Stanwell
Geschiedenis
In 1942 begon Poul Nielsen Stanwell met de productie van pijpen in Kyringe op het Deense Seeland. Aangezien er tijdens de oorlogsjaren bruyère noch rubber beschikbaar waren, verlieten berkenhouten pijpen de fabriek, gemonteerd met een kunststof roer.
Eind jaren veertig volgde met echte bruyèrepijpen een doorbraak en vanaf dat moment wordt het merk S voorzien van een adellijke kroon gevoerd. Al gauw werken in de fabriek zo'n twintig personen.
De bekendste ontwerper van Stanwell is Sixten Ivarsson, die 35 jaar voor de firma blijft werken. Met zijn in serie geproduceerde freehands zorgde hij voor een ware revolutie. Een grootscheepse export naar Amerika komt hierdoor op gang. Verder ontwierp Ivarsson voor Stanwell talloze andere succesvolle modellen, waarvan sommige een omzet van meer dan een miljoen exemplaren opleverden.
In 1965 wordt de productie naar Borup bij Kopenhagen overgebracht. Dan werken er in de fabriek ruim veertig personen. Stanwells tweede merk heet Danske Club. Kort voor de dood van Poul Stanwell in 1982 gaat het eigendom van de firma over naar Dunhill, maar in de ontwerplijn en de marketing verandert er weinig. Tot aan het jaar 2000 blijft Stanwell de grootste Deense pijpenmaker met een aandeel van 35 procent van de gezamenlijke Deense uitvoer.
Tot de meest recente ontwikkelingen behoren de overname van de pijpenmerken Larsen en Jensen, die enige jaren daarvoor gefuseerd waren. Omwille van de bekendheid van het merk Stanwell zijn de beide andere merken momenteel niet meer in productie. Na het jaar 2000 komt er klad in de productie en na een aantal jaren is de fabriek gedwongen te sluiten.
Kenmerken
De klassieke lijn waarmee Stanwell start is tot op de dag van vandaag altijd tot het assortiment blijven behoren. Een brede en diepgaande range van ruim vijftig traditionele modellen met vaak een kleine bedrijfseigen aanpassing vormen de basis van het assortiment. De pijpen worden standaard geleverd in gezandstraald, de uitvoering royal mat of een glanzend gepolijste afwerking.
Onder invloed van de ontwerpgedachte van Sixten Ivarsson is daarnaast een assortiment freehands tot stand gekomen. Bij deze pijpen is de modellijn niet sterk gebonden aan de freesmachines maar lijkt uit de vrije hand te zijn gevormd. Vaak is de aantrekkelijke en grillige buitenzijde van de bruyère knol rond de ketelopening te zien, een kenmerk dat in Frankrijk met fleuron wordt aangeduid. Deze machinaal gemaakte freehands leverden de doorstoot naar mondiale bekendheid voor Stanwell op. Alleen Charatan produceerde tot dat moment freehands maar deze waren beduidend duurder. Uiteindelijk zijn het de freehands die de basis worden voor de beroemde Deense pijpenlijn. Ook andere pijpenmakers hebben voor Stanwell ontwerpen geleverd, zoals Anne Julie, Jess Chonowitsch en Tom Etlang.
De productie vindt optimaal gemechaniseerd plaats en dat verklaart ook het brede maar vaststaande modellengamma. Stanwell kan daarom buitengewoon prijswaardige pijpen leveren waarin naast het klassieke ook de vrije Deense ontwerpgedachte verkrijgbaar is. Onder druk van de economie is vanaf het jaar 2000 echter een afslanking ingezet en heeft men het modellenbestand sterk gereduceerd.
Het Amsterdam Pipe Shop assortiment
Voor de Stanwell roker is bij Amsterdam Pipe Shop een keuze uit minimaal honderdvijftig modellen en uitvoeringen beschikbaar, waarin zowel de klassieke modellen als de bedrijfseigen ontwerpen vertegenwoordigd zijn. Op de Nederlandse markt is Stanwell vooral populair vanwege de diepgang in het modellengamma, in combninatie met de voordelige prijsstelling. Naast gewone klassieke modellen zijn de freehands van Stanwell een aantrekkelijk alternatief voor wie zich eens met een ander type pijp wil vertonen. Zij kenmerken zich niet alleen door een bijzondere lijn maar zijn vooral buitengewoon fraai in vergelijk tot die van andere fabrieken. De prijzen variëren van 110 euro voor de gewone modellen tot meer dan 250 Euro voor de exclusieve serieproducten. Alle Stanwellpijpen zijn van Deense makelij en dateren van voor het jaar 2000. De latere modellen uit Italië voeren wij niet vanewge hun mindere kwaliteit.