-Europa
LandNederland
Regio nationaalZuid-Holland
PlaatsGouda
MakerFrans Verzijl
Merkteken leeuw in de Hollandse tuin (stempel, hiel)
Aanwinst
Jaar 1992
Provenance Amsterdam, Dick Meijer
Vindplaats Rotterdam, stadscentrum,, 1970
Commentaar
Vgl. APM 1.877a.
Literatuur
Wytze Stellingwerf, The Patriot behind the pot, A historical and archaeological study of ceramics, glassware and politics in the Dutch house hold of the Revolutionary Era: 1780-1815. Zwolle, 2019. p 51, fig 3.19. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 5, p , afb 263. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email