Museum number:

APM 248

Subcollection:

bodemvondst pijpen

Title:

tabakspijp

Keyword:

"ROBERT BON"

Description:

Tobacco pipe made of clay with bi-conical bowl, heel and straight stem. Bowl opening milling. Bowl and stem stroke burnished. Stem centre of gravity of two groups of four lilies in diamonds, in between a rectangular name stamp with "ROBERT.BON".

Date:

Period 1625 - 1635


Dimensions:

BowlHeight3,2 cm
Width1,9 cm
StemLength10 cm
Characteristics
Pipe type steelpijp
Pipe shape dubbelconisch
Materialpijpaarde (ceramiek)
Techniquegekast
Colourwit
Finish geglaasd
Traces of use gerookt
Production
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryNederland
Region NationalZuid-Holland
CityRotterdam
MakerRobert Bon
Mark RB + stip (stempel, hiel)
"ROBERT.BON" (stempel, steel)
Acquisition
Year 1977
Provenance Schoonloo, Aart Goedewaagen
Schoonloo, particulier bezit familie Goedewaagen, 1972-1977
Bennekom, collectie D.A. Goedewaagen, <1960-1972
Excavation site Amsterdam, Joden Houttuinen, 1955
Literature
Don Duco, Robert Bon, een zeventiende eeuwse pijpmaker. Amsterdam, 1977. p 3. Dit exemplaar.
D.H. Duco (Don Duco), De Kleipijp in de Zeventiende Eeuwse Nederlanden. OxfordBAR International Series, TACTP Vol. V, /106", 1981. p 261, afb 270. Dit exemplaar.
D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 32, afb 23. Dit exemplaar.
D.H. Duco (Don Duco), Rotterdam en Schiedam. Leiden, 1988. p 149, afb 7. Dit exemplaar.
Dr. Liu Yi Chang, Wan Su Chin, Smoking and its Culture Imported to the Seventeenth Century Taiwan; The preliminary speculation from the archaeolological backgrounds. Tokio, 2010. p 59, afb 3-23. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2025. Hfst 3, p , afb 104. Dit exemplaar. Hfst 4, p , afb 307. Dit exemplaar. Hfst 6, p , afb 145. Dit exemplaar.
Exhibition
Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan, permanente presentatie, 19 februari 1988 - 28 februari 1992.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email