Numéro de la collection:
APM 17.070 |
Sous-collection:
pipes en écume de mer |
Titre:
pipe à tabac |
Mots-clés:
lid with pearl rims |
Description :
Tabakspijp van meerschuim met bolle zakvorm ketel, ronde onderzijde zonder hiel en oplopende steel verwijdend naar eind. Onversierd. Oorspronkelijke montage met klepdeksel met bolle bovenzijde van gedraaid hout en knop bekroning van zilver, parelranden met gefacetteerde parels, een opengezaagd hekje waarin vlechtbandmotief, sluiting met klemveer. Filtraand ingeslagen zilvermerken "JASPER" en gehaltecijfer "12". Manchet gemonteerd met vatting en steelhouder met veelkante schacht, parelsnoer als borgoog. Bijbehorend groenigbruin buffelhoornen roer met schacht van doornen, afgesloten door een knoop, lange slap van stof eindigend in een roer met vier knopen. |
Date:
Période | 1835 - 1870 |
Tailles:
Fourneau | Hauteur | 13,4 cm |
Largeur | 6,3 cm | |
Stem | Longueur | 15,5 cm |
Length total | 66 cm |
Caractéristiques
Type de pipe | tête de pipe |
Forme de pipe | forme de sac |
Matérial | écume de mer (en bloque) (pierre) |
Technique | coupé |
Couleur | marron |
Other materials | argent (métal), corne de buffle (matière animale) |
Dernière touche | gemonteerd |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe de l'Ouest |
Pays | Allemagne |
Mark | "IASPER" (zilvermerk, ingeslagen, dekselrand) "12" (zilvermerk, ingeslagen, dekselrand) |
Statut juridique
Date | 2003 |
Ancienne appartenance | Utrecht, Bart Lankhorst, Douwe Egberts |
Utrecht, Douwe Egberts Pijpenkamer, 1963-2003, nr 619 | |
Zeist, G. de Kruijff, antiquair, 1960-1963 | |
Zeist, collectie Henk van der Hoef, <1940-1960 |
Commentaire
Het gedraaide houten deksel is zeer uitzonderlijk, verder is de ingesnoerde buik bij deze zakvorm kenmerkend. |
Literature
J.H. Kruizinga, Er zijn pijpen en pijpen. Neerbosch, 1951. p 33. Dit exemplaar (op overzichtsfoto). |
Exposition
Arnhem, Openluchtmuseum, pijpencollectie in paviljoen Sparenburg, september 2004 - januari 2015. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email