Numéro de la collection:
APM 17.081 |
Sous-collection:
pipes en écume de mer |
Titre:
pipe à tabac |
Mots-clés:
garden with bandstand and walkers |
Description :
Tabakspijp van meerschuim met trompetvorm ketel met uitstaande filtrand, ronde onderzijde zonder hiel en oplopende steel met schijfvormige manchet. Ketel rondom in reliëf park waarin centraal een muziektent, op een pad voorlangs wandelaars, links hoge bomen, rechts landschap met bomen en huizen. Steel onderzijde ingekraste ruitvormige catouche en bladmotiefjes. Oorspronkelijk zilveren klepdeksel met trommelvormig deksel met lensvormige gladde bvenzijde en gekrulde klemveer. Filtrand twee zilvermerken, het Weense jaarteken met 18.0. Zilveren manchetring met klein borgoog. Oorspronkelijk buffelhoornen mondstuk met tordering in een knik gevolgd door band met ringen en knopenroer. |
Date:
Période | 1835 - 1855 |
Tailles:
Fourneau | Hauteur | 11,3 cm |
Largeur | 5,6 cm | |
Stem | Longueur | 7 cm |
Length total | 33 cm |
Caractéristiques
Type de pipe | tête de pipe |
Forme de pipe | en forme de trompette |
Matérial | écume de mer (en bloque) (pierre) |
Technique | coupé |
Couleur | blanc ivoire |
Other materials | argent (métal), corne de buffle (matière animale) |
Dernière touche | gemonteerd |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe centrale |
Pays | Autriche |
Région nationale | Vienne (province) |
Lieu | Vienne |
Mark | zilvermerken (ingeslagen, filtrand) |
Statut juridique
Date | 2003 |
Ancienne appartenance | Utrecht, Bart Lankhorst, Douwe Egberts |
Utrecht, Douwe Egberts Pijpenkamer, 1963-2003, nr 256 | |
Zeist, G. de Kruijff, antiquair, 1960-1963 | |
Zeist, collectie Henk van der Hoef, <1950-1960 |
Commentaire
Vgl. APM 998 in vergelijkbare stijl maar nog sterker gedetailleerd. |
Literature
Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 76. Dit exemplaar. |
Exposition
Arnhem, Openluchtmuseum, pijpencollectie in paviljoen Sparenburg, september 2004 - januari 2015. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email