Numéro de la collection:
APM 23.223 |
Sous-collection:
pipes en porcelaine |
Titre:
pipe à tabac |
Mots-clés:
bust man with esculape, "AESCULAP" |
Description :
Tabakspijp van porselein met stummel ketel, hiel en korte rechte insteeksteel. Ketel voorzijde handgeschilderd aankijkend afgebeeld borstbeeld van een man met in de rechterhand een esculaap, onder het borstbeeld "AESCULAP". Ketel inwendig met blauwe onderglazuurverf twee gekruiste sabels. Hiel intaglio formaatcijfer "33" en ingekraste lijn in glazuur. Oorspronkelijke montage met zilveren klepdeksel met klemveer, een bovendeksel met scharnier aan de andere zijde geeft toegang tot een soort doosje, porseleinen vochtzak met krul aan de basis, de beide openingen met zilver afgezet, opgaande steel van buffelhoorn met tussenstuk van hertshoorn, aan de bovenzijde het hoofd van een kale man, verdikt buffelhoornen bovendeel waarin een gebogen knopenroer. Borgkettinkje van zilver van de ketel naar vochtzak. |
Date:
Période | 1815 - 1835 |
Tailles:
General | Hauteur | 27 cm |
Fourneau | Hauteur | 8 cm |
Largeur | 3 cm | |
Stem | Longueur | 3 cm |
Length total | 27 cm | |
Poids | 153 gram |
Caractéristiques
Type de pipe | pipe enfichable |
Forme de pipe | tête stummel ovale haute en porcelaine |
Matérial | porcelaine (céramique) |
Technique | tourné (tour de potier), coulage de céramique |
Couleur | blanc |
Other materials | argent (métal), corne de buffle, corne de cerf (matière animale) |
Dernière touche | glazuur, meerkleuren |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe de l'Ouest |
Pays | Allemagne |
Région nationale | Saxe |
Lieu | Meissen |
Fabriquant | Königlichen Sächsischen Porzellan-Manufaktur |
Mark | kruiszwaarden (geschilderd, ketel inwendig) Schleifstrich (geslepen, hiel) |
Statut juridique
Date | 2018 |
Literature
Sarunas Peckus, Ben Rapaport (Benjamin Rapaport), The European Porcelain Tobacco Pipe, Illustrated History for Collectors. Atglen, PA, 2014. p 66, foto boven. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email