Amerikaans troeteldier

29 oktober 2021

Amerikaans troeteldier

Als pijpen van de Amerikaanse Indianen kennen we de iconische calumet en de tomahawk met hun vaste verschijningsvorm. Daarnaast bestaan echter ook allerlei wonderlijke inventies, zoals deze recente aankoop mooi laat zien. Gemaakt van een lichte houtsoort is op sterk gestileerde wijze een bijzonder dierenkopje ontstaan waarvan de ogen met tags, messing kopspijkers geaccentueerd zijn. Ook de rode verf, bijna expressionistisch, draagt bij tot het wonderlijke voorkomen. De binnenzijde van de pijpenkop is met een anti-inbrandpasta bestreken, waardoor het zachte hout toch redelijk duurzaam is. Pijpen als deze zijn niet alleen zeldzaam, maar brengen ook variatie in onze collectie. Een welkome aanvulling dus voor het museum!

Permalink

Kalebas te kijk

28 oktober 2021

Kalebas te kijk

Vooruitlopend op de Amsterdamse Museumnacht begin volgende maand worden op de peperbussen affiches voor dit evenement geplakt. Trots zijn wij dat de beroemde kalebaspijp van Sherlock Holmes er overduidelijk te kijk hangt. Bijzonder toch dat zo’n dagelijks gebruiksartikel als de kalebas een icoon wordt voor het pijproken. Hoewel het niet helemaal duidelijk is of de jongere generatie die associatie nog steeds heeft. In elk geval een mooie reclame voor het Amsterdam Pipe Museum. Nu maar hopen dat de N8 goed bezocht zal worden in deze wonderlijke Corona-tijd.

Permalink

Einde van een pijpengilde

22 oktober 2021

Einde van een pijpengilde

Sinds ongeveer 1900 bestaat in Nederland een bloeiend verenigingsleven van pijprokers die elkaar maandelijks treffen voor het smoren van een pijpje. Maar tijden veranderen, dus waar kunnen pijprokers nog bij elkaar komen? In eigen tuin, ja, maar verder? Zo zijn enkele clubs, in het zuiden des lands gildes geheten, langzamerhand opgelost in het niets. Het Brabants Pijprokers Gilde was er zo een. Ruud van Scheijndel voormalig Gildemeester, was zo vriendelijk om zijn clubarchief en persoonlijke rokersaccessoires aan het museum te schenken. Bij de overdracht bleek hij nog vol herinneringen en verhalen, die we gezellig gedeeld hebben. Dank voor deze aparte schenking! De wedstrijdpijpen en andere voorwerpen zullen in de toekomst bewijs zijn voor een genoeglijk gildeleven dat helaas sneuvelde in de antirook hetze.

Permalink

Bezoek aan de nieuwe Big Ben fabriek

17 oktober 2021

Bezoek aan de nieuwe Big Ben fabriek

De firma Gubbels, bekend van de Big Ben pijpen is afgelopen jaar opnieuw verhuisd. In de huidige tijd waarin je de pijp niet meer dagelijks in het straatbeeld ziet, is het logisch dat een pijpenfabriek zich opnieuw oriënteert. Koninklijke Pijpenfabriek Elbert Gubbels uit Roermond heeft een nieuwe locatie betrokken waar alle activiteiten perfect passen. Na uitstapjes richting het elektronisch roken en andere bijproducten, is de focus nu weer geheel terug naar de basis: het ontwerpen en maken van goede kwaliteit bruyère pijpen, net zoals het drie generaties terug begon. Directeur Elbert Gubbels ontving ons met terechte trots in zijn nieuwe bedrijfspand nabij Roermond met een oppervlakte van maarliefst drieduizend vierkante meter. Een pand met voldoende ruimte voor de productielijn, opslag en een showroom.

Permalink

Tussentijdse balans met toekomstvisie

4 oktober 2021

Tussentijdse balans met toekomstvisie

Ieder bedrijf moet van tijd tot tijd eens een analyse maken of doelen gehaald worden en of de bedrijfsvoering nog voldoet. Voor ons museum heeft het bureau Bart Bemelmans Advies zijn diensten aangeboden. In ruim twintig gesprekken met stakeholders, zowel uit de museumwereld als verzamelaars en pijprokers, bouwt Bemelmans een beeld op om een toekomstvisie op te baseren. Die bestaat uit korte termijn oplossingen om uit de Corona-dip te komen. Daarnaast is veel belangrijker de lange termijn visie die de toekomst van het museum moet waarborgen. Een uitdagende maar geen eenvoudige opdracht. We zullen zien of hij onze wereld op zijn kop zet!

Permalink