Numéro de la collection:
APM 17.064 |
Sous-collection:
pipes en écume de mer |
Titre:
porte-cigare |
Mots-clés:
dog's head |
Description :
Sigarenhouder van meerschuim met figurale ketel, zonder hiel en oplopende insteeksteel. Ketel kop van een hond met flaporen, een trechter voor zigaren bovenin de kop van het dier. Oorspronkelijk imitatie barnsteen roer met gebogen eind en knoop. Bijbehorend foedraal van hout met bruin leer aan de buitenzijde en inwendig rode fluweel en witte zijde, preegstempel in goud met "B.H. WASMANN JR. KUNSTDRAAYER AMSTERDAM". |
Date:
Période | 1880 - 1910 |
Tailles:
Fourneau | Hauteur | 7,4 cm |
Largeur | 5,9 cm | |
Stem | Longueur | 5 cm |
Length total | 12 cm |
Caractéristiques
Type de pipe | pipe enfichable |
Forme de pipe | figuratif |
Matérial | écume de mer (en bloque) (pierre) |
Technique | coupé |
Couleur | jaune marron |
Other materials | cuir (matière animale), tissu (tissu), matière synthétique, bois |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe centrale |
Pays | Autriche |
Région nationale | Vienne (province) |
Lieu | Vienne (?) |
Continent | Europe |
Région internationale | Europe de l'Ouest |
Pays | Pays-Bas |
Région nationale | Hollande du Nord |
Lieu | Amsterdam |
Fabriquant #1 | Barend Heinrich Wasmann Jr. (magasin de pipes) |
Statut juridique
Date | 2003 |
Ancienne appartenance | Utrecht, Bart Lankhorst, Douwe Egberts |
Utrecht, Douwe Egberts Pijpenkamer, 1972-2003, nr V1604 | |
Amsterdam, collectie mevrouw J.U. Philipoom, 20-11-1972 |
Commentaire
Dit ontwerp komt ook voor in catalogi van Belgische en Franse pijpenwinkeliers en is dus een standaard ontwerp voor Wasmann van naametiket voorzien. |
Literature
Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 118. Dit exemplaar (opschrift etui). |
Exposition
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, voorkamer, kabinetkast, 2003-2013. |
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, voorkamer, kabinetkast, v.a. 2013. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email