Numéro de la collection:
APM 16.824 |
Sous-collection:
pipes ethnographiques |
Titre:
pipe à tabac |
Mots-clés:
dish model, stamped motifs |
Description :
Tobacco pipe made of earthenware with cylindrical, slightly funnel-shaped bowl, saucer-shaped base and semi-circular bottom without a rat's tail, rising stem with stub. Bowl and stem made on the potters’ wheel, stuck together at the bottom of the bowl. Bowl and stem stamped with repeating geometric motifs between concentric rings of millings. Original lead stem with slight bending and strapped rings at the end. |
Date:
Période | 1665 - 1685 |
Tailles:
Fourneau | Hauteur | 3,7 cm |
Largeur | 3,4 cm | |
Stem | Longueur | 4 cm |
Length total | 14 cm | |
Poids | 92 gram |
Caractéristiques
Type de pipe | tête de pipe |
Forme de pipe | cylindrique |
Matérial | poterie (céramique) |
Technique | tourné (tour de potier) |
Couleur | gris |
Oher techniques | estampillé |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | Asie |
Région internationale | Asie occidentale |
Pays | Turquie |
Ethnicité | Ottoman |
Statut juridique
Date | 2002 |
Ancienne appartenance | Utrecht, nationale verzamelaarsjaarmarkt |
Grootschermer, Kees Box, 2001-2002 |
Commentaire
Datering aan de hand van bijkomende vondsten. |
Literature
Don Duco, Een exotische pijp uit Schermerhorn. Amsterdam, 2003. afb 1. Afbeelding en bespreking van dit exemplaar. |
Don Duco, Topstukken uit het Pijpenkabinet. Amsterdam, 2010. hoofdstuk: Een exoot uit de polder. Dit exemplaar. |
Bert van der Lingen (Bert Lingen), Seventeenth and eighteenth-century Ottoman smoking pipes in the Netherlands. LiverpoolJournal of the Académie Internationale de la PIpe, /5, 2012. p 66, fig 8. Dit exemplaar. Bijschrift: Ottoman pipe with lead stem from Schermerhorn. |
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Een exoot uit de polder. Dit exemplaar. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 1, p , afb 30. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email