Numéro de la collection:

APM 19.946

Sous-collection:

pipes en bois

Titre:

pipe à tabac

Mots-clés:

quad face with stitch

Description :

Tabakspijp van hout (kurkiep ?) met figurale ketel, hielmarkering en lange licht opwaarts gebogen steel met glad eind. Ketel rondom vier portretmaskers, de gezichten delen steeds een oog, de steel is de neus van het vierde gezicht, bij het voorste gezicht een mutsvorm met klep, aan de bovenzijde gearceerd. Steel onderzijde oud collectienummer ingekrast "249".

Date:

Période 1860 - 1900


Tailles:

FourneauHauteur4 cm
Largeur4,7 cm
StemLongueur30 cm
Caractéristiques
Type de pipe pipe à tuyeau
Forme de pipe figuratif
Matérialorme-liège? (bois)
Techniquecoupé
Couleurjaune marron
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Région internationaleEurope de l'Ouest
PaysFrance
Statut juridique
Date 2009
Ancienne appartenance Thiers, veilinghuis Piasa, lot 503
Parijs, collectie Musée de la Seita, 1972-2009, coll. nr 642
Literature
Ben Rapaport (Benjamin Rapaport), A complete guide to collecting Antique Pipes. Exton, PA, 1979. p 113, foto onder. Bijschrift: Popular art of the late Nineteenth Century in France. grotesque carvings of amateur whittlers. (Courtesey le Musée du SEITA)
Marie-Claire Adès, Catalogue Musée-Galerie de la SEITA; histoire du tabac et de ses usages. Paris, 1992. p 113, nr. 169. Bijschrift: Pipe rustique en bois. Fourneau anthropomorphe sculpté de quatre têtes sous un tricorne. Art populaire. Origine indéterminée, fin XVIIIe siècle. L. 32 cm. H.F. 4 cm. Musé de la Seita 642.
Julie Valck, La pipe. Paris, 1988. p 37, foto. Bijschrift: Deux pipes en bois de fabrication populaire, à trois faces de têtes grotesques en ronde-bosse. Suisse (?), fin XVIIIe siècle.
Don Duco, Het Parijse museum van de Seita. AmsterdamNieuwsbrief Pijpenkabinet, 6/12, 2009. Dit exemplaar.
Don Duco, Prunus als alternatief voor rookgerei. Amsterdam, 2018. afb 34. Dit exemplaar.
Exposition
Parijs, Musée de la Seita, permanente presentatie, 1979-2000. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email