Numéro de la collection:
APM 19.867 |
Sous-collection:
pipes en écume de mer |
Titre:
pipe à tabac |
Mots-clés:
hunting scene |
Description :
Tabakspijp van persmeerschuim met Hongaarvorm ketel aan weerszijden sterk afgeplat, ronde onderzijde zonder hielmarkering en oplopende afgeplatte steel verwijdend tot manchet. Ketel weerszijden in reliëf gesneden landschap met boom, links een rustende jager met hond, rechts een hert. Steel boven- en onderzijde dunne rand. Manchet kopse zijde ingeslagen merk "WEISZ". Oppervlakte gepatineerd alsof het een houten pijp is, ketel inwendig een messing binnenketel. Montage met zilveren klepdeksel met hoge trommel met opengewerkte rand en opvallende versierde klemveer, zilveren manchetring met borgoog. Zilvermerken op dekselring en manchetplaat. |
Date:
Période | 1850 - 1880 |
Tailles:
Fourneau | Hauteur | 13,2 cm |
Largeur | 5,6 cm | |
Stem | Longueur | 12 cm |
Caractéristiques
Type de pipe | tête de pipe |
Forme de pipe | Forme Hongroise |
Matérial | écume de mer pressée (pierre) |
Technique | pressé, coupé |
Couleur | rouge-marron |
Other materials | argent (métal) |
Dernière touche | gemonteerd |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe de l'Est |
Pays | Hongrie |
Lieu | Budapest |
Fabriquant | Sandor Weisz |
Mark | "WEISZ" (intaglio, manchet) ST.F. (makersmerk, ingeslagen, filtring) portretkopje "2?" gehaltemerk (ingeslagen, filtring, manchetring) |
Statut juridique
Date | 2009 |
Ancienne appartenance | Riom, veilinghuis Piasa, lot 155 |
Parijs, collectie Musée de la Seita, 1977-2009, coll. nr J1161 (1415) | |
Marseille, collectie Eugène Jance, <1970-1977 |
Commentaire
Alles aan deze pijp wijst op de empirestijl zoals de afgeplatte ketel, de contour, ook het deksel echter het zilvermerk met portretkop in zeskant dateert pas van na 1867. Is hier dus sprake van een tabakspijp in historiserende stijl? |
Literature
Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 124. Dit exemplaar (signatuur). |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email