Collectienummer:
APM 1.525 |
Deelcollectie:
bodemvondst pijpen |
Titel:
tabakspijp |
Trefwoord:
zwaartepunt ruit met lelie + IC |
Beschrijving:
Tabakspijp van klei met dubbelconische ketel, hiel en rechte steel. Filtradering. Ketel en steel geglaasd. Steel zwaartepunt drie maal vier stempels van lelie in ruit, waarvan de bovenste steeds met initialen "IC". |
Datum:
Periode | 1635 - 1645 |
Maten:
Kop | Hoogte | 3,3 cm |
Breedte | 1,9 cm | |
Steel | Lengte | 9 cm |
Kenmerken
Pijptype | steelpijp |
Pijpmodel | dubbelconisch |
Materiaal | pijpaarde (ceramiek) |
Techniek | gekast |
Kleur | wit |
Afwerking | geglaasd |
Gebruikssporen | gerookt |
Productie
Continent | Europa |
Regio internationaal | West-Europa |
Land | Nederland |
Regio nationaal | Zuid-Holland |
Plaats | Gouda |
Merkteken | IC + ster (stempel, hiel) |
Aanwinst
Jaar | 1986 |
Provenance | Volendam, collectie Fred Tymstra, 1977-1986 |
Vindplaats | Amsterdam, centrum, 1977 |
Commentaar
Ketelinhoud 1,3 ml. Uitkomst Friederich formule 33.19.12=7524 1633 C2FF |
Literatuur
D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 32, afb 24. Dit exemplaar. |
D.H. Duco (Don Duco), Gouda. Leiden, 1988. p 78, afb 2. Dit exemplaar. |
Don Duco, Het determineren van pijpvondsten verspreid over Europa, een richtlijn . Amsterdam, 1999. afb 1. Dit exemplaar. |
Don Duco, The dating of pipes across Europe; A preliminary guideline. Liestal, 1999. p 11, afb 1.1. Dit exemplaar. |
Dr. Liu Yi Chang, Wan Su Chin, Smoking and its Culture Imported to the Seventeenth Century Taiwan; The preliminary speculation from the archaeolological backgrounds. TokioVOC and the Netherlands Japan Exchange, /, 2010. p 59, afb 3-24. Dit exemplaar. |
Arne Åkerhagen, Den svenska kritpipan - pipor, tillverkare och fynd. Stockholm, 2012. p 15, afb 1. Dit exemplaar. Idem, p 103. De steeldecoratie. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 6, p , afb 144, 187. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email