Numéro de la collection:
APM 12.920 |
Sous-collection:
outils |
Titre:
press mould |
Mots-clés:
"VOORHEEN" (before), "THANS" (nowadays), three-master |
Description :
Persvorm van messing in twee delen voor tabakspijp met cilindrische bekervorm ketel, hiel en rechte insteeksteel voor cilinderbusje. Ketel rechts in reliëf driemaster met "VOORHEEN" en ketel links vliegtuig boven een landschap met "THANS". Kroon vier gaten met twee ijzeren stuurpennen. Vormhecht vijf ijzeren sluitpennen. Vormkast ketel ingeslagen modelnummer "920/1", vormkast ketelopening twee ijzeren stootplaten ieder met twee schroeven vastgezet. |
Date:
Vormdatum | 1925 - 1935 |
Productiedatum | 1925 - 1935 |
Tailles:
General | Hauteur | 8 cm |
Longueur | 13,5 cm | |
Thickness | 4,8 cm | |
Fourneau | Hauteur | 4,7 cm |
Largeur | 2,8 cm | |
Stem | Longueur | 3,5 cm |
Caractéristiques
Type de pipe | pipe enfichable |
Forme de pipe | forme de coupe |
Matérial | laiton (métal) |
Technique | métal coulé |
Couleur | bronze jaune |
Other materials | fer (métal) |
Dernière touche | buitenzijde rossige gloed |
Traces of use | slijtage |
Production
Continent | Europe |
Région internationale | Europe de l'Ouest |
Pays | Pays-Bas |
Région nationale | Hollande du Sud |
Lieu | Gouda |
Fabriquant | NV Goedewaagen's Koninklijke Hollandsche Pijpen- en Aardewerkfabrieken |
Trade number | 920 |
Trade name | voorheen en thans |
Statut juridique
Date | 1988 |
Ancienne appartenance | Nieuw-Buinen, Siebe Kamer |
Nieuw-Buinen, Royal Goedewaagen BV, fabrieksinventaris, 1982-1988 | |
Gouda, Koninklijke Goedewaagen, <1935-1982 |
Commentaire
Deze persvorm is eerst langere tijd zonder decoratie in gebruik geweest, pas de laatste fase met gravering. De lijnen langs de steel in de vormkast wijzen op forse slijtage van de vorm en dus op een grote oplage van de onversierde kop. Vgl. APM 12.920bis het loodmodel bij deze persvorm. |
Exposition
Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan en Leiden, Pijpenkabinet, dubbeltentoonstelling "De vorm van de pijp", 14 oktober 1989 - 26 november 1989. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email