Collectienummer:

APM 1.827

Deelcollectie:

etnografische pijpen

Titel:

tabakspijp

Trefwoord:

speelbord

Beschrijving:

Tabakspijp van aardewerk met figurale ketel, geplaatst op een voetstuk met twee smalle naar voren stekende pootjes, korte oplopende steel met onopvallende knoopvormige manchet. Ketel de vorm van een speelbord bestaande uit een dwars geplaatste ovale doos met ribben aan de zijkanten en aan weerszijden eindigend in een knop met gaatje aan de bovenzijde, langs de rand aan de zichtzijde aan weerszijden zes gaten. Voetstuk aan de voorzijde geometrisch veld met ingekerfde driehoeken waartussen een rechthoekig veld met raderingen, de zijkanten versierd, de onderzijde geknikt. Steel afwisselend geruwde en gladde concentrische banen, de manchet overlangs gegroefd. Decoratie ingewreven met wit krijt.

Datum:

Periode 1850 - 1900


Maten:

KopHoogte8,2 cm
Breedte2,9 cm
SteelLengte6 cm
Kenmerken
Pijptype manchetpijp
Pijpmodel figuraal
Materiaalaardewerk (ceramiek)
Techniekhandvorm
Kleurrood
Afwerking krijt, wit
Gebruikssporen ongerookt
Productie
ContinentAfrika
Regio internationaalWest-Afrika
LandGhana
VolkAshanti
Aanwinst
Jaar 1985
Provenance Londen, Kings road, Brian Tipping, Antiquarius
Londen, particulier bezit, <1970-1985
Commentaar
Hier is duidelijk sprake van een seriematig artikel dat getuigt van een vlotte bijna haastige vervaardiging waardoor niet het ultieme resultaat is bereikt. Door handmatige vormgeving is de opbouw enigszins scheef en de oppervlaktebehandeling is niet erg strak. De wijze waarop het speelbord in de pijp is geïncorporeerd ligt zeer voor de hand. De scherf is betrekkelijk bros.Betekenis decoratie: Het speelbord heet in de lokale taal oware (mondelinge info) of mangala (Rohrer, p 18) en bestaat uit een langgerekte vorm met aan weerszijden tweemaal zeven kommetjes, aan de einden ieder één. Het speelbord refereert aan de intelligentie: het spel is gespeeld en is gewonnen door de intelligentste, niet iedereen kan spelen en winnen. Uitdrukking bij het speelbord: Heb je geen vrijetijd, dan kun je ook niet spelen.
Literatuur
Don Duco, Spreekwoordelijke Ashantipijpen. Amsterdam, 2006. catalogus nr 6. Dit exemplaar.
Don Duco, Taal en teken in de pijpen van de Ashanti. Nieuwsbrief Vereniging Vrienden van Etnografica, /100, 2007. p 51, afb 4. Dit exemplaar.
Expositie
Leiden, Pijpenkabinet, tentoonstelling "1001 Nieuwigheden", 8 oktober 1987 - 31 december 1987.
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, serre, vitrine Afrika, v.a. 2002.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email