Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
home > nieuws

Nieuws

Expositie Danish Design
10 augustus 2020

De zomertentoonstelling van het museum toont 21ste-eeuwse pijpontwerpen, waaronder veel ‘freehands', een stijl die in Denemarken is ontstaan. De moderne pijpen kenmerken zich door een asymmetrische vorm, wat lastig te bereiken is in het keiharde bruyèrehout. Doorgaans wordt dit gefreesd tot een perfect ronde vorm. De design-pijpen zijn allemaal gerookt door de in februari overleden oud-minister Jos van Kemenade. Hij had een specifieke voorliefde voor het Danish Design. Zijn nalatenschap aan rookgerei is aan het Amsterdam Pipe Museum geschonken, waaraan deze originele expositie te danken is. Te zien tot en met 3 oktober 2020.


Dagboekfragment 32: 29 oktober 1994
19 mei 2020

De laatste dag van de bijeenkomst van de Académie Internationale de la Pipe eindigt altijd met de gala-avond. Bijna drie dagen over allerlei plannen praten wekt bij mij wel eens wat wrevel. Het geeft mij het gevoel van: zullen we even stoppen met plannen maken en gewoon aan het werk gaan? Enfin, deze avond vergeet je al die gesprekken ofwel je overgiet ze met drank en small talk. Het Luxemburgse restaurant met de illustere naam Chateau de Bourglinster is in ieder geval uitstekend en iedereen ziet er op zijn paasbest uit. Vermakelijk om te zien dat de echtgenotes van (gewezen) fabrieksdirecteuren en ambassadeurs ook of juist op reis een koffer vol avondkleding en juwelen meenemen. Prachtig al dat gefonkel, jammer natuurlijk dat de dames veelal boven de 70 zijn waardoor de pracht ook wat aan glans verliest. In ieder geval zijn de gesprekken deze avond heel wat persoonlijker. Morgen ga ik thuis weer lekker door met onderzoek en schrijven.


Dagboekfragment 31: 23 juni 1994
12 mei 2020

De inrichting van de expositie in het Österreichisches Tabakmuseum in de Mariahilferstrasse in Wenen zit er op. Vandaag is de opening. Twee hoogtepunten, de aanbieding van Benedict's boek aan directeur Herbert Rupp en de speech van mij over het bijeenbrengen van de verzameling. Wel, dat gaat allemaal vlot, zelfs in het Duits. Meest indrukwekkend is het Hollandse diner dat ons wordt aangeboden, het grootste ooit meegemaakt met ruim honderd gasten! De verse haring vindt gretig aftrek, opgemaakt met bietjes en ui. Waar de tabaksindustrie, lees het Oostenrijkse Tabaksmonopolie al niet goed voor is. En wat de tentoonstelling betreft, het staat er prachtig bij. In de loop van de jaren is onze collectie internationaler geworden en dat werkt goed op de bezoekers. Het onderwerp wordt serieuzer genomen omdat het een mondiale aangelegenheid blijkt. Het idee om de continenten en periodes met kleurenbanden op de vloer te markeren, werkt goed. Je wordt bijna de zaal doorgezogen. Zo krijgen wij een nieuwe blik op onze vertrouwde museumstukken.


Dagboekfragment 30: 28 maart 1994
5 mei 2020

Zojuist op de Jalan Kebon Sirih Timur Dalam in Soerabaya een bijzondere winkel gevonden met een inventaris tussen Indonesisch antiek, nijverheid van de eilanden in de Archipel tot en met Nieuw-Guinea en ook nog archeologische objecten uit een breder gebied. In een vitrinekastje liggen ze daar, te wachten op onze ontdekking: vijf prachtige uit steen gesneden pijpenkoppen uit de prehistorie van het roken, alleen God weet van wanneer exact. Prachtige primaire vormen en in goede staat. In zo'n geval maar een beetje wegkijken en op iets anders focussen om eerst contact te maken en een gesprek te starten. Jammer wel, weinig Engelse taal bij de verkoper en Bahasa doen wij weer niet. Toen maar gekoerst op de pijpen uit de handelsvoorraad, uiteraard onbetaalbaar voor Indische begrippen, daarom lagen ze er ook nog. Ons geluk is dat wij in guldens rekenen, dus een heel groepje spullen bij elkaar gelegd. Loven en bieden als tijdverdrijf en uiteindelijk komen we er uit. Nu nog uitvogelen wat ik eigenlijk gekocht heb en of de mondelinge informatie ‘grafveld Laos' grond van waarheid heeft. In ieder geval buitengewoon bijzonder, dat is instinctief wat ik zeker weet.


Don Duco genomineerd voor Europese prijs
1 mei 2020

De conservator van het Amsterdam Pipe Museum, Don Duco, is één van de genomineerden uit heel Europa voor de Europese Erfgoedprijs, jaarlijks uitgereikt door Europa Nostra. Verenigingen en stichtingen uit alle EU-landen konden uitzonderlijke initiatieven en personen met een grote staat van dienst nomineren voor deze prijs. Een internationale jury selecteert daaruit de prijswinnaars, in verschillende categorieën: geslaagde restauraties van monumenten, voorbeeldige educatieprojecten rond erfgoed en mensen met een persoonlijke verdienste. Don Duco is daar één van. Nu maar afwachten wat de uitkomst zal zijn.


Dagboekfragment 29: 4 november 1993
28 april 2020

Om onze collectie in bredere kringen bekend te maken, hebben we het plan opgevat om een fotoboek te maken waarin de variatie van de tabakspijp is opgenomen. Arno Hammacher had zin in de klus, maar voorlopig geen tijd. Benedict is daarom zelf aan de slag gegaan zowel met schrijven als met fotowerk, voortvarend kun je wel stellen. Uitgeverij Uniepers zorgde voor de finale vormgeving en vandaag is de uitreiking van het eerste exemplaar. Dat wordt op het stadhuis van Leiden gepresenteerd door wethouder cultuur Henny Koek aan kunstkenner en pijproker Theo Laurentius. Het werd een aangename bijeenkomst met vele bekenden en sympathisanten. Wat een eer, Aart Goedewaagen was zelfs gekomen en ook Dirk van der Want, twee dierbare relaties van het eerste uur! Maar ook talloze vrienden en bekenden gaven acte de préséance. Ons grote geheim van die bijeenkomst: niemand wist dat wij onze uittocht uit Leiden nog dit jaar zouden aankondigen! Nieuwe plannen staan voor de deur, overigens niet echt te rijmen met deze uitgave want 25 Eeuwen roken, de verwonderlijke vormgeving van de pijp was toch wel heel duidelijk een Leidse publicatie.


Loodmodellen
22 april 2020

Een merkwaardige deelcollectie binnen de grote groep gereedschappen in ons museum is de serie loodmodellen. Dit zijn afgietsels in lood van de pijpvormen door de firma P. Goedewaagen & Zoon uit Gouda gemaakt. Deze massieve loden pijpen werden door de vormmaker gebruikt om de mallen in goede conditie terug te brengen wanneer ze gesleten waren. Interessant aan de loodmodellen is dat er een modelnummer staat ingeslagen. In sommige gevallen is de originele persvorm niet bewaard gebleven, doch alleen het model. Dat levert dan informatie over een specifiek pijpmodel inclusief het vormnummer. Een deel van deze loodmodellen staan al jaar en dag op onze online database, maar een forse groep was nog ongedocumenteerd. Dat is deze week gebeurd en leverde tal van nieuwe inzichten op. Inmiddels zijn ook de foto's van deze gewichtige collectie gemaakt, zij worden over een week of twee in de online database zichtbaar. Daarmee is weer een klus geklaard van het vele museumwerk dat ongemerkt achter de schermen doorgaat.


Dagboekfragment 28: 3 mei 1993
21 april 2020

Nadat Gerbrand Luttik decennia lang Afrikaanse pijpen verzamelde, belandde het materiaal vrij onverwacht bij de Rotterdamse galeriehouders Cathy van de Pas en Steven de Raat. Zij organiseerden er een expositie van en daar kochten wij een reeks aantrekkelijke en representatieve stukken. Na deze succesvolle tentoonstelling werden wij uitgenodigd om een bod op het overschot te doen. Dat bestond overigens niet alleen uit de left overs van de expositie, maar bevatte ook een groep pijpen die niet tentoongesteld waren. De collectie van Luttik was simpelweg te groot geweest voor totale expositie. Tsja, encyclopedisch als wij denken, treffen we bij aankomst in de Watergeusstraat een brede variatie aan antieke Afrikaanse tabakspijpen aan en kunnen als gebruikelijk niet weigeren. Het materiaal gaat in zijn compleetheid naar ons over. Zo hebben wij de mogelijkheid rustig te selecteren en te onderzoeken wat wel en niet belangrijk is om in de collectie op te nemen. In ieder geval lijkt dit een bijzondere verbreding van onze Afrikaanse collectie, die toch altijd weer lastig uit te breiden is.


Museumweek
20 april 2020

De Nationale Museumweek wordt dit jaar vanwege de corona-griep op een bijzondere manier gehouden: uitsluitend virtueel. De Museumvereniging heeft daarvoor een fantastische webpagina gebouwd met - vanwege het thema 75 jaar Vrijheid - een digitale reconstructie van De Dam, 3-dimesiomaal en bewegend. Op het Monument staan foto's geprojecteerd van een topstuk van elk museum in Nederland. Wij staan ertussen met een Amerikaanse vredespijp, voor ieder van kinds af aan hèt symbool van vrede. Klik op deze link voor de foto èn het verhaal: https://www.nationalemuseumweek.nl/pronkstukken/vredespijp/ De presentatie op De Dam is te zien op: https://goudenpronkstuk.nationalemuseumweek.nl/


Verzamelaarsbeurs in Utrecht
17 april 2020

Jarenlang al bezoeken wij de bekende Verzamelaarsjaarmarkt in Utrecht. Vroeger als standhouder, tegenwoordig om contacten met de handel en andere verzamelaars te houden. Ook vandaag zou dat het geval zijn, ware het niet dat de corona roet in het eten gooit. De beurs is vanzelfsprekend afgelast. Voor het eerst in jaren betekent dat geen trouvailles van deze enorme markt. Doorgaans zijn het geen schokkende zaken die je vindt, maar ook gewonere objecten zonder kunstwaarde kunnen voor de geschiedenis de moeite waard zijn. Vaak zijn juist die simpele of alledaagse dingen van een, twee of drie generaties terug nu ongelofelijk zeldzaam. En juist op deze beurs komen voorwerpen tevoorschijn die je totaal niet verwacht. Jammer dat deze kans nu voorbij gaat.


Dagboekfragment 27: 19 november 1992
14 april 2020

Pieter Kerdel heeft enkele van zijn pijprokende vrienden bijeengeroepen om een rookavond in ons museum te houden. Niet een gewone bijeenkomst, maar iets met klasse en schwung om te resulteren in een steungroep rond het museum die kan helpen de toekomst zekerder te maken en de basis hechter. En inderdaad, het wordt een bijzonder samenzijn. Invloedrijke personen uit zakenleven, bankwereld, politiek, ze delen één ding: het zijn pijprokers en via de pijp voelen zij zich onmiddellijk verbonden. Het ijs breekt bij binnenkomst, niet alleen door de glazen sekt, de warme band met de rookcultuur doet de rest. Kerdel is een eminent voorzitter en schetst tijdens de avond de plannen voor het museum, met ruimte voor meningen en gedachten, vooral enthousiasmerend. En verder, de betoverende Regentenkamer met zijn prachtige kleuren en ordelijke inrichting is de beste ambiance om lieden voor de cultuur van het pijproken enthousiast te krijgen, zeker als er op topniveau gecaterd wordt en er exclusieve dranken vloeien. Zo wordt het een memorabele avond. Wij zijn erg benieuwd welke richting deze stuurgroep uitgaat en wat dit voor ons museum kan betekenen.


Afrika-depot ingericht
9 april 2020

Het werk achter de schermen van ons voor publiek gesloten museum krijgt steeds meer zichtbaar resultaat. Aan het begin van de Corona-sluiting was er teveel achterstallige email, kleine werkjes die wel nodig maar nauwelijks zichtbaar zijn. Een tijd lang hebben we nu gewerkt aan het opnieuw ordenen, inpakken en inrichten van een depot met speciale aandacht voor de Afrika-collectie. Zoals eerder vermeld is deze groep vorig jaar fors aangevuld met een indrukwekkende verzameling Kongo-pijpen, vandaar dat herordening nu actueel was. Per land of per volk zitten de pijpen nu goed verpakt in dozen, die samen een eigen kast gekregen hebben. Daardoor is op andere plekken weer ruimte vrij gekomen voor ruimere opslag van andere zaken. Het is een hele klus om zo te schuiven en te passen, maar uiteindelijk is het resultaat een overzichtelijke collectie. Dat is precies de bedoeling.


Dagboekfragment 26: 10 juli 1992
7 april 2020

Een week werken is het geweest om de Oranjepijpen op Nassaublauwe zijde te naaien en paneel voor paneel geschikt te maken om een volledige vleugellengte in Paleis Het Loo in te richten. Tijdgebrek omdat iedere werkmiddag door de hoofdconservator doorbroken werd voor een langdurig, overigens vorstelijk diner in het nabijgelegen restaurant De Keizerskroon. Het lijkt wel of de hele staf van Het Loo koninklijke allure heeft. Enfin, het resultaat is toch op tijd af gekomen. De opening van de expositie Ik rook Oranje vindt plaats in de lezingenzaal aan de voorcour van het paleis. Directeur Vliegenthart leidde mij in, misschien niet met de meest complimenteuze woorden, maar ik mocht dat in een korte speech goedmaken. Daarna togen we naar de presentatie om met frisse ogen te lijken naar wat wij eerder gemaakt hadden. Vrienden, kennissen, ook onze voltallige jaarclub, ze waren er praktisch allemaal, van heinde en ver gelokt door de deftige uitnodiging op geschept papier. Enfin, ik zie dat het er keurig bij staat, het verhaal van de Oranjepijp heeft gestalte gekregen en is tot bijna koninklijke kringen doorgedrongen. Het is zelfs gelukt om Prins Bernhard te strikken voor het voorwoord in de catalogus, al moeten we het op de tentoonstelling zonder hem doen.


Vertaallijsten voor de database
2 april 2020

Zonder bezoekers gedurende de middaguren is er meer tijd voor het werk achter de schermen. Een van die onzichtbare taken is het werken aan de nieuwe database en de nieuwe website. We streven er naar binnen enkele maanden naast de Nederlandstalige website een Engelse site te lanceren. Voor die tijd moet er nog ongelofelijk veel vertaald worden. In de afgelopen weken hebben wij ons gebogen over de thesauri, lijsten met begrippen die in de database voorkomen en nu vertaald zijn in zowel Engels, als Duits en Frans. Een gigantische taak om de ellenlange lijsten met zoekwoorden als materialen, technieken, kleuren te vertalen. Vooral de vaktermen vormen vaak een struikelblok waar we met wat studie wel uitkomen. Wanneer de nieuwe site gelanceerd wordt, zullen de vertalingen automatisch zichtbaar worden in de objectbeschrijvingen, maar fungeren ook als zoekwoord. We verheugen ons nu al op het resultaat, al is het voorlopig nog even doorbijten.


Dagboekfragment 25: 13 juni 1992
31 maart 2020

Ik ben al een paar dagen eerder in Wenen gearriveerd, maar het heuse programma begint vandaag met de voorbezichtiging van Das Lasterhafte Panazee, de expositie ter gelegenheid van de vijfhonderdste verjaardag van de ontdekking van Amerika. Voor mij is dit ook nog de officiële toetreding tot het illustere gezelschap van de Académie Internationale de la Pipe. Lang kon ik geen lid worden omdat slechts twee leden per land worden toegestaan, zo exclusief presenteert het gezelschap zich. De leden zijn mij overigens niet vreemd, al in 1987 hield ik een lezing bij hun conferentie. De eerste activiteit nu valt mij wat tegen. Van de tijdelijke expositie is werkelijk veel werk gemaakt en het steunt zwaar op de verdienste van verschillende leden van de Académie. Toch blijkt de rondleiding wel erg ouwe-jongens-krentenbrood: niet de objecten bewonderend maar de inbrengers prijzend, waarbij de anekdotes en sterke verhalen de meeste aandacht opeisen. Aan de dis, bij de Académie een belangrijk onderdeel van de dag en onbetwist van kwaliteit, krijg ik een kuisverhoor van Benjamin Rapaport over wat ik als jongste lid van de Académie verwacht. Begrijp ik dat de identiteit van de kring nog altijd ter discussie staat?


De laatste Nederlandse pijpenfabriek
25 maart 2020

De vermaarde fabriek van Big-Ben pijpen, ook bekend onder de eigennaam Gubbels, staat in Herten onder de rook van Roermond. Zoals iedereen wel weet gaat het niet goed met de verkoop en dus ook met de productie van pijpen. Door de anti-rook zijn er minder rookmomenten, op veel plaatsen mag roken in het geheel niet meer. Onvermijdelijk is het tijd voor Big-Ben een kleinere locatie te betrekken. Vandaag brachten wij een bezoek aan de fabriek om te kijken of er nog historisch materiaal was dat voor ons museum geschikt was. Dat werd een open en eerlijk gesprek over verleden en toekomst, waarbij ook de vorige generatie nog even aanschoof. Vervolgens een rondgang door het bedrijf, dat overigens een toonbeeld is van ordelijkheid en efficiëntie. Na thuiskomst een hoofd vol van indrukken, ook een paar dozen met oude en nieuwe pijpen en ander materiaal voor onze collectie.


Dagboekfragment 24: 15 maart 1990
24 maart 2020

Dankzij de nieuwe computer, aangeschaft voor het opmaken van het handboek drie jaar geleden, zijn we ongemerkt in de digitalisering gestapt. Met het collectieregistratie systeem D-Base IV start een ware revolutie in de registratie van onze verzameling. Heb ik twintig jaar alles op papier geschreven, meer dan 25.000 systeemkaartjes in een ladenblok, nu gebeurt dat volledig op de computer. Een schermkaart is speciaal voor ons ontworpen waarin de voornaamste velden voor de beschrijving van een museumvoorwerp gedefinieerd staan. En dan is het intypen maar, een heidense klus om de gegevens van meer dan tienduizend voorwerpen over te zetten. En natuurlijk, al werkende ontdekt je dat er nog grote wensen zijn. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn ook een afbeelding bij die kaart op te nemen voor de snelle herkenning van de voorwerpen. Helaas, foto's in een computersysteem, dat bestaat niet want dan wordt het systeem te traag. De toekomst moet daarvoor een oplossing brengen. Voorlopig is er nog wel even werk aan deze basisregistratie.


MuseumDepotShop
23 maart 2020

Met het museum en de museumwinkel op slot richten wij ons op een ander verkoopkanaal: de MuseumDepotShop. Deze website biedt voorwerpen aan die musea kwijt willen. Onze collectie is van oorsprong voortgekomen uit de archeologie. Don Duco verzamelde niet alleen pijpen, maar ook archeologische vondsten van allerlei soort. Inmiddels weten we dat die niet in de pijpencollectie passen en nu is het tijd ze op te ruimen. Via de webshop komt een breed scala aan vondsten te koop, van potten en vaasjes tot glaskralen, leren schoenzolen, tinnen speelgoed en veel meer. Interesse? Kijk op www.museumdepotshop.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan ons aankoopfonds.


Documentatie over pijpen
21 maart 2020

Een mooie taak buiten het oog van het publiek is het bijhouden van de documentatie rond het thema pijp en tabak. Door het jaar heen wordt elk krantenknipsel, foldertje, artikel uit tijdschriften of ander drukwerk apart gelegd, voorzien van bron en datum. Eens in de zoveel tijd moet die stapel op thema geordend worden en worden toegevoegd aan mappen met hetzelfde onderwerp. Echt een werkje dat je lang voor je uit kunt schuiven, want tijdsdruk is er niet. Tijdens de Corona-sluiting is dat het juiste moment om te doen. Met het museum dicht kunt je alles in rust uitleggen en ordenen. Zo passeerden zeven volle werkdagen van sorteren met een grote voldoening als resultaat. De indrukwekkende kastenwand met rode overslagdozen in de werkkamer is weer tot op de dag van vandaag bijgewerkt. Mocht u dit lezend nog iets bijzonders voor ons pijpen- en tabaks-archief hebben, wij houden ons aanbevolen!


Dagboekfragment 23: 9 november 1988
17 maart 2020

Nadat enkele handelaren en veilinghuis Sotheby's er hun expertise over hadden gegeven, is het aan ons om een bod uit te brengen op de historische inventaris van de Koninklijke Goedewaagen. Daarmee zijn we in gesprek als serieuze gegadigden van deze unieke verzameling gereedschappen. Vandaag zijn we een stap verder, het materiaal is ons gegund en we worden uitgenodigd om het contract te tekenen en de aanbetaling te doen. Dat gebeurde in het kantoor van de heren Kamer, vader en zoon, directie en eigenaar van wat nu de Royal Goedewaagen heet. Zachtjes praten, de secretaresses in de ruimte ernaast worden niet geachte van deze overdracht te weten. Enfin, over de inhoud van het contract zijn we het snel eens, het wordt uitgetypt en wij tekenen en betalen. Daarna komt het klaarzetten van het materiaal, het verpakken en inladen voor transport. De eerste auto met aanhanger is tegen zessen gevuld, loeizwaar koersen wij naar Leiden.


Tijdelijke sluiting Amsterdam Pipe Museum
13 maart 2020

Vandaag heeft de regering naar aanleiding van het gevaar van besmettingen van het Corona-virus alle openbare instellingen gesloten. De Nederlandse Museumvereniging heeft haar leden opgeroepen deze maatregel te volgen en het museum voor publiek te sluiten. Een ongekende en nooit vertoonde maatregel! Hoewel de regel in eerste instantie geldt voor plaatsen met meer dan 100 bezoekers, waar wij gezien ons vloeroppervlak niet toe behoren, sluit ook het Amsterdam Pipe Museum haar deuren voor de komende drie weken, inclusief de winkel. Nieuwe berichten hierover volgen.


Dagboekfragment 22: najaar 1988
10 maart 2020

Het vijftigjarige bestaan van Museum De Moriaan is de reden tot en feestje, maar vooral om het museum op de schop te nemen en de presentatie drastisch te moderniseren. Ik ben gevraagd de presentatie over de kleipijp nieuw vorm te geven. Onze opdracht is duidelijk. In de Van Beuningenvitrines moet een permanente expositie van de geschiedenis van de Goudse pijp komen, een prachtige uitdaging. Vandaag wordt die geopend, hoe eervol door Gijsbert Helbers, die vijftig jaar eerder De Moriaan als museum stichtte. Deze oud-museumdirecteur is een goede spreker maar hij houdt het kort. Met een tik op de katheder verklaart hij het heringerichte museum voor heropend. Binnen de beperkte middelen ben ik zeer tevreden over de nieuwe presentatie. Die is transparant en overzichtelijk, met gelijke accenten voor iedere periode. Het is een mooie maar bondige inleiding in de materie geworden. Helbers is echter de man van de volgepropte rariteitenkamers en lijkt bij rondgang niet zo gecharmeerd van de herinrichting. En het is waar, De Moriaan is grotendeels leeggehaald. Toch brengt bij betreden van de sael van het museum zijn blik van herkenning van zijn oude liefde wel weer een glimlach op zijn broze gelaat terug.


Gewaardeerd legaat van een roker
4 maart 2020

Onlangs overleed oud-politicus en -minister professor Jos van Kemenade. Hij was ons als toegewijde pijproker wel bekend en bezocht onze winkel meermalen. Van Kemenade had een voorliefde voor opvallende pijpen, liefst Deense ontwerpen. Zijn zoon bracht een koffer vol met zijn favoriete rokertjes met de wens van zijn vader ze aan ons museum na te laten. Wij mogen een representatieve selectie maken van zijn aankopen van merken of ontwerpen die hier in de collectie nog ontbreken. De Vikings uit de studio van Poul Winslow, stoere freehands met een eigen uitstraling hadden de voorkeur van Van Kemenade. Daarnaast troffen we aantrekkelijke modellen van Ser Jacopo, Sir Nobile, Caminetto, Vauen en andere merken aan. Curieus is de pijp uit 1989 die Van Kemenade als pijproker van het jaar kreeg uitgereikt. Al met al geven de pijpen van Jos van Kemenade een prachtig tijdgebonden en vooral persoonlijke blik in het modegevoel van een toegewijde pijproker uit de tijd rond het jaar 2000.


Dagboekfragment 21: 12 december 1988
3 maart 2020

De toekenning van een wetenschappelijke prijs was al een paar weken geleden via de telefoon aangekondigd. Nu is het de officiële dag in het gebouw van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Helaas niet in het indrukwekkende paleis aan de Kloveniersburgwal, maar in de jaren zeventig nieuwbouw ernaast. Bij binnenkomst worden de laureaten, dat ben je dan ineens, apart genomen voor een fotosessie. Daar staan wij dan, vijf man sterk keurig in het pak, de doos met de begeerde penning geopend voor de borst voor een kiekje voor altijd. Daarna geleid naar de eerste rij met gereserveerde stoelen. Vanaf het podium volgen nog wat toespraken en vervolgens wordt ieder van ons naar voren geroepen om vanuit de zaal de admiratie te krijgen die hoort bij een onderscheiding. En dan is het receptie met het eindeloos handen schudden. Vrienden en kennissen, ook lieden die gewoon je hand geschud willen hebben. Na deze drukte strijken we neer in een restaurant in de Utrechtse straat, nog een beetje rozig van de eer, Marianne en Jeroen, Benedict en ik. De legpenning als bewijs van het gebeuren veilig in de binnenzak geborgen. Reflecterend eten we de tijd weg.


Opmerkelijk rustige bezoekersmaand
28 februari 2020

Het is bekend dat januari een dip geeft in het bezoekersaantal, maar doorgaans komt dat in de daaropvolgende wintermaanden langzaam weer op peil. Zo niet dit jaar. Het is echt opmerkelijk zo weinig toeristen ons museum deze maand bezocht hebben. Daardoor valt des te meer op dat we dit jaar relatief veel Nederlandse bezoekers trekken. Zou het Amsterdam Pipe Museum dan toch nog bekendheid krijgen bij het Hollandse publiek? Door de extreme vertegenwoordiging van buitenlands bezoek, kregen we het idee dat de collectie alleen door mensen van ver geapprecieerd werd. Hoe het ook zij, iedereen is welkom. Kom dus gerust eens kijken, museumkaart is geldig, dus wat let je? En, tot 15 maart aanstaande zijn de meest bijzondere aanwinsten uit 2019 nog te zien.


Dagboekfragment 20: 7 november 1987
25 februari 2020

Een gebruikelijke gang in Parijs is een bezoek aan Denise Corbier, antiquaire en gespecialiseerd in antieke pijpen. Rue de l'Odeon is daarom bijna een garantie voor een bijzondere vondst. In haar gezellige overvolle winkel vind je naast pijpen veel sieraden en andere typische vrouwenartikelen. Denise is buitengewoon charmant en begroet ons altijd als oude vrienden. Ze heeft een wonderlijk circuit aan toeleveranciers die blijkbaar precies weten wat zij goed kan verkopen. En verkopen dat kan ze. Denise doet alsof ze speciaal voor jou iets heeft achtergehouden, door uit een la van een secretaire wat antieke pijpen tevoorschijn te toveren. Ook deze keer kopen wij een reeks voorwerpen. Meest opvallend is een manchetpijp in Franse stijl met het portret van de zanger Victor Raskin. Aan de onderzijde is deze gemerkt met "NIHOUL A NIMY DEPOSE", een Belgische pijp dus. Raskin was als volkszanger niet een beetje ijdel, hij liet op eigen initiatief portretpijpen maken om aan zijn fans uit te delen. Die fans zaten vooral in de oudelieden gestichten in het Zuid-Belgische. Een aanhang bijna kenmerkend voor volkszangers. Vaktechnisch is de Raskinpijp volmaakt met zijn welgemodelleerde kop met prachtige verhoudingen, het is dus een mooie aanwinst.


Dagboekfragment 19: 8 oktober 1987
18 februari 2020

Gisteren al is net op tijd het handboek afgeleverd, waaraan ik de laatste maanden zo hard heb gewerkt, vandaag wordt het eerste exemplaar uitgereikt. Receptie is vanaf half vijf in onze eigen regentenkamer. En stampvol dat het is. Veel vrienden en bekenden, maar ook talloze mensen uit de vakwereld. Het officiële deel wordt door de burgemeester van de Sleutelstad, Cees Goekoop ingeleid met wat lovende woorden over het museum met als hoogtepunt de uitreiking van het eerste exemplaar van het kersverse handboek. Professor Louwe Kooijmans krijgt dit in zijn functie als archeoloog bij het Rijksmuseum van Oudheden aangeboden. De burgervader tegenover de nestor van de Nederlandse archeologie. Daarna worden drankjes en hapjes rondgedragen en de bedienjongens kunnen er aanvankelijk maar amper doorkomen. En natuurlijk wordt er veel gepraat. Nooit eerder was het zo vol in het Hof Meermansburg, dat de driehonderd jaar oude vloeren dat kunnen dragen is altijd weer een wonder. Behalve trots over deze mijlpaal zijn we ook heel benieuwd wat het handboek teweeg zal brengen. Ik heb er in elk geval mijn ultieme kennis over de Nederlandse kleipijp in neergelegd.


Einde rookpaal in zicht
12 februari 2020

De Spoorwegen hebben sinds jaar en dag op elk perron rookpalen staan, waaromheen nog gerookt mag worden. Eind van dit jaar moet dat afgelopen zijn, in lijn met de algemene trend om het tabaksgebruik tegen te gaan. Het verdwijnen van de rookpaal kondigt het slot van een tijdperk aan waarin het sigarettenroken gedoogd werd. Roken wordt tegenwoordig met zoveel restricties omgeven dat het je de lust beneemt. En dat is terecht, verslaving is geen genoegen. Wij hopen dat de anti-rook zijn sporen zal verdienen zodat er in de toekomst wat nuchterder gekeken kan worden naar het niet-inhalerend en genietend pijproken. Dat zal de nieuwe bloei voor ons museum moeten worden. Niet de eeuwige associatie met alleen het slechte.


Dagboekfragment 18: 11 oktober 1986
11 februari 2020

Talloze formaliteiten zijn aan deze tentoonstelling vooraf gegaan. Bruikleenaanvragen met heel veel papierwerk. Vandaag is de big show: mijn lezing bij de opening van Kridtpipor, de expositie in het Stadsmuseum van Stockholm naar aanleiding van de unieke vondst van naar zeggen vierhonderdduizend kleipijpen. Het museum toont zich buitengewoon gastvrij door mij een compleet weekprogramma te bieden langs historische plekken, inclusief etentjes bij conservatoren aan huis. De lezing is zeker niet de beste die ik gegeven heb, niet omdat het in de Engelse taal gaat. De diaprojector zit dwars en mist blijkbaar de benodigde koeling. Als je iets langer bij een plaatje stilstaat zie je op het scherm de dia wegbranden. Eigenlijk heel mooi, zoals vanuit het centrum met een schitterend kleurenspectrum het beeld oplost, maar toch wel erg afleidend voor de spreker. Tsja, daar wordt je natuurlijk zenuwachtig van, snel spreken is het devies. Enfin, daarna is de officiële opening en onze bruiklenen op de tentoonstelling staan er prachtig bij. Verder is die opening een gelag zoals dat alleen in Stockholm kan. Fantastische hapjes, prachtige wijnen en heel veel gastvrijheid. En dat alles afgesloten met een diner in een historisch huis, speciaal afgehuurd voor de conservatoren met mij als gast. Overigens dat alles wel mede dankzij de financiële steun van het Zweedse tabaksmonopolie. Björn, Lotta, Elisabeth en Inga, heel hartelijk dank voor deze prachtige herinnering!


Voor 2020 de eerste aanwinst
4 februari 2020

Later dan gewoonlijk kwam vandaag de eerste aanwinst van dit jaar binnen. Het gaat om de hierbij afgebeelde pijpenkop van porselein. Een zogenaamde stummel, een veelvoorkomend type maar met een curieuze beschildering. In meerkleuren gepenseeld schudden twee handen elkaar. Erachter is een bloemboeket te zien met langs de ketelrand "ES BLUHEN ROSEN U. UELKEN WIE AUCH VERGIESS MEIN NICHT" en "DORHUBER SIE VERWELKEN NUR WAHRE FREUNDSCHAFT NICHT". Het is een typische boerenpijp uit de negentiende eeuw, zoals die indertijd veel ten geschenke werden gegeven. Zij onderstrepen vriendschap en liefde. Het is een genre dat nog wel met een extra exemplaar in onze collectie vertegenwoordigd mag zijn, want deze ooit algemene voorwerpen zijn tegenwoordig aardig zeldzaam geworden. Bijzonder hier is de perfecte staat van het voorwerp samen met een pedigree die veertig jaar teruggaat.


Eerste fotoweek van het jaar
2 februari 2020

Fotografie is in het Amsterdan Pipe Museum een klus voor de winter: de dagen zijn korter, de avonden zijn langer en geschikt om je terug te trekken in de fotostudio. Zo gaat het ieder jaar. Deze keer is het pas laat, begin februari dat we kunnen beginnen, in december en januari vroegen andere taken onze aandacht. Dat fotograferen geeft veel voldoening, zeker nu er een behoorlijke reeks aanwinsten ligt te wachten. Als eerste komt de prachtige groep etnografische pijpen uit zwart Afrika aan de beurt. Uitdagend om aan te pakken, maar tevens lastig. De pijpen in donkere houttinten zijn moeilijk in beeld te brengen. Let op onze online-collectiedatabase voor de eerste resultaten!


Artikel over twee luxe pijpenkoppen
30 januari 2020

Nog deze maand op onze website, het eerste artikel van Don Duco in dit jaar. Besproken worden twee houten pijpenkoppen van een bijzonder model, beide voorzien van luxe zilvermontage. Het gaat om pijpen uit warrelhout gemaakt, in de stijl van de Duitse stad Ulm. Een van de pijpenkoppen toont zilveren figuren in Turkomanie-stijl op het deksel. In dit artikel bespreekt de conservator de herkomst van dit specifieke pijpmodel en de wijze van vervaardiging. En niet te vergeten de bijzondere houtsoort, die wij een paar jaar geleden zo hebben genoemd. Het wordt speciaal voor deze Duitse pijpen gezocht en gezaagd. Lees het artikel en ervaar hoe de auteur door zorgvuldig kijken en vergelijken tot nieuwe conclusies komt. Opnieuw wordt duidelijk dat er over iedere pijpensoort veel meer te zeggen is dan het vaak lijkt. Zo biedt onze collectie steeds weer nieuwe gezichtspunten.


Dagboekfragment 17: 17 april 1986
28 januari 2020

De bonte avond markeert feestelijk het eind van het Gouda kamp voor jongeren van vijftien tot twintig jaar. Ook dit jaar weer en nu met een eindeloos lang gedicht waarin aan iedere deelnemer zijn eigen, lang niet altijd even malse couplet is gewijd. Verder optredens van iedereen die nog een laatste indruk op de groep wil maken. Deze keer met een heuse look-a-like Madonna. Wat in Godsnaam is het succes van deze archiefweken, waarop er van negen tot vijf in de studiezaal van het Goudse archief gezwoegd wordt op moeilijk leesbare teksten die voor een tiener lang niet altijd verstaanbaar zijn. Het hoogtepunt van de dag een gigantische zak drop op tafel, waarnaar al gauw de hele studiezaal ruikt. Hoe het ook zij, het kopieerklasje van Duco zoals het personeel ons achter de schermen noemt, is geliefd bij het archiefpersoneel en de vaste bezoekers. Ook voor hen is de aanwezigheid van een dozijn tieners een complete breuk met iedere andere week. Maar de deelnemers zijn ook onverdeeld positief, er wordt wat afgelachen. Morgenvroeg breken we de tenten weer op en gaat ieder weer zijn eigen weg. De harde kern zien we de volgende keer weer terug, zo gaat dat al jaren. Ondertussen vullen de Goudabanden op het schap zich met historische informatie over de nijverheid en de lieden die zich daarvoor inspanden.


Dagboekfragment 16: 11 maart 1986
21 januari 2020

Aart van der Want, de huidige eigenaar van de pijpenfabriek Zenith, komt vandaag de geschenkpijpen voor dit jaar afhalen. Het is al meer dan een generatie gebruikelijk dat Zenith haar vaste klanten op de verjaardag van de fabriek een historische kleipijp schenkt. Sedert het moment dat Steef van Loon door rugklachten geen pijpen meer perst, komt de kleipijp in het Pijpenkabinet tot stand en wel door Benedict Goes die ze perst in de kelder van het museum. Dit jaar heeft Aart voor een imitatie houtmodel gekozen, misschien niet het meest sexy pijpje. De keuze uit de oude pijpvormen van de fabriek is kennelijk beperkt. Enfin, ze liggen klaar, ruim honderd in het getal. Zij moeten de wereld laten zien dat de Goudse pijpennijverheid nog springlevend is, ondersteund door de vlotte babbel van de jonge directeur. Weinigen zullen zich afvragen wat dat betekent en niemand mag het antwoord weten: dat de nijverheid verdwenen is en nog slechts steunt op een museaal initiatief.


Expo aanwinsten 2019
20 januari 2020

Traditiegetrouw stellen we jaarlijks een selectie aanwinsten van het afgelopen jaar tentoon. Met 360 aankopen was 2019 weer bijzonder succesvol. De grootste groep is een verzameling Kongo-pijpen, waarvan we nu drie fantastische exemplaren tonen met staande negerfiguren in de pijpensteel. Noord-Amerika is vertegenwoordigd met twee prachtige Indianenpijpen van rode pipestone, voor de Indianen een heilige steen. Verder zijn er twee zeldzame Inuit-pijpen te zien, een houten exemplaar en een pijp gesneden uit walrustand. Van Europese oorsprong zijn enkele zeer verfijnde met de hand geboetseerde pijpen met levensechte portretten. Uitverkoren om te tonen zijn ook enkele Europese snuifdozen met snijwerk in coquillanoot of hout. Van buitengewone charme tenslotte is een houten figuurpijp met een leeuw en een griffioen broederlijk naast elkaar, afkomstig uit de Parijse antiekhandel. Kom de keuze uit de aanwinsten zelf bewonderen, ze staan tot 15 maart in de wisselvitrine in het museum opgesteld.


Dagboekfragment 15: 18 oktober 1984
14 januari 2020

Een mooie traditie en prettige afwisseling is het jaarlijkse herfstkamp met jongeren van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis, die ik samen met Benedict leidt. De derde dag van dit kamp dicteert weer verder graven op de kaalslag aan de Nobelstraat in Gouda. Volstrekt onverwacht treffen we onder de fundamenten die we gisteren grotendeels hebben weggehakt een stortlaag met een groot aantal versinterde pijpenkoppen en vooral stelen aan, geconcentreerd in een laag van zo'n decimeter dikte. Wat er nou precies gebeurd is indertijd op het stuk waar wij nu graven is nog niet duidelijk. Wel de datering van de rampspoed: ergens in de jaren 1630 tot 1650. Absoluut een uniek moment, want het gaat om een bedrijfsstort van een pijpmaker waarvan er nog niet zo veel zijn gevonden en zeker niet een die overwegend misbaksels oplevert. Pijpenkoorts dus, niet alleen bij de kampleiding, ook bij de deelnemers. Met de snel invallende duisternis van een herfstdag proberen we nog zo lang mogelijk door te graven, met eksterogen lukt dat tot tegen acht uur. Morgen verder!


Dagboekfragment 14: 14 oktober 1983
7 januari 2020

Een prachtige titel heeft Harry Tupan voor zijn tentoonstelling bedacht: Wolken van genot. Vandaag wordt die geopend. En het is niet alleen een tentoonstelling, maar er verschijnt ook een boek bij. De gekozen verhaallijn van de presentatie is chronologisch en voert je door de betrekkelijk kleine zalen van het Drents Museum van Assen. Daar wordt een flink aantal aspecten van de veelzijdige Nederlandse rookgeschiedenis uitgelicht. Veel bezoekers zullen denken dat het een samenwerking tussen Brongers en Grippeling is, twee conservatoren met oog voor traditionele onderwerpen. In werkelijkheid gaat het om het werk van Harry. Hij heeft de objecten geselecteerd en de teksten geschreven. Ja, veelbelovend voor iemand midden twintig. Ik heb het werk van mijn studiegenoot van nabij mogen volgen. Maar nu de opening en terecht tijd voor veel loftuitingen. Alle kopstukken zijn er, verschillende ervan ook bruikleengevers. Het museum toont zich gastvrij, drankjes en hapjes gaan rond en iedere bezoeker krijgt na afloop een pijp en een puntzakje tabak mee naar huis.


Dagboekfragment 13: 6 juli 1983
31 december 2019

Over de titel van onze tentoonstelling konden we maar matig enthousiast zijn maar een betere viel blijkbaar niet te bedenken: Gouda / was eens een / Pijpenstad. Trots zijn we wel als om vier uur de opening begint en de Gasthuiskapelzaal vol stroomt met de Goudse culturele elite. Josine de Bruyn Kops, de directrice van het Gouds Museum neemt het woord en leidt Dirk van der Want in die graag de openingshandeling wilde verrichten, als laatste Goudse pijpenfabrikant. Na over en weer nog wat bedankerijtjes - ja wij blijven niet onvermeld - wordt het glas geheven. Complimenten worden rond gestrooid en nieuwe contacten gelegd. Een feestelijk afsluiting van een week hard werken aan de inrichting, met nog een veel langere tijd van plannen en schrijven zoals dat bij een tentoonstelling hoort. Op weg naar de trein naar Leiden een blik in de etalage van Holland Silhouet, het kan je niet ontgaan: de expositieaankondiging pontificaal op de voorpagina van de krant. We hebben met de Goudse pijp weer een stukje geschiedenis geschreven.


Kerstwens
24 december 2019

Vanaf de Prinsengracht wenst het Amsterdam Pipe Museum iedereen een vredige en fijne Kerst en een gelukkig en gezond 2020. Bijgaande digitale kerstkaart toont een van onze exceptionele aankopen van de afgelopen maanden: een (bijna) complete opgegraven pijp uit de zeventiende eeuw met een dubbele Januskop. In schutkleur tussen de kersttakken valt nauwelijks op dat dit een absoluut topstuk is van extreme zeldzaamheid!

Tot oktober van het nieuwe jaar zullen wij met allerlei activiteiten het vijftigjarige bestaan van onze bijzondere collectie vieren. Wees welkom ons unieke museum met goed geoutilleerde museumwinkel in het Nieuwe Jaar weer te bezoeken!


Dagboekfragment 12: 28 september 1982
23 december 2019

Heel hard gewerkt hebben we de afgelopen week om de laatste restjes op tijd af te krijgen. Morgen is de officiële opening en tevens boek uitreiking. Vandaag de preview om te kunnen wennen door vrienden en kennissen ons resultaat te laten zien. Apetrots zijn we, want onze pijpencollectie staat in Hof Meermansburg te kijk. In de indrukwekkende regentenkamer, onder een welwillende paar ogen van de machtige zon in het stucwerk van het plafond en gadegeslagen door eeuwenoude regenten op ingelijste portretten langs de rood fluwelen wanden. Het staat er goed bij, in zelfgemaakte vitrines, op het laatste moment nog van licht voorzien, letterlijk stralend zou je kunnen zeggen. Naast jaargenoten en vrienden passeren nieuwsgierig geworden nieuwe buren en bewoners van het achtergelegen hofje. Morgen zouden burgemeester Broekens van Gouda en conservator Brongers van het Niemeyer Nederlands Tabacologisch Museum het officiële gedeelte van de opening van het Pijpenkabinet glans bij zetten, vandaag houden we het nog even informeel. We eindigen napratend rond de tafel met natuurlijk Herma, Chrisje, André, Gerard en nog enkele studiegenoten. Het lijkt wel of we nooit uitgepraat raken in die betoverende ruimte.


Kerstsfeer in het museum
18 december 2019

Vanaf vandaag is de hele museumverdieping van het Amsterdam Pipe Museum in kerstsfeer omgetoverd. De boom staat in volle glorie, opgetuigd met vele ballen en slingers en natuurlijk tientallen lichtjes. Daaronder een prachtige Italiaanse kerststal waar het wachten is op het Jezuskindje. Achteraan sjokken de drie koningen reeds door het zand om de stal te bereiken. De feestelijke aankleding is een unicum in ons museum en wordt door vrijwilligers en bezoekers zeer gewaardeerd. U bent van harte welkom om ook te komen kijken en dennenlucht te scheppen. Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen.


Dagboekfragment 11: 25 december 1979
17 december 2019

Niet voor het eerst was ik uitgenodigd bij de familie Goedewaagen om kerst te vieren. Een familiefeest delen is voor mij wel het ultieme bewijs van een hechte band. Ongemerkt hoor je bij een familie als je de genealogie hebt geschreven, zoals ik deed. Iedere dag is er wel een paar uur gelegenheid om op de zolder van hun gezellige Drentse boerderij archiefstukken te lezen of door fotoboeken te bladeren. Verder is er het gebruikelijke familiale met een gezin met vier kinderen van mijn leeftijd. Het voelt alsof ik bij de Goedewaagen's hoor, een hele eer. Het avondeten is het hoogtepunt van de dag, kerstdiner heet dat officieel. Mevrouw Goedewaagen heeft de regie, zij bedenkt samen met haar man het menu en organiseert vervolgens alles, inclusief de tafelschikking. Als een hechte familieband iets is dat je van huis niet hebt meegekregen, is zo'n kerstfeest wel een heel bijzondere ervaring. Een familie aan tafel, als vanzelfsprekend, de wereld passeert in de gesprekken, wederzijds begrip is een uitgangspunt, zo iets simpels als beschaving het fundament.


Moderne kunst by exeption
11 december 2019

Vanaf 20 december exposeert kunstenares Doreen Wittenbols in het Amsterdam Pipe Museum haar werk. Een primeur voor een levende artiest! Zoals je ziet heeft zij iets met pijproken. De tabakspijpen van haar schoonvader brachten haar tot de vraag of pijproken ook iets voor vrouwen kan zijn. Bij ons zag zij het beroemde portret van pijprokende dame door de Franse portrettiste Mme. Vigee-Le Brun uit 1820. Het inspireerde haar om zelfportretten te maken en foto's van andere vrouwen met een pijp, sommige aangevuld met verf om zo veroudering of juist verjonging te suggereren. Het lijkt een soort analoog photoshoppen of juist virtueel botoxen. Echt een kunstproject dus waarvan het resultaat bij ons te zien is tot 20 januari 2020. Na de expositie gaat het werk mee naar haar woonplaats Santa Fe in de Verenigde Staten. Overigens exposeert Doreen simultaan ook in Arti et Amicitia op het Rokin in Amsterdam.


Dagboekfragment 10: 4 augustus 1978
10 december 2019

De stort van de Gambierfabriek ligt aan de route de Famennes in het noord-Franse stadje Givet. Het gaat om een smalle strook grond waar een eeuw eerder een brede richel door het landschap liep. Daar hebben fabrieksarbeiders karren vol misbrand en breukmateriaal van de fabriek naar toe gebracht. Niels Augustin heeft de plek ontdekt, maar inmiddels is het terrein van iedereen. Waar je ook een schep in de grond steekt vind je pijpenkoppen, het geluk is met degene die net daar graaft waar niemand dat eerder heeft gedaan. Dan is er kans op bijzondere vondsten al lukt dat deze middag niet zo. Aan het hek langs het terrein meldt zich even later een jongen uit Givet met ronkende brommer, hij heeft een hele mooie en wil die wel verkopen. Chien caniche, of zoals op de pijpenkop staat Attention, een hoge pijpenkop in de vorm van een opzittende poedel. Wat heen en weer gepraat en de koop is gesloten. De vondsten van die middag verbleken bij de aankoop. Een tweede van dat kaliber is uit de fabrieksstort niet bekend!


Dagboekfragment 9: 2 juli 1978
2 december 2019

Het afgelopen jaar is mijn historische collectie geweldig gegroeid dankzij de opruiming van de Goudse vestiging van de Koninklijke Goedewaagen. Inmiddels is de fabriek naar de overzijde van de Gouwe verhuisd en in het gebouw van de Producent neergestreken. Groot is de vreugde toen Aart Goedewaagen mij enige tijd geleden aansprak of ik het zogenaamde Kunstpijpwerk wil overnemen. Het gaat om een paneel waarop twintig gevlochten meterpijpen zijn samengebracht, waarvan de stelen tot een soort kunstwerk gevlochten zijn. Het Goudse Museum had er geen belangstelling voor; bij monde van Josine de Bruyn Kops kreeg de heer Goedewaagen te horen dat het museumdepot niet bedoeld is als opslagplaats voor Goedewaagen. In de Pijpenkamer in Amsterdam zou dit speciale stuk in ieder geval een veilige plaats krijgen en bovendien voor het publiek zichtbaar zijn. Vandaag met een speciale auto met vlakke laadbodem het object opgehaald. In de directeurskamer stond het op ons te wachten, ondersteboven en op scherp! Enfin, het voorwerp is onbeschadigd in Amsterdam aangekomen, aanstaande zaterdag beginnen we met de bouw van een vitrine. De zeer beschadigde lijst wordt voorlopig opgeslagen, die lijkt niet reparabel.


Dagboekfragment 8: 19 juli 1977
25 november 2019

Afspraken met mijnheer Brongers vinden altijd in het depot aan de Dorus Rijkersstraat plaats, aan een doodlopende weg achter de machtige Niemeyer fabriek in Groningen. Meestal doet hij zelf open, soms ook de fotograaf Middel, want samen bemannen zij dat laatste huis in die eenzame straat. Het ruime depot is voor de liefhebber een waar el dorado, dus een bezoek is iets waar je je altijd op kunt verheugen. Het gaat er om voorwerpen en hun geschiedenis. Op grote schappen staat letterlijk alles dat niet in het museum te zien is en dat is veel. Brongers is behalve een autoriteit als auteur een eminent causeur en heeft bij alles zo zijn verhaal. Hoewel het voor mij een uitje is, moet mijn gastheer doorgaans nog wat werk doen. Dat varieert van een bruikleenaanvraag klaarzetten tot correspondentie afhandelen en bij dat laatste maakt hij er graag gebruik van om ook aan mij kennis te ontlokken. Voor een verzamelaar die nog niet zo lang onderweg is, is dat een mooie gelegenheid om weetjes te etaleren, maar vooral om informatie op te doen. Voor mij dus heel boeiend om een praktijkmiddag achter de schermen mee te mogen lopen.


Dagboekfragment 7: 6 juni 1977
18 november 2019

De Goedewaagenfabriek is aan het verhuizen. Het immense gebouw aan het Jaagpad was al jaren geleden verkocht en wordt nu in termijnen opgeleverd. De inventaris moet voor het grootste deel weg, alleen dat wat voor de productie in Nieuw-Buinen nog nodig is wordt op transport gesteld. Directeur Aart Goedewaagen nodigde mij van harte uit om uit te inventaris te vissen wat een verzamelaar begeert. Ene Van Schaik is mijn aanspreekpunt en gidst mij door de verschillende ruimtes, ik weet nauwelijks waar te beginnen. In allerlei kratten en kistjes staan voorwerpen opgetast van overjarige ceramiek tot moedermallen en gedemonteerde machineonderdelen. Deze middag zoek ik uit de verzameling merkhoutjes de verschillende exemplaren uit, keurig van ieder voorbeeld één. Op zich is het wonderlijk dat dit historische materiaal na zo'n lange periode van onbruik nog in de inventaris aanwezig is. Het is mij al snel duidelijk dat de Goudse fabriek niet een bedrijf is waar opruimen hoge prioriteit heeft genoten. Natuurlijk komt dat mijn verzamelzucht nu zeer ten goede. Is het kleine gereedschap bij vrijwel alle fabrieken verloren gegaan, van Goedewaagen blijft het dus voor het nageslacht bewaard. Dat wordt vanaf nu mijn taak.


Tentoonstelling pijpen van koppensnellers
16 november 2019

Uit ons rijke depot hebben we dit maal een kleine groep pijpen gekozen voor een mini-expositie, pijpen van extreme zeldzaamheid. Zij zijn gemaakt en gerookt door de Naga, een bergvolk dat leeft in het uiterste oosten van India. Het is een vrij agressief volk, koppensnellers zelfs. De moedige krijgers ontvangen een pijp met een rij poppetjes op de steel, in het aantal van de door hen onthoofde slachtoffers. Verder is een kenmerk dat de pijpen van dit volk een gestileerd portret als pijpenkop tonen, alles in hout uitgesneden. Na 1900 probeert het Britse gezag in India het koppensnellen te verbieden. Uiteindelijk gaat de gewoonte over op het onthoofden van lokale apen, de zogenaamde gibbons. Niet verwonderlijk dus dat sommige poppetjes sterker op apen lijken dan op mensen. De pijpen sieren tot 18 januari 2020 de expositievitrine midden in ons museum. Gelijktijdig schreef conservator Don Duco een artikel over deze merkwaardige pijpen, te lezen in de publicatielijst op onze website.


Dagboekfragment 6: 19 november 1975
11 november 2019

Ik was van harte uitgenodigd om een lezing bij te wonen speciaal gehouden voor de supoosten van de Goudse Stedelijke Musea. Initiatiefnemer is Dirk van der Want die als aardewerk- en pijpenfabrikant een grote betrokkenheid bij de geschiedenis van de pijpennijverheid heeft. Zo is het idee ontstaan om het museumpersoneel meer te vertellen over het functioneren van de pijpenmakerij. Bezoekers van de Goudse musea zouden zo beter over de geschiedenis geïnformeerd worden. De lezing wordt in de hal van het fabrieksgebouw gehouden, waar een diascherm en projector staan opgesteld. Na koffie met stroopwafels als welkom barst het betoog los. Dirk van der Want ontpopt zich als een begenadigd en bevlogen spreker met een stem luid en duidelijk en met voortdurend glanzende ogen. Van de eerste tot de laatste generaties pijpenmakers komen aan bod, waarin het fabrikantschap, het belang van het pijpenmerk, de modelontwikkeling en de bestaansstrijd op onconventionele wijze aan elkaar geknoopt worden. De crew uit het museum luistert aandachtig en ik raak overvol van de nieuwe gezichtspunten. En zoals dat hoort met een mannenavond: afgesloten met een jonge uit de fles. Dat brengt de tongen los zodat ik mij moest haasten voor de laatste trein.


Dagboekfragment 5: 18 juni 1975
4 november 2019

De afspraak met Niels Augustin is snel gemaakt om een heuse Pijpenkamer in te richten achterin galerie en kunsthandel Icon aan het Amsterdamse Frederiksplein. Niels is een man die gemakkelijk plannen maakt en met wie het bedenken van activiteiten dus eenvoudig is. Toch valt in de voorbereiding het een en ander wel tegen. Zo'n twintig vierkante meter met kleipijpen vullen is best een opgave als dat begint bij het bouwen van de vitrines, het schilderen en stofferen en daarna pas het feitelijke inrichten. Enfin, vandaag is de opening zoals dat aan de pers in aangekondigd. En natuurlijk, helemaal af is het niet maar het staat er wel fraai bij. De met naturel jute bespannen wanden van het vertrek waarop de contrasterende witte vitrinekasten maken het resultaat bijna monumentaal. De kastinterieurs met groene jute bekleed zijn buitengewoon geschikt voor de witte en gekleurde kleipijpen die heel strak zijn opgenaaid. Verschillende verzamelaars komen langs om te bewonderen en lof te tuiten. Voor nu is de pers belangrijker, die moet voor de bekendheid zorgen. Nou ja, in hoeverre dat zal lukken weet je niet, de meesten zijn journalisten van het huis-aan-huis niveau. Zeer benieuwd wat deze publiciteitsactie de komende week zal brengen.


Museumnacht open!
2 november 2019

Op de gracht is Amsterdam Pipe Museum duidelijk gemarkeerd met fel paarse lampen op de gevel, dus bezoekers weten waar ze welkom zijn. Tot 2 uur vannacht zijn we open voor al degenen die een passe-partout hebben kunnen bemachtigen. Uitgerust met zaklampjes gaan de bezoekers tijdens Amsterdam #Museumnacht op ontdekkingstocht door ons museum. Er is een heuse speurtocht uitgezet met de opdracht de echte pijpen bij de plaatjes te zoeken. Op de hand-out lees je dan wat dat precies is. Zo maak je kennis met de oudste, de langste of de meest exclusieve pijpen ter wereld. Fotograaf Joep maakte namens Museumnacht prachtige foto's - dank daarvoor. Zij blijven voor de komende generaties in ons archief achter.


Dagboekfragment 4: 9 augustus 1973
29 oktober 2019


Fabrikant Dirk van der Want heeft mij de sleutel van de schutting van het voormalige fabrieksterrein van de firma Zenith overhandigd. Ingeklemd tussen een langgerekt pakhuis links en de Volksgaarkeuken rechts in de Goudse Keizerstraat strekt zich daar een wat begroeid stuk grond uit. Vroeger hebben hier twee sympathieke achttiende-eeuwse pandjes gestaan, eeuwenlang als pijpenfabriek ingericht. Vanwege de bouwvalligheid zijn zij afgebroken met het plan ze ooit in dezelfde stijl te herbouwen. De sleutel heb ik gekregen om op het terrein te graven naar de onvermoede geschiedenis van de firma P.J. van der Want Azn., die daar generaties lang heeft gewerkt. Peter, mijn graafmaat en ik zijn de eerste archeologen ooit op dit terreintje. We zetten een tent op het middenterrein op, daar waar je verwacht zeker niets te vinden. Vandaag al een eerste sleuf uitgezet als bij een echte opgraving langs de voormalige zijmuur. Zien wat er voor grondsporen opduiken met de vurige hoop op welgevulde afvalputten of stortlagen met fabrieksafval. In de brandende hitte van de augustuszon een warm werkje. De buren belonen ons die avond, wij mogen in de gaarkeuken eten, bepaald geen zomerse kost maar voldoende voedzaam voor grondwerkers. Trouwens, die gaarkeuken is wel een buitengewoon gezellig hok vol geïnteresseerde oude Gouwenaars. Na een dag buiten vroeg onder zeil.


Vooruitblik Museumnacht
24 oktober 2019

Het thema van Museumnacht Amsterdam 2019 is 'schatgraverij'. Op 2 november wordt het in het Amsterdam Pipe Museum ook spannend, wellicht een beetje griezelig. Voor deze avond doen we het licht uit en kan je met je persoonlijke zaklamp speuren en kijken. Zo vallen de details in de collectie het beste op. Je kunt op zoek naar de meest bizarre pijpen in vreemde modellen uit alle hoeken van de wereld. Eén vitrine zal heel apart zijn: deze bevat alleen maar schedels - een populair motief in pipe-design gedurende de negentiende eeuw. De kaartverkoop gaat vandaag van start, wees snel want de N8 is doorgaans snel uitverkocht. #museumnacht #schatgraven


Dagboekfragment 3: 6 november 1970
22 oktober 2019

De Bijlmermeer is hot bij de Amsterdamse amateurarcheoloog. Er wordt eindeloos wit zand opgespoten om dit vervolgens met donkere teelaarde tegen zandverstuivingen af te dekken en om een spoedige begroeiing te stimuleren. In die zwarte aarde zitten de vondsten verstopt. Vandaag op zo'n landje gelopen, op een hoog stuk, kennelijk in de toekomst het talud van een weg. We noemen ons terrein voor het gemak de gekroonde E omdat de helft van de pijpenkoppen dat hielmerk draagt. De beste vondst van die dag was overigens een zilveren schoengesp, maar de intrigerende vraag die achterblijft is waarom we hier toch steeds datzelfde pijpenmakersmerk vinden. Volgende keer nog maar eens terug om de tweede gesp te zoeken, een paar is een paar nietwaar. Op de vraag van die wonderlijke frequentie van dat pijpenmakersmerk komt misschien ook nog een antwoord.


Amsterdam City Walk
19 oktober 2019

Vandaag vindt weer de Amsterdam City Walk plaats, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ons museum is opgenomen in de route. Gelukkig met een mooi zonnetje, voor wie niet als eerste vertrekt tenminste, want de eerst passanten rond 9 uur liepen nog onder een grauwe lucht. Ons grachtenhuis is een rustpunt voor wie even wil uitblazen en gelijktijdig een stukje cultuur wil snuiven. Wij schenken voor de wandelaars bovendien thee of koffie. Hoewel de meeste lopers de pas erin houden, is het uithangbord toch altijd weer een visitekaartje voor de 9.500 deelnemers! Die haastige wandelaars staan misschien een andere keer stil om een bezoekje af te leggen. Naamsbekendheid is daarvoor dus van belang.


Dagboekfragment 2: 16 maart 1970
15 oktober 2019

In de ban van het archiefwerk vandaag weer op het Gemeentearchief. Een fris gebouw met grote ramen uitkijkend over de Amstel, verder een naar vers linoleum riekende vloer en grote boekenkasten waarin honderden Amsterdamse boekjes die de namen van alle Amsterdammers van toen opsommen. Inmiddels hebben Maarten en ik ontdekt dat er dikwijls beroepen vermeld staan. Vervolgens kun je het boek met de originele akte opvragen om meer te weten te komen. Dat is ook vanmiddag de opdracht. Combineren en deduceren met de hoop om initialen van de pijpenkoppen de kunnen koppelen aan die papieren personen uit het archief. Jippie, vandaag is het bingo. Rogier Wilkin van Therck, weduwnaar op de Fluwelenburgwal trouwt in 1649 met Elsgie Grien. Hij is analfabeet en tekent daarom met zijn pijpmakersmerk RW monogram, exact zoals ook op de pijpenkop gedrukt is. Het bewijs is geleverd: Amsterdam had dus een pijpenindustrie! Zo zijn een archiefvondst en een gevonden gemerkte pijpenkop van onschatbare waarde.


Dagboekfragment 1: 1 oktober 1969
8 oktober 2019

Een gapend gat aan de Keizersgracht waar vroeger drie vrij onooglijke pandjes stonden en waar nu de toegang versperd is: een ronkende graafmachine schept kiepwagens vol. Soms zijn de vrachtwagenrijders inschikkelijk en vertellen ze je waar ze heen gaan, deze keer niet. Dus geen andere mogelijkheid dan ze te volgen; dat zit niet mee want ze gaan door de IJtunnel het westelijk Havengebied in. Enfin, vanmiddag aan de Basisweg gepost en jawel daar reed er een. Hard fietsen erachteraan. Dat bracht je in een nieuw stuk opgespoten gebied langs de Hornweg met alleen nog de Mobil-Oil op de horizonlijn. Daar wordt de zwarte smurrie van de vrachtwagens gestort. Een vrij territorium waar een bulldozer hopen donkere grond verspreidt. Bij iedere duw hoor je het kraken van de brekende scherven, de rillingen lopen je over de rug. Als de bulldozer weg is mag je het terrein op, wel voorzichtig, achteraan is het drijfzand. Dan is het niet moeilijk om uit de pikzwarte grond keramiek scherven, roemerfragmenten en vooral pijpen te trekken. Het afval van de Gouden Eeuw ooit gestort in een grote rechthoekige beerput. Werkelijk, je tas is in een ommezien gevuld. Zo gemakkelijk is het nog nooit gegaan. Morgen weer!


Zij/Hij ofwel genderverschillen
7 oktober 2019

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, zet ook het Amsterdam Pipe Museum bijzondere pijpen in de etalage rond het thema Zij/Hij ofwel genderverschillen. Ook in pijproken bestaat verschil tussen wat mannen en wat vrouwen gebruiken. Vooral in andere werelddelen. Zo roken vrouwen in de Oostkaap van Zuid-Afrika bij rituele bijeenkomsten pijpen van acaciahout versierd met kleurige kralen. De toverkracht wordt overgebracht door middel van de pijp. In Kameroen mogen alleen mannen roken uit pijpen versierd met maskerkoppen en dierfiguren. Vrouwen roken even veel, maar dan uit pijpen uitsluitend met geometrische versieringen, subtieler van decor maar wel zo fraai. Weer anders is het in Japan, waar geisha's heel elegante pijpen roken met een minieme ketel: een trekje en de tabak is al weer op. Al deze pijpen zijn de gehele maand oktober aan de Prinsengracht te zien.


Dagboekfragment van Don Duco, pijpenverzamelaar, stichter Amsterdam Pipe Museum
2 oktober 2019

Vijftig jaar actief verzamelen levert niet alleen een royale collectie op, het is ook een periode waarin je als verzamelaar avonturen beleeft. Elke vondst is een belevenis. Het graven naar pijpenkopen, maar ook de gang naar een antiekmarkt of veiling betekent kans op een trouvaille. Nog weer later ontdek je hoe speciaal het is om op verre reizen een etnografisch rookinstrument te kunnen kopen, nog warm van de gebruiker. Allemaal activiteiten, vaak op onverwachte locaties en met bijzondere mensen. Don Duco schrijft in een serie berichten op Facebook en de website van het Amsterdam Pipe Museum dagboekfragmenten met herinneringen uit de afgelopen vijftig jaar. Daarmee krijgt de verzamelaar van het museum een menselijk gezicht. Volg de komende 50 weken de afleveringen in deze waargebeurde ‘soap'. Let op de titel: Dagboekfragment.


Vijftig jaar Pipemuseum
1 oktober 2019

De vondst van een groot aantal kleipijpen op 1 oktober 1969 is de formele start geweest van ons museum. Deze vondst aan de Amsterdamse Keizersgracht werd vandaag precies een halve eeuw geleden gedaan. Hoe toepasselijk dat het museum nu op wandelafstand aan de Prinsengracht is gevestigd. In die vijftig jaar is er veel veranderd. De bescheiden particuliere verzameling werd een geregistreerd museum met een veelzijdige verzameling rookgerei waarin vrijwel alle culturen van de wereld met voorbeelden vertegenwoordigd zijn. Kortom, het museum biedt the worldwide culture of smoking. In het komende jaar willen we dit evenement vieren met een aantal persimpulsen die ons werk in een breder daglicht stellen.


Een vroeg verjaardagscadeau
17 september 2019

Voor wie lang in het vak zit is de naam Piet Tengnagel wel bekend. In de jaren zeventig en tachtig verzamelde hij actief pijpen. Bodemvondsten zowel als complete pijpen met daarbij een prachtige bibliotheek. In de jaren negentig nam hij afscheid van zijn hobby en verkocht zijn verzameling in delen. Vandaag vereerde hij ons onverwacht met een bezoek. Heel attent bracht hij een cadeau mee voor ons aanstaande jubileum. Een mooie freehand pijp van Larsen, nog in de originele verpakking en compleet met de rekening van indertijd en wat documentatie. Piet, leuk je gezien te hebben na zo lang en nogmaals hartelijk bedankt!


Sigaretten nog in de verpakking
16 september 2019

De drijvende kracht achter de Stichting Rokersbelangen, Ton Wurtz, die jarenlang streed voor de rechten van de rokers besloot onlangs om zijn verzameling sigarettenverpakkingen aan ons museum te schenken, een buitengewoon sympathiek gebaar. De ruim 150 nog gesloten en verzegelde sigarettenpakjes die Wurtz in de loop van twee decennia bijeenbracht geven een prachtig overzicht van ontwerpen door de jaren heen. Verschillende tijden en verschillende landen zijn in de verzameling vertegenwoordigd, tot China en Rusland aan toe. Zij zijn een mooi bewijs van de zorg die aan de verpakkingen werd besteed nog voor de zogenaamde vieze plaatjes het design definitief verprutsten. Deze pakjes vullen onze documentatie tabaksverpakkingen mooi aan met de meer recente tijd.


Goedewaagen onvolprezen
15 september 2019

Dit jaar precies twintig jaar geleden verscheen de monografie Koninklijke Goedewaagen, een veelzijdig ceramisch bedrijf van de hand van Don Duco. Inmiddels twintig jaar later is dit mooi geïllustreerde boek nog altijd het standaardwerk over de geschiedenis van deze Koninklijke pijpen- en aardewerkfabriek. Nu alleen nog antiquarisch te verkrijgen of - nog een laatste exemplaar - nieuw in onze museumwinkel.


Historisch Bewijs
12 september 2019

Vanuit het culturele netwerk was Benedict Goes uitgenodigd om in de aula van het Rijksmuseum de opnamen bij te wonen van het TV-programma Historisch Bewijs. Hierin wordt op allerlei manieren van onderzoek bekeken of historische objecten uit musea wel zo echt zijn als altijd wordt beweerd. Zo kijken kritische onderzoekers naar de befaamde boekenkist van Hugo de Groot, waarvan er wel drie bestaan. Welke is de echte? En de vingerkootjes van gebroeders De Wit, het zilver van de Zilvervloot van Piet Hein. Is het wel echt? Tijdens deze opname wordt de uitkomst bekend gemaakt, maar aangezien de uitzendingen pas begin volgend jaar zijn, mogen we nu nog niets verklappen! Overigens, een inspirerende werkwijze om ook naar onze eigen museumobjecten te kijken.


Dumeril Saint-Omer
26 augustus 2019

De luxe Franse plaats Saint-Omer ligt niet bepaald op de route waarheen dan ook. Daarom apart gereden en vandaag een afspraak met directeur Romain Saffré om de unieke collectie van Duméril & Leurs weer eens te zien. Sinds ons vorige bezoek was de pijpencollectie heringericht. De kleine pijpenkamer van weleer was voor een heuse expositiezaal verwisseld met prachtige strakke vitrines. En de pijpen zijn altijd weer een wonder om te zien. Deze Franse fabriek wist in veertig jaar tijd het onmogelijk wat betreft ontwerp en uitvoering te presteren. Bleven de meeste Franse pijpenfabrieken bij het realisme hangen, Duméril wist met zijn ontwerpen een sprookjeachtige sfeer tussen romantisch en bizar te scheppen. Na een bezoek aan de presentatie mochten we in het depot de schuifladen openen en de reserves bekijken. Werkelijk een uniek ensemble en voor een museum gericht op ceramiek een zeer bijzondere afdeling.


Aanwinsten expositie
15 juni 2019

Van 15 juni tot 24 augustus toont het Amsterdam Pipe Museum een keuze uit de aanwinsten van het afgelopen jaar. Het jaar 2018 was een succesvol jaar. Ten eerste was er het belangrijke legaat van metalen tabakspijpen van de Felis van Tienhoven en zijn echtgenote. Daarnaast kocht het museum op verschillende verzamelgebieden belangrijke objecten meteen grote variatie: zeldzame pijpen van de Amerikaanse Indianen en eskimo's, de fijnste meerschuimpijpen en meer. Met deze tentoonstelling laat het museum zien dat het nog altijd actief verzamelt om het wereldwijde verhaal van het pijproken compleet te krijgen.


Nieuwe onderscheiding van Tripadvisor
27 mei 2019

Tripadvisor verleende ons museum de laatste jaren steeds een Certificate for Excellence. Dit betekent dat onze bezoekers het museum met een zeer ruime voldoende beoordelen, in service, ervaring, klantvriendelijkheid. Nu we deze award vijf jaar achtereen ontvangen hebben, levert dat nu een nieuwe kwalificatie op: Hall of Fame. We dragen deze titel met trots en blijven onze gasten een onverwacht rijke ervaring bieden te midden van onze wereldwijde collecte in een fraai grachtenhuis.


Collectie etnografica
19 mei 2019

In het Belgische Turnhout woont al sinds jaar en dag de bijzondere verzamelaar van etnografica Gi Mateusen. Vanuit zijn brede belangstelling voor de Afrikaanse culturen bracht hij een fantastisch ensemble bijeen van louter gefigureerde objecten, zoals vruchtbaarheidsbeeldjes, goudgewichten en vooral kammen. Om ruimte te maken besloot Mateusen zijn pijpen en tabaksgerelateerde voorwerpen te verkopen. Vandaag vond de koop en overdracht aan ons museum plaats. Als Belgische verzamelaar had hij vooral voorwerpen uit Kongo. Voor ons museum vormt de aankoop van zo'n honderd voorwerpen een belangrijke aanvulling op het rookgerei dat wij uit Afrikaanse landen reeds hebben. Bijgaande afbeelding geeft een indruk van de onverwachte variatie aan vormenrijkdom.


Afsluiting winter-fotografie
6 mei 2019

Gisteren hebben we na enkele maanden de tijdelijke fotostudio ontmanteld, voor ons het startsein voor het toeristenseizoen. De fotosessies zijn opnieuw bijzonder succesvol geweest. We eindigen met net iets meer dan 165.000 foto's in onze database! Een fantastisch record voor een winterperiode hard werken. Daarmee zijn de aanwinsten over het afgelopen jaar vrijwel bijgewerkt. We zijn er nu weer voor de toeristen die zich graag laten verstrooien met verhalen over de wereldwijde rookcultuur. Laat ze maar komen!


Museumweek
8 april 2019

Als opvolger van het Museumweekend, staan de Nederlandse musea nu een hele week in de picture en wel van 8 tot 14 april. Het thema voor de promotie van de musea is 'ontdek ons echte goud'. Het Amsterdam Pipe Museum toont voor die gelegenheid echt goud in de vorm van drie Japanse kiserus, onlangs in Tokio aangekocht. Alle drie hebben of een gouden pijpenkop of een mondstuk van massief goud. Objecten niet alleen voor de status gemaakt maar ook omdat goud ten opzichte van andere metalen geen bijsmaak geeft en dat is voor rookgerei heel belangrijk. Na de museumweek verdwijnen deze exclusieve pijpen helaas weer in het depot, maar de gelukkige bezoekers hebben deze tijdens de Museumweek wel in het echt kunnen zien.


Volkskunst op de veiling
3 april 2019

Veilinggebouw De Zwaan veilde vandaag een reeks tabacologische voorwerpen uit de collectie van de vorig jaar overleden verzamelaar en handelaar Loed van Bussel. Als handelaar deed hij in etnografie, maar voor zijn persoonlijke verzameling lag de focus op tabaksgerelateerde voorwerpen in houtsnijwerk. Ter veiling kwamen zo'n dertig kavels met uiteenlopende snuifdozen, enkele snuifraspen en pijpenkassen. De belangstelling bleek overweldigend, vooral door buitenlandse telefonische bieders. Ondanks dat kochten wij voor onze collectie een tiental voorwerpen waaronder het fraaiste snuifflesje met drie stroomgoden in fijn buxushout uitgesneden. Een andere triomf is een vroege snuifdoos in de vorm van een liggende leeuw, gesneden uit palmhout. Met zijn bijna drie eeuwen ouderdom een prachtig bewaard object.


Voorjaar op de gracht
29 maart 2019

Met de komst van twee grote buxus planten lijkt het voorjaar te zijn begonnen. Deze fraaie plantenpotten geven de gevel van het museum meer cachet. Belangrijkste functie is om te voorkomen dat auto's op de stoep parkeren, meest pakketbezorgers of klanten van de coffeeshops in de buurt. Vandaar ook het oversized formaat. Zo kunnen wij de bezoekers dit voorjaar in elk geval ongestoord ontvangen.


Jubileum Van der Want pijpenfabrieken
17 maart 2019

Op 17 maart 1749, vandaag precies 270 jaar geleden, legde Pieter van der Want Dirksz. zijn meesterproef af voor het Goudse pijpenmakersgilde. Hij is de stichter van de pijpenfabriek die tegenwoordig onder de naam Zenith Van der Want bekend staat. Eeuwenlang maakte de fabriek uitsluitend geperste kleipijpen. Vanaf 1920 is het bedrijf vooral bekend om zijn gegoten tabakspijpen, tegenwoordig van een holwandig systeem voorzien om optimaal droog en smaakvol te roken. In onze winkel Amsterdam Pipe Shop hebben wij het alleenrecht voor de verkoop van deze pijpen die wereldwijd gewaardeerd geworden om hun droogrokende eigenschappen.


Antiekbeurs op z'n Japans
9 februari 2019

Vandaag stond het bezoek aan een antiekbeurs in Tokio op het programma. Antiekwinkels zijn er in Tokio nauwelijks, maar zo nu en dan vinden beurzen plaats waar handelaren uit de wijde omgeving hun aanbod uitstallen. Op de vierde verdieping van een saai torengebouw blijkt de totale etage afgehuurd en ingericht met kramen. Voor opening staat er al een flinke rij belangstellenden. Boeiend om te zien hoe anders het aanbod is dan in Europa: veel ceramiek en porselein, maar dan typisch voor de lokale smaak en verder kunstnijverheid. Op het gebied van de Japanse pijp, de kiseru, was er van alles te koop, ook voor de gevorderde verzamelaar die wij inmiddels zijn. We verlieten de beurs met een bijzondere reeks aankopen maar hadden bovenal veel geleerd.


Tabaksmuseum van Tokio
5 februari 2019

Vandaag brachten Benedict Goes en Don Duco een werkbezoek aan het befaamde Tobacco & Salt Museum in Tokio. Dit Japanse tabaksmuseum geldt als een van de grootste ter wereld zodat een bezoek al langere tijd hoog op het lijstje stond. Sinds 2015 heeft het een nieuw gebouw betrokken, naast de researchafdeling van de tabaksfirma die het museum financiert. Wij spraken met de hoofdconservator mevrouw Reiko Sakaki over samenwerking op het gebied van de digitalisering van beide collecties. Daarna maakten we een rondgang door het ruim opgezette museum. Een buitengewoon leerzame ervaring!


Eerste aanwinst 2019
30 januari 2019

Het voorwerp dat dit jaar als eerste aan de collectie werd toegevoegd is iets bijzonders. Het gaat om een Schotse schuifdoos, bekend als snuff mull en gemaakt van een ramshoorn. Vooral in de negentiende eeuw waren dergelijke dozen een status voor elke Schot die tabak snoof en dat waren er velen. Opmerkelijk aan dit exemplaar is de geslepen cairngorm op het deksel, een halfedelsteen die in het gelijknamige Schotse gebergte wordt gevonden. Verder is het garnituur van een schepje, kwastje en harkje ongebruikelijk, al lijkt dit vanwege de korte kettinkjes in het gebruik niet zo praktisch. Aandoenlijk is ook de kop van een zeehond, die gesneden is uit de gebruikelijke krul van de ramshoorn, een zeldzame figuratie voor dergelijke dozen. De doos werd als reissouvenir uit Schotland meegebracht en bleef generaties in een Amsterdamse familie bewaard Zie voor verdere informatie in onze database op APM 23.930.


Nieuw record in onze online database
15 januari 2019

De winterperiode is rustig wat betreft bezoekers. Daarom werken we juist dan aan onze online-database op www.pipemusem.nl, inmiddels vermaard en geraadpleegd in alle delen van de wereld. Deze week bereikten wij een nieuw record: we overschreden de 160.000 unieke objectfoto's. Omdat ook steeds meer tacit knowledge over de objecten en hun gebruik wordt toegevoegd, neemt het belang als bron van informatie van onze database nog altijd toe. Voor velen is deze gebundelde kennis de maatstaf geworden voor de identificatie van de pijp en dat is een compliment aan de jarenlange toegewijde arbeid. Het werk is echter nog niet af, er liggen nog altijd ongefotografeerde objecten in ons depot! Voorlopig werken we dus nog door.


Citycard vernieuwd
5 januari 2019

Na jarenlang onveranderd is de befaamde Amsterdamse Citycard nu van vormgeving gewijzigd. Toegevoegd is het aantal uren dat de kaart geldig is samen met een aantrekkelijke skyline van Amsterdam langs de onderrand. In ons museum wordt de Citycard veel gebruikt om gratis toegang te krijgen. Maarliefst veertig procent van de bezoekers draagt deze pas bij zich. Wij hopen ook dit jaar weer veel van deze kaarten te zien!


Onze kerstwens
24 december 2018

Het Amsterdam Pipe Museum wenst iedereen een vredige en bijzondere Kerst en een gezond en gelukkig 2019. Ook in het Nieuwe Jaar hopen wij dat u ons unieke museum en onze goed geoutilleerde museumwinkel weer zal bezoeken!


Nieuw op het web
21 december 2018

De bijzondere collectie pijpvormen van de firma Knoedgen uit Brée die ons museum eind augustus via pijpenfabriek Big Ben aankocht, zijn inmiddels schoongemaakt, ingeschreven en gefotografeerd. Vanaf nu zijn zij te zien in de online database van ons museum. Een eerste bestudering van dit materiaal bracht tal van nieuwe gegevens over de fabrieksgeschiedenis van Jean-Jacques Knoedgen naar voren. Zo blijkt dat een flink aantal vormen oorspronkelijk in Duitsland is gemaakt. Geheel onverwacht zijn er ook gereedschappen uit Gouda aangetroffen, bijvoorbeeld van Prince die in 1897 productiemallen naar België verkocht. Toch moet er nog heel wat gepuzzeld en gestudeerd worden eer de geschiedenis van deze bijzondere gereedschappen goed in kaart is gebracht en een gedegen artikel kan verschijnen.


Johan de la Court prijs
12 december 2018

Dertig jaar geleden ontving Don Duco uit handen van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) de Johan de la Court prijs voor zijn wetenschappelijke onderzoek naar de geschiedenis van de kleipijp. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen die zich op eigen initiatief verdienstelijk hebben gemaakt met baanbrekend onderzoek. De prijs, die naast een fraaie penning bestond uit een fors geldbedrag, was bedoeld als aanmoediging om door te gaan met studie en publicaties. Na 1988 volgde dan ook nog talloze artikelen en diverse boeken van de hand van Duco. Van deze prijs is dus zeker een stimulerende werking uitgegaan!


Lezing kleipijpen op Vrijburg Conferentie
7 december 2018

Namens het Amsterdam Pipe Museum was Benedict Goes gevraagd als spreker op de zogeheten Vrijburhg Conferentie, een jaarlijks symposium over Nederlands erfgoed in Brazilië. Hij sprak die middag over de kleipijpen die op de schepen van de West-Indische Compagnie meegingen en dus nog altijd door archeologen langs de kusten van Brazilië worden gevonden. Aangezien het thema van de dag ambachten betrof, kwamen in de lezingen naast de kleipijp ook andere vormen van nijverheid aan bod die uit Nederland werden geïmporteerd zoals tegels en gereedschap rond de scheepsbouw. Een onverwacht aspect was de lezing over een cartograaf Cornelis Goliath, die rond 1640 vanuit Zeeland naar Brazilië trok om daar de kust in kaart te brengen.


Wederom, Tripadvisor Award
18 november 2018

Onze bezoekers blijven het Amsterdam Pipe Museum zeer positief beoordelen. Dit komt tot uiting in de hoge ranking in Tripadvisor, maar ook in de Tripadvisor Award die wij nu al vijf jaar op rij ontvangen. Het blijkt dat bezoekers hier echt naar kijken en het besluit ons te bezoeker hier van af laten hangen. Wij zullen onze gasten blijven verbazen met onze uitzonderlijke collectie en de persoonlijke rondleidingen.


Een aanwinst in meerschuim
16 november 2018

Door het jaar heen zijn van die vaste momenten die aanwinsten opleveren. De jaarlijkse Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht is zo'n evenement waar altijd iets opmerkelijks te vinden is. Dit jaar is dat een forse meerschuim pijpenkop met in de hoek tussen ketel en steel een in hoogreliëf gesneden staande leeuw. Het lijkt erop dat met dit dier de Belgische leeuw bedoeld wordt en misschien werd deze pijpenkop zelfs in België gemaakt. Meerschuim laat wat dat betreft nog veel te ontdekken zodat een wat bredere studiecollectie gewenst is. Deze kop is daarom binnenkort te zien op onze collectiedatabase onder nummer APM 23.901.


Pipeportal III
15 november 2018

Het concept van ons Pipe Portal nadert zijn voltooiing. Inmiddels is een nieuwe feature gemaakt: artikelen op het web. In deze rubriek kunnen musea hun geïllustreerde publicaties integraal presenteren. Daarmee gaat voor ons museum een lang gekoesterde wens in vervulling die binnen de oude website nooit gerealiseerd werd, namelijk een meertalige versie van publicaties. De afgelopen weken zijn de eerste vijftig artikelen geplaatst. Kijk op www.pipeportal.eu voor het resultaat.


Scabreuze Museumnacht
5 november 2018

In het Amsterdam Pipe Museum had de Museumnacht Amsterdam op 3 november 2018 een wat erotisch tintje. Verschillende voorbeelden van lichtzinnige en scabreuze voorstellingen op pijpen staan in ons museum opgesteld, sommige zelfs wat verborgen. Tijdens de Museumnacht zijn deze bijzondere voorwerpen extra uitgelicht. Als speciale attractie bood een centrale vitrine een peepshow op twee bijzondere pijpen die recent zijn verworven. Het gaat om imposante tabakspijpen van de Afrikaanse Balumbo stam uit Gabon. Beide pijpen hebben een lengte van zeker een halve meter en tonen als decoratie een meer dan levensgrote, in hout gesneden vulva. Indertijd werden dergelijke opmerkelijke pijpen als vruchtbaarheidssymbool gerookt.


Kunst Kieken
1 november 2018

Met Benedict Goes in de hoofdrol maakte de charmante vlogger Sandra Singh een boeiende youtube film over het Amsterdam Pipe Museum. Daarmee brengt zij het museum letterlijk in de huiskamer van een grote groep mensen voor wie een museumbezoek geen gewoonte is. Deze mini-docu van wel 25 minuten is een serieuze film geworden met een prachtig overzicht van onze gevarieerde collectie. Volg deze link: https://www.youtube.com/watch?v=Ad_CbsJakf0&t=1s of kijk op https://kunstkieken.nl/100-leukste-musea-van-nederland/(onderaan de pagina: musea van Amsterdam)


Amsterdam City Walk
20 oktober 2018

Inmiddels is de Amsterdam City Walk een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij ons museum is opgenomen in de route. Ons grachtenhuis is een rustpunt voor wie even wil uitblazen en gelijktijdig een stukje cultuur wil snuiven. Wij schenken voor de wandelaars bovendien een kopje thee of koffie. Hoewel de meeste lopers de pas erin houden, is het uithangbord toch een visitekaartje voor de 14.000 deelnemers! Kijk ook op https://www.amsterdamcitywalk.nl/breng-een-flitsbezoek-aan-een-museum/


Eerste presentatie Pipeportal
9 oktober 2018

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de International Pipe Academy, dit jaar dichtbij gehouden in Gouda, hield Benedict Goes een voordracht over het nieuwe portal van de wereldwijde musea voor pijp en tabak. Dit was de eerste publieke presentatie van dit nieuwe initiatief van het Amsterdam Pipe Museum. Enkele van de internationale deelnemers probeerden het portal direct uit op hun smartphone en waren vol bewondering over dit bijzondere initiatief. Zie: www.pipeportal.eu.


Dutch Culture
8 oktober 2018

Gespecialiseerde onderzoekers weten ons altijd weer te vinden. Vandaag hadden wij vier Amerikaanse experts te gast, samen met collega's van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Professionals uit musea, archieven en monumentenzorg in de staat New York waren in Nederland om te bestuderen hoe zij de Nederlandse cultuur in den vreemde kunnen presenteren. Sinds de stichting van New Amsterdam, het huidige New York, in 1609 is de Hollandse invloed niet meer weg te denken. De Goudse kleipijp, ooit een belangrijk exportproduct, is een van de aspecten die zij met belangstelling bekeken in ons museum.


Museumkaart duurder
1 oktober 2018

De Nationale Museumkaart die ruim een miljoen Nederlanders op zak heeft wordt iets duurder. Het aantal verkochte kaarten groeide in 4 jaar met 35 procent tot 1,3 miljoen! Ook het aantal museumbezoeken steeg: in 2017 waren er 31 miljoen bezoeken. Vandaar dat de Museumkaart ook duurder moest worden als is dit slechts 8 procent. Heeft u nog geen Museumkaart? Kom naar ons museum en koop er een voor de prijs van Euro 64,90. De kids- en jongerenkaarten kosten nu Euro 32,45 per stuk. En zoals bijgaande foto toont hebben alle kaarten tegenwoordig een pasfoto!


Tomahawk
29 september 2018

Gedurende de Maand van de Geschiedenis besteden wij speciale aandacht aan de tomahawk. Deze iconische oorlogspijp van de Noord-Amerikaanse Indianen ziet er gevaarlijk uit, met een grote hakbijl onder de pijpenkop. Onze gidsen vertellen in hun rondleiding het complete verhaal, want de tomahawk is behalve een wapen vooral ook een object met een belangrijke symbolische en ceremoniële waarde. Van 1 tot 31 oktober toont onze wisselvitrine enkele fraaie tomahawks uit de depotcollectie van het Amsterdam Pipe Museum.


Maand van de bibliotheek
28 september 2018

Ongemerkt wordt achter de schermen altijd weer extra werk verricht dat de basis van ons museum als referentiecollectie en studieverzameling versterkt. Vanuit oogpunt van efficiëntie gebeurt dat werk vaak in blokken. Deze maand is ons litteratuurbestand bijgewerkt. Talloze nieuwe titels zijn in het systeem ingevoerd, compleet met een foto van de kaft voor de herkenbaarheid. Met dit werk overschreden we deze maand de magische grens van 10.000 bibliotheektitels, allen te vinden in het bibliotheekbestand op het web. Met dat aantal is onze website de grootste online database voor vakliteratuur op het gebied van het roken!


Designed by Nature
25 september 2018

Het Nederlands Zilver Museum in Schoonhoven opent op 4 oktober een prachtige tentoonstelling. Onder de titel Designed by Nature haalt het museum de natuur letterlijk in huis met het tonen van zilveren objecten geïnspireerd op de natuur ofwel platgezegd natuurlijke materialen opgeleukt met zilver. De inventiviteit van zilversmeden komt hierin tot uiting. Vijf objecten zijn uit onze collectie in bruikleen: twee schildpad tabaksdozen uit 1650 en 1720, gemshoorn en hertshoorn met zilver gemonteerd tot pijpenkop. Het modernste object is de adembenemende tabakspot van Jurriën Schiff uit 1997 waarin een struisvogelei verwerkt is, vanzelfsprekend met zilveren randen en een groen geëmailleerde knop. De expositie loopt van 4 oktober 2018 tot 10 juni 2019.


Bijzondere aanwinst
29 augustus 2018

Reeds in 1980 kocht de Koninklijke Pijpenfabriek Gubbels in Roermond, vooral bekend van de Big Ben pijpen, het sluitende bedrijf van Jean-Jacques Knoedgen in de plaats Brée in België. Uit die inventaris kwam een groep van zo'n 150 persvormen voor het maken van kleipijpen. Van hernieuwde productie is het nooit gekomen. Deze maand heeft het Amsterdam Pipe Museum deze vormen overgenomen voor de museumcollectie. Een unieke kans, waarbij de laatste messing pijpvormen uit privébezit museaal worden ondergebracht. Het schoonmaken en catalogiseren is gestart al zal het nog even duren eer de voorwerpen in onze collectiedatabase zijn ingevoegd.


Expositie legaat verlengd
26 augustus 2018

De expositie "The Silver Treasure " waarin een serie zilveren pijpen uit het legaat Van Tienhoven-Van Ewijk worden getoond, wordt wegens succes verlengd tot het einde van het jaar. De aanwinstenvitrine die hiervoor is benut, trekt veel bekijks. Iedere bezoeker realiseert zich dat een zilveren pijp een uitzonderlijk luxe voorwerp is. Dat wordt onderstreept door de vaak kunstzinnige vormgeving. Alleen de kritische pijproker weet ook op te merken dat een waar rookgenot niet van metaal te verwachten is, maar ja, status gaat nu eenmaal vaak voor comfort.


Twee mega-klussen
15 augustus 2018

Dit voorjaar en deze zomer gaan schijnbaar ongemerkt voorbij. Achter de schermen wordt echter gestaag gewerkt aan twee projecten. De eerste is de registratie van de collectie Van Tienhoven-van Ewijk. Secuur worden de ruim 500 objecten in de computer ingevoerd en beschreven. De tweede is een even zo grote klus, namelijk een vertaalslag van onze webartikelen ten behoeve van een nieuwe site die volgend jaar de lucht in gaat. Met hulp van native speakers wordt gewerkt aan een volledig Engelstalige site waarop ook de artikelen van onze conservator uitgebreid ontsloten worden.


Schatbewaarders in de krant
4 augustus 2018

Nadat het Algemeen Dagblad op 14 juli al voor ging, publiceerde Het Parool dit weekend een reportage onder bovenstaande titel. Een jonge fotografe heeft een fotoserie gemaakt van vrijwilligers in kleinere musea om hun liefde voor de collectie in beeld te brengen. In zo'n reeks gespecialiseerde verzamelingen mag een pijpenmuseum natuurlijk niet ontbreken. Deze leuke vermelding is een mooie reclame zowel in Rotterdam en omgeving als in Amsterdam. Ongetwijfeld genereert deze publiciteit weer nieuwe bezoekers.


Pipeportal
15 juli 2018

Het Amsterdam Pipe Museum neemt het initiatief tot de vorming van een internationaal portal waarmee alle nog bestaande musea rond pijpen en tabak worden verenigd. Webbezoekers vinden zo in één klik waar deze museumcollecties zich bevinden, compleet met adres en openingstijden. Uniek aan dit initiatief is de centrale database waarin objecten van alle deelnemende musea verzameld worden, zodat bezoekers online een indruk van de collectie kunnen krijgen. De lancering van de nieuwe website is verwacht in het voorjaar van 2019. Dit project kon worden gestart dankzij genereuze subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds. Wordt vervolgd.


Words matter
28 juni 2018

Onder de titel Woorden doen ertoe ofwel Words Matter organiseerde het Tropenmuseum een bijeenkomst over het gebruik van beladen woorden in museumteksten, zoals bijvoorbeeld slaaf of Eskimo. Voor ons museum vooral van belang om in de online database met de juiste begrippen te werken. Vandaar dat Benedict Goes deelnam aan deze studiedag voor de professionals. Misschien gaat de gevoeligheid van deze tijd wel wat te ver, waardoor je bijna niet meer weet wat je wel en niet mag gebruiken. In ieder geval zullen wij de komende weken enkele termen in onze presentaties aanpassen zonder dat de zoekfunctie van de website wordt aangetast.


Nusantara meeting in Leiden
7 juni 2018

Museum Nusantara moest sluiten en de collectie werd "ontzameld". Voor de Gemeente Delft was de ontzameling een onverwacht moeizame klus. Na voltooiing van deze tegennatuurlijke actie voor het museum werd het hele proces nog eens geëvalueerd in een studiedag, gehouden in het Museum voor de Wereldculturen in Leiden. Aangezien ook het Amsterdam Pipe Museum objecten verwierf uit dit inmiddels voormalige Delftse museum, waren wij erbij. Hoewel er ook kritiek was op de gang van zaken, kunnen wij als museum zeer tevreden zijn met enkele zeldzame pijpen en betelsets met een bijzondere herkomst. Bijna alle stukken zijn namelijk aantoonbaar vóór het jaar 1900 verzameld!


Parool meldt zilverlegaat
6 juni 2018

Hoog in de redactie van de Amsterdamse Parool heeft men het kennelijk niet op roken. Vandaar dat ons museum door de Amsterdamse pers vaak wordt doodgezwegen. Onze zilverschat ofwel het legaat Van Tienhoven-Van Ewijk haalde echter wèl de Amsterdamse pers. In een vraag en antwoord rubriek werd deze bijzondere aanwinst nader toegelicht. Wij hopen dat het veel Amsterdammers zal aanmoedigen hier een bezoekje te brengen.


Aanwinsten Van Tienhoven-van Ewijk
4 juni 2018

Onder de titel "De Zilverschat" tonen wij een selectie van de pijpen uit het bijzondere legaat dat het Amsterdam Pipe Museum verkreeg van verzamelaar Felix van Tienhoven en zijn echtgenote. Hun belangstelling voor metalen pijpen maakt dat zij ook een fraaie serie zilveren pijpen bijeen brachten. Voorbeelden uit Frankrijk, maar ook uit Tibet en Georgië zitten daarbij. De tentoonstelling geeft een goede indruk van de veelzijdigheid van de collectie Van Tienhoven en duurt nog tot 26 augustus 2018.


Bijzondere ontmoeting
27 mei 2018

Het internet brengt mensen bijeen, zo bleek maar weer dit weekend. De kleinzoon van Henk van der Hoef, de grootste Nederlandse pijpenverzamelaar van vóór de Tweede Wereldoorlog, zocht meer informatie over zijn grootvader. En die vond hij op het internet op onze site. Telefonisch contact was snel gelegd. In de ontmoeting die volgde wisselden wij uitgebreid informatie uit. Aangezien onze collectie een groot aantal pijpen bevat die eerder toebehoorden aan grootvader Van der Hoef, schonk de kleinzoon ons museum een serie foto's indertijd van de pijpencollectie gemaakt. Dat was inclusief een klein fotoalbum, dat de Zeister verzamelaar indertijd meedroeg om en route zijn verzameling te kunnen tonen. Van der Hoef junior stelde dit alles graag ter beschikking van ons museum. Een zeer welkome aanvulling als documentatie bij de voorwerpen.


Pijprookcursus
1 mei 2018

In tegenstelling tot stressonderdrukkend sigaretten roken, is pijproken bij uitstek een rustgevende activiteit. Ontspannen genieten van een geurige pijptabak is voor velen een ideale manier om tot rust en contemplatie te komen. Maar dan helpt het wel als je weet om te gaan met pijp, stoppertje en tabak. Onze al jarenlang terugkerende rookavonden dragen daaraan bij. Cursusleider Benedict Goes maakt tijdens een avondvullend programma de pijproker in spé bekend met de kneepjes van het vak. Hoe optimaal te genieten zonder te inhaleren. Er staan weer nieuwe data op het programma, de eerste is al op donderdag 10 mei aanstaande. Opgeven viadeze link.


Hoge ranking Trip Advisor
25 april 2018

Het Amsterdam Pipe Museum is al vele jaren uiterst populair op Tripadvisor. Jaar na jaar verdienen we al het "Certificaat van Uitmuntendheid". In de afgelopen maanden hebben we onze plaats op de ranglijst zelfs verhoogd. Vorig jaar stond het museum rond nr. 62 van de 550 attracties in Amsterdam. Nu zijn we opgewaardeerd naar nr 23. In de categorie Musea presteren we nog veel beter: nummer 5 van alle 150 musea in de regio Amsterdam. Een topprestatie voor een topmuseum!


Dank U wel!!!
11 april 2018

Vandaag ontvingen wij per post een grote doos met allerlei pijpen. Bovenop lag het hierbij afgebeelde briefje met "Onder het mom: weggooien is zonde!". De oude, door opa gerookte pijpen zullen voor weinigen waarde hebben, op marktplaats blijven ze vaak onverkocht. Maar... voor het museum zeker de moeite waard om door te kijken. En wat blijkt? Eén van de pijpen heeft een tot nog toe onbekend merk, van een ander kan de steel herbruikt worden voor de restauratie van een pijp in onze collectie. En een deel is inderdaad niet echt om te bewaren, zij verdwijnen in de uitzoekbakjes in de museumwinkel en worden voor een euro als souvenir meegenomen. Al met al een goed idee om de oude pijpen en andere tabaks-prullaria aan ons museum aan te bieden. Veel dank aan de onbekende Anke & Willem Janssen. Hierbij een oproep aan alle andere Nederlanders die nog wat ongebruikt goed hebben staan! U bent welkom.


Museumweek
9 april 2018

Het Amsterdam Pipe Museum is dit jaar in de publiciteit met een recente aanwinst van chique komaf. Het gaat om een megagrote meerschuimen pijpenkop van een bijzondere kristalachtige meerschuim, in zilver gemonteerd rond 1810 voor een voorname Russische officier. De pijp heeft een ingesnoerde cilindrische ketel met een schelpmotief aan de basis. Bovenop is deze voorzien van een prachtig gesmeed deksel in de vorm van een militaire helm met een imposante kam en aan weerszijden een trofee van wapentuig. Rond de onderrand van het deksel is de noodzakelijke reeks luchtinlaten aangebracht zodat de tabak in deze reuzenketel egaal kan branden. Hoewel de Museumvereniging bij de organisatie van de Museumweek preekt voor goud, is er voor rookpijpen weinig goud gebruikt. Voor ons is dit zilvergemonteerde stuk het ware goud vanwege de exclusiviteit. De Museumweek duurt tot en met 15 april.


Terra incognita
28 maart 2018

Een term geboren aan het begin van de jaren 1990 toen Benedict Goes zijn 25 Eeuwen Roken schreef. In die tijd was er nog maar weinig bekend over pijpen van alternatieve, gelakte keramieksoorten. Ondertussen weten we dat zij in Thüringen, met name in Ruhla geproduceerd zijn. Inmiddels bezit onze collectie talloze voorbeelden die de veelzijdigheid van dit materiaal laten zien. Dit fotoalbum brengt deze ‘terra incognita' pijpen voor het voetlicht. Opvallend is de heldere kleur waarin ze zijn opgeschilderd, vooral rood was populair. Verder zijn talloze maaksels gehoogd met goudverf. De toepassing van een keramisch dekseltje is geen zeldzaamheid, al gingen de meeste vanwege de breekbaarheid verloren. Al met al verdient dit bijzondere materiaal hernieuwde aandacht om de bijzondere vormgeving en de specifieke kleurafwerking.

Kijk op onze facebookpagina voor de afbeeldingen van dergelijke pijpen.


Verhuizing metalen pijpen
21 maart 2018

Het duurde even maar op de eerste lentedag verhuisden we vanuit Geldrop de collectie Van Tienhoven-Van Ewijk, waarschijnlijk de grootste verzameling metalen rookpijpen ter wereld. Voor wie de naam niets zegt: Felix en Wijntje van Tienhoven reisden decennia lang over de wereld en verzamelden zowel reukwaterflacons als rookpijpen. Beiden stierven in 2016 enkele maanden na elkaar. De twee collecties vonden een waardig en museaal onderkomen, de eerste in Volkenkunde in Leiden, de tweede in het Amsterdam Pipe Museum. Wij zijn Felix en Wijntje bijzonder dankbaar voor dit legaat. Omdat de focus van hun collectie vooral op metaal gericht was, is het merendeel van de verzameling een welkome aanvulling op onze bestaande museumcollectie. Een reeks representatieve voorwerpen staat voor een aantal maanden in de wisselvitrine in ons museum. Later wordt in de hal van ons museum een speciale vitrine voor de topstukken uit deze verzameling ingericht.


Rozen op het web
20 februari 2018

De winterperiode is beduidend rustiger dan de zomer. Er is veel minder toerisme, dus meer tijd voor andere zaken. Zodoende was er de afgelopen maanden volop tijd voor fotografie om onze giga-digi klus tot een afronding te brengen. In december zijn de aanwinsten uit 2017 op foto gezet en op het web geladen. In januari en februari is gewerkt aan de laatste deelcollectie: bodemvondsten. Ruim tweeduizend foto's van gemerkte pijpen uit de zeventiende eeuw zijn toegevoegd aan ons bestand. Vooral de diepgaande groep roosmerken, met en zonder kroon en al dan niet van kelkbladeren voorzien, zal een ieder verbazen. Hoewel de belangrijkste objecten al veel langer virtueel raadpleegbaar waren, komen nu ook de mindere goden aan de beurt. De kritische bezoeker kan dus allerlei nieuwe objecten ontdekken, maar bovenal levert het zoekresultaat nu een nog groter aantal hits op.


Hampshire smoker's in Amsterdam
17 februari 2018

Deze zaterdag bezocht een rookgenootschap uit het dorpje Greywell in het Engelse Hampshire ons museum. Jarenlang al komen deze lieden bijeen om samen een pijpje te roken. Als zoveel rookgezelschappen een gevarieerde groep met uiteenlopende beroepen en interesses, maar het roken van een pijp delen zij. Dit weekend stond Amsterdam op het programma, natuurlijk inclusief een bezoek aan ons museum. En net zo gevarieerd als de groep, zo gevarieerd de focus. Sommigen raakten niet uitgekeken op bepaalde historische pijpen, andere hadden vooral belangstelling voor de moderne pijpen in onze museumwinkel.


Aanwinsten expositie
31 januari 2018

Een keuze uit de reeks aanwinsten van het afgelopen jaar is van 2 februari tot en met 6 mei te zien in onze wisselvitrine bij het entree van het museum. Het jaar 2017 bracht weer een verrassende reeks voorwerpen ter verbreding en verdieping van onze collectie. Een hoogtepunt is een Haida pijpenkop van steen in de vorm van een zittende adelaar zoals we die kennen van de totempalen. Een ander bijzonder dierfiguur is een Chinese waterpijp in de vorm van een staande reiger. Een prachtige, extreem lange buisvormige tabakspijp bezet met messing nagels is afkomstig van de Kinga-stam uit Tanzania. Zij werd verticaal gerookt en stak als een hoge schoorsteen boven het silhouet van de zittende roker uit. Van dichter bij huis zijn houten pijpenkopen met een paljas of een plechtige gebaarde man, kunstwerkjes van houtsnijkunst. Duidelijk is dat de museumcollectie nog altijd aan belang wint door zeldzame en uitzonderlijke objecten toe te voegen.


Eerste aanwinst 2018
23 januari 2018

Uit oud Nederlands bezit kocht ons museum een opvallende en vooral oude tabakspijp aan, afkomstig van de Batak. Dit Sumatraanse volk maakt al bijna twee eeuwen imposante pijpen van messing in een cire-perdue techniek. Kenmerkend is dat zij zijn opgebouwd uit meerdere delen, vastgezet met een houten klos. Het oppervlak van het messing is altijd met een fijn geometrisch patroon versierd, aangevuld met graveerwerk. Dat is ook bij deze pijp het geval. Bijzonder aan deze aanwinst is vooral de hoge ouderdom. Dat blijkt uit de originele, wat ingehouden decoratietrant en vooral uit het prachtige ongeschonden patine van tientallen jaren bewaren zonder ooit te worden aangeraakt.


Kerst en Nieuwjaarsgroet
22 december 2017

Vanuit het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht wensen wij u een fijn kerstfeest en een goed, gezond en gelukkig 2018. Natuurlijk hopen wij u ook in het Nieuwe Jaar weer in ons museum en onze museumwinkel te mogen begroeten!


Veiling Adler collectie
14 december 2017

In de Engelse plaats Colchester vond gisteren de veiling plaats van de pijpenverzameling van de dit jaar overleden John Adler. Als telg in een familie van pijpenfabrikanten en handelaren is Adler zijn leven lang betrokken geweest bij de productie en vooral de groothandel in pijpen in Engeland. Behalve beroepshalve was Adler ook als verzamelaar actief. Over de jaren bracht hij een brede verzameling pijpen van uiteenlopende pluimage bijeen, al lag zijn liefde bij meerschuim en bruyère. Reeman Dansie Auctioneers mochten zijn collectie nu ter veiling brengen. Ondanks de late aankondiging was een internationaal publiek aanwezig en gingen de objecten voor serieuze prijzen weg. Voor ons museum konden wij ruim zestig objecten verwerven die een mooie afspiegeling vormen van John Adler's passie voor de pijp. Een van zijn favoriete stukken was een grote meerschuim pijpenkop met voorstelling van een veldslag met Napoleon als centrale held.


Kijk Amsterdam 1700-1800
16 november 2017

Deze magnifieke tekening met een kring kunstenaars in het roefje van de trekschuit naar Haarlem zal iedere pijpenliefhebber aanspreken. Zij werd in 1759 getekend door de Amsterdamse kunstenaar John Greenwood. Wie de tekening goed bestudeert ziet dat deze rokende artistiekelingen geen gewone Goudse pijpen roken maar bovenmaatse. Zo onderscheidden zij zich van de gewone roker. De tekening maakt nu deel uit van de expositie Kijk Amsterdam in het #Stadsarchief Amsterdam. Ons museum leverde bij de tentoonstelling zo'n bovenlange pijp om de voorstelling nog beeldender te maken. Je snapt wel dat het transport van de 80 cm lange kleipijp een evenement op zich was. De tentoonstelling is nog tot 14 januari 2018 te zien.


Museumnacht 2017
4 november 2017

De ‪#‎museumnachtamsterdam‬ stond in het #AmsterdamPipeMuseum in het teken van Sherlock Holmes. Deze iconische pijproker en illustere speurder met zijn karakteristieke kalebaspijp was persoonlijk aanwezig. Hij kon bezoekers vertellen wat voor bijzonders er in het museum te ontdekken valt. Uit de geanimeerde gesprekken bleek wel hoe geslaagd de late avondopenstelling was. Om in de sfeer te blijven werd Engels bier en ginger-ale geschonken. Het leverde daarnaast prachtige foto's op waarvan een album op onze Facebook pagina te zien is.


Mini-expo Sherlock Holmes' pijpen
29 oktober 2017

Ter gelegenheid van het optreden van Sherlock Holmes in ons museum tijdens de #Museumnacht houden wij een mini-tentoonstelling onder de titel Kalebassen van Sherlock. In een tafelvitrine is een reeks tabakspijpen uitgestald die in principe door Sherlock Holmes gerookt zouden kunnen zijn. Kenmerkend voor deze pijp is dat de pijpenkop is ingebouwd in de top van de kalebas, een deel van de vrucht. Omdat de opening wijd uitloopt, wordt een meerschuim inzet gemaakt voor de ketel. Kalebaspijpen werden gemonteerd met roeren van barnsteen, pararubber of kunststof. Zilvermontages geven de luxe uitstraling aan deze pijpen. De populariteit dankt de kalebaspijp vooral aan het gebruikscomfort. Door de holle binnenruimte in de kalebasvrucht wordt de rook aangenaam gekoeld. Helaas kan onze mini-expositie, tot eind december te zien, die rookervaring niet bieden.


Vooraankondiging Museumnacht
17 oktober 2017

De nieuwe posters van de Museumnacht op zaterdag 4 november zijn uit. Flitsend als altijd is het weer een verzamelwaardig ontwerp geworden! Inmiddels hangen ze overal in de stad. Hou de datum vast vrij om in het Amsterdam Pipe Museum oog in oog te staan met de heuse Sherlock Holmes of voor een speedtour ofwel snelle rondleiding door ons museum. En natuurlijk is onze bar-tabac de hele avond open met Engelse bieren en onverwachte rookgerelateerde hapjes.


Pijp en kunst
15 oktober 2017

Onder de titel De ideologie van het pijproken is in Ornis A. Gallery een bijzondere schilderijen tentoonstelling te zien. Het gaat om het werk van de jonge schilder Bart Kok. Uitgangspunt van zijn kunst is de uitspraak van een van zijn docenten aan de St. Lucas Academie in Antwerpen. Die beweerde dat in zijn tijd - inmiddels de jaren 1950 - veel kunstenaars te lang in hun atelier rondhingen starend naar hun werk, ondertussen pijprokend. Dat reflecteren van de eigen prestatie beeldt Kok uit in zijn recente schilderijen, waar de tabakspijp een prominente rol speelt. Ervaar zelf en ga kijken in de Hazenstraat 11 in Amsterdam, nog tot 18 november 2017.


City Walk
14 oktober 2017

The @amsterdamcitywalk passeerde dit jaar voor de tweede keer het Amsterdam Pipe Museum. Dit evenement brengt ruim 20.000 wandelaars op de been, die allemaal het mega uithangbord van het museum zagen. Goed voor onze naamsbekendheid. Veel mensen kenden het museum al, vanwege onze recente deelname aan het populaire TV-programma BinnensteBuiten op NPO2. Een mooi dubbel resultaat.


Erik Stokkebye's vier generaties
11 oktober 2017

De Deense naam Stokkebye is al generaties verbonden aan bijzondere pijptabakken. Sinds enkele jaren is een nieuwe lijn op de markt onder de naam Erik Peters. Deze reeks bestaat uit vier bijzondere melanges kenmerkend voor de vier generaties die de firma bestierden. Tijdens zijn bezoek aan ons museum in Amsterdam presenteerde Erik Stokkebye voor het eerst in Nederland de pijpen die bij deze tabakken ontworpen zijn. Zij zijn gebaseerd op historische modellen al is een eigentijds element aan deze nieuwe voorwerpen niet voorbij gegaan.


Afstotingsdatabase
9 oktober 2017

Veel musea, vooral als ze al langer bestaan, hebben in de loop van de tijd voorwerpen binnengekregen die er eigenlijk niet horen, de zogenaamde rekwisieten. Voor het afstoten van museale objecten bestaat sinds een paar jaar de afstotingsdatabase, een website waar musea objecten kunnen aanbieden aan andere musea. Voor het eerst hebben wij daarop een collectiestuk aangeboden. Geen rekwisiet, want die hebben wij niet, maar een collectiestuk dat vanwege een defect is vervangen: de Franse gezichtpijp van de juif errant, de wandelende Jood. Dit exemplaar gaat eruit, want we kochten onlangs een tweede exemplaar dat volledig gaaf bewaard is gebleven.


Veertig jaar geleden
4 oktober 2017

Vandaag memoreren wij dat veertig jaar geleden de toen nog jeugdige Don Duco een bezoek bracht aan Sjoerd Laansma. In de jaren vijftig en zestig bracht Laansma in Gouda een verzameling bodemvondstpijpen en parafernalia bijeen. Zijn serieuze belangstelling voor de kleipijp werd aangewakkerd door Zenith directeur Dirk van der Want. Dat resulteerde onder andere in een gestencilde uitgave van de merken van de Goudse pijpenmakers compleet met hun namen. Omdat Laansma in 1977 andere historische belangstellingen koesterde, bood hij zijn verzameling pijpmakersgereedschap te koop aan. Zo kwam onze museumcollectie in het bezit van allerlei curiosa uit de Kuiperstraat, de beroemde firma P. van der Want Gzn. Daaronder ook de hierbij afgebeelde agaatsteen voor het polijsten van kleipijpen, nog aan het oorspronkelijke touwtje.


Helperi Kimm herdacht
30 september 2017

Vanavond vond in hotel Schiller in Amsterdam een diner plaats om de in januari dit jaar overleden Tiemen Helperi Kimm te herdenken. Kimm, jarenlang directiesecretaris van Koninklijke Niemeyer, trad in 1981 aan als directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en tevens het Niemeyer Tabaksmuseum. In die functie herzag hij de collectie die indertijd door Brongers bijeengebracht was. Daarbij legde hij de focus sterker op de Nederlandse cultuur van het (pijp)roken. Een collage van zijn vele tv- en filmoptredens toonde de veelzijdigheid van deze met een passie voor kunst en cultuur bevlogen Groninger. De laatste jaren van zijn leven werkte hij overigens aan een magnifiek standaardwerk over relatie van de Romeinen met de Germaanse volken in onze streken.


Mastro da Paja terug in Nederland
25 september 2017

Italië levert sinds jaren de top in pipe-design dankzij een groep ‘artisans' die prachtige free-hands en serials maken. Deze week kwamen wij opnieuw in contact met Alberto Montini van de illustere pijpenfabriek Mastro de Paja uit Pesaro. Eerder al interpreteerde deze ontwerper vier historische pijpen uit ons museum tot moderne briars. Voorheen werd deze bekende pijpmaker in Nederlandse winkels vertegenwoordigd, maar dat is verleden tijd. Dankzij onze rechtstreekse contacten is nu een reeks nieuwe scheppingen in onze pijpenwinkel te bewonderen.


Luther en de canon
22 september 2017

Deze week openden twee tentoonstellingen, één tijdelijke over Luther, de ander langlopend gewijd aan de Canon van Nederland, onze nationale geschiedenis. In beide exposities is een bruileen uit ons museum opgenomen. Voor de tentoonstelling over Luther leverden wij een bijzondere pijpenstopper met afbeelding van de Paus-duivel. Het stuk illustreert de weerstand tegen de katholieke kerk waarin de Reformatie met het protestante geloof een voedingsbodem vond. De Canon van Nederland werd uitgezet met een tabakspijp met het portret van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Voor wie de stukken in hun nieuwe context wil zien: in het Museum Catharijneconvent te Utrecht loopt "Luther" tot 28 januari 2018, de tweede in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem blijft enkele jaren staan.


Etentje vrijwilligers
14 september 2017

Het jaarlijkse etentje voor onze vrijwilligers vond vandaag plaats. Natuurlijk is geen passendere ruimte de zaal van ons museum met centraal de grote tafel die ook voor rookbijeenkomsten wordt gebruikt. Nu was daar geen rook maar een meergangen menu waarbij iedereen elkaar op ontspannen wijze beter kon leren kennen. Wij hopen dat iedereen er weer een jaartje tegenaan kan met vele onverwachte en boeiende ontmoetingen met bezoekers in het verschiet. En natuurlijk, bij deze nog een schriftelijk dank-je-wel voor de inzet gedurende het afgelopen jaar!


Ongerookt uit de voorraad
3 september 2017

Uit de nalatenschap van de Antwerpse pijpenwinkel Moeremans, al in de jaren 1970 gesloten, kochten wij onlangs een reeks twintigste eeuwse tabakspijpen in onvervalste Belgische smaak. Wat zo bijzonder is aan deze pijpen, is dat zij al vóór 1940 nieuw en dus in ongebruikte toestand in dozen verpakt zijn om nooit meer het daglicht te zien. Zo bleef een serie pijpen in mint conditie bewaard die de smaak van de Belg in de eerste helft van de twintigste eeuw laat zien. Opvallend daaraan is dat de twintig aankopen volledig anders zijn dan tabakspijpen uit andere Europese landen uit dezelfde tijd. De afgebeelde cassette in een nog onbekende Belgische fabriek ontstaan. De vier onvervalste jaren dertig pijpen zijn op z'n Belgisch vormgegeven en verpakt in een foedraal met semi-bont gevoerd interieur. Met deze aankoop voegden wij opnieuw een stukje rookcultuur aan onze veelzijdige collectie toe.


Draaidag Binnenste Buiten
22 augustus 2017

Vandaag de KRO-NCRV op bezoek gehad voor een opname in de serie Binnenste Buiten. Ons pand moest eraan geloven, van onder tot boven gefilmd voor een tv-opname van acht minuten om wonen en werken in een grachtenhuis te laten zien. De uitzending zal op 2 oktober aanstaande te zien zijn. Wij hopen dat het een nieuwe stroom van bezoekers zal opleveren!


Bezoekers geven Tripadvisor Award
11 augustus 2017

Net als vorig jaar verleende social media platform Tripadvisor het Amsterdam Pipe Museum ook dit jaar weer een bekroning voor ‘excellent service'. Fijn dat onze bezoekers met hun positieve feed-back dit mogelijk maakten. Overigens blijkt jaarlijks dat de maand augustus weer de drukste maand is. In de afgelopen jaren was het bezoekersaantal in augustus ruim 50% hoger dan het gemiddelde per maand, dit jaar was het zelfs 63%. Wat ons vooral opvalt is dat zoveel jongere bezoekers de weg naar het Amsterdam Pipe Museum weten te vinden: zo'n 2/3 van de bezoekers is onder de 30.


Duitse tabaksreclame op Hollandse leest
5 augustus 2017

Van een Keulse antiquaar kochten wij onlangs een set tabaksvignetten van Duitse handelaren uit de achttiende en negentiende eeuw. Deze indertijd zo onbelangrijke drukwerkjes geven inzicht in de handel en marketing van pijptabak. Interessant is te zien hoezeer de Hollandse smaak door de Hollandse tabakshandel in deze vignetten doorklinkt. Ruim een dozijn van deze plaatjes vormen een schakel tussen twee rookculturen.


Tegen ultraviolet
4 augustus 2017

Werken in een oud pand vraagt voortdurend onderhoud en aanpassen. Deze week is de UV-wering van onze bibliotheek vernieuwd. Na jaren veilige bescherming te hebben gegeven, was deze aan vervanging toe. Een belangrijke zet om de kleurechtheid van onze bijzondere boekencollectie te waarborgen. Dankzij recente ontwikkelingen in nieuwe materialen hebben we nu een volledige bescherming tegen invallend licht. Hopelijk zijn onze erven over een generatie of langer ons daarvoor dankbaar!


Nieuwe mijlpaal digitalisering
29 juli 2017

Bijna ongemerkt overschreden wij deze week de grens van dertig duizend objecten in onze online database. Waren de foto's tijdelijk weg, nu staat alles weer in zijn volle glorie op het web, met inbegrip van de ca 2.000 objecten die afgelopen winter gefotografeerd zijn. Daarmee is onze collectie vrijwel geheel gedigitaliseerd. Uitzondering vormen nog een forse reeks bodemvondstpijpen en een paar honderd persvormen. Daaraan zal in de komende winterperiode verder gewerkt worden.


Pijpmaker bezoekt pijpenmuseum
25 juli 2017

Sommige bezoekers zijn meer betrokken dan andere. Vandaag hadden we een zeer geïnteresseerde bezoeker: Roman Peter, pijpmaker, pijpenverzamelaar en pijpenwinkelier in Zwitserland. Tijdens de vakantie met zijn gezin bracht Roman lange tijd door in het museum met al zijn verhalen over historische pijpen. Hij genoot zichtbaar en kocht in onze museumwinkel nog een fraai stuk voor zijn verzameling. Vooral het uitwisselen van informatie met iemand die zelf ook al jaren in het vak zit is ook voor ons altijd weer een boeiende ervaring.


Herladen foto's
12 juli 2017

Vanaf vandaag gaat onze online collectiedatabase in onderhoud. De laatste twee jaar is de standaard van onze foto's aangescherpt en nu worden alle foto's herladen. Een geweldige klus die ruim twee weken in beslag zal nemen. Wie dus iets zoekt moet even geduld hebben. Uiteindelijk komt de informatie volledig terug, aangevuld met de meest recente foto's.


Artikel Kameroenpijpen
20 juni 2017

In het eerste lustrumjaarboek van de Vereniging Vrienden Etnografica schreef Don Duco een artikel over gefigureerde pijpenkoppen uit Kameroen. Ons museum bezit er vele, waarvan er zestien werden geselecteerd. Voor het voetlicht verschijnen pijpenkoppen in een bijzondere stijl gemaakt, die als reeks de variatie aan verdiensten van de Graslanders tonen. Wij hopen dat dit artikel de belangstelling voor de tabakspijp als kunstnijverheidsvoorwerp binnen de kringen van de etnografen zal versterken.


Koop je museumkaart via ons!
16 juni 2017

Meer dan een miljoen mensen hebben hem op zak, de Museumkaart. De kaart die toegang geeft tot meer dan 500 geregistreerde musea door heel Nederland. Een begeerlijk bezit dus om achter de schermen van bijzondere panden naar unieke kunstvoorwerpen of historische objecten te kijken. De museumkaart is al langer in ons museum te koop. Vanaf vandaag is deze ook rechtstreeks via onze website te bestellen. Er staat een speciale banner met directe link op onze informatiepagina. Natuurlijk stellen wij het op prijs als u de kaart voortaan via onze website bestelt.


Geregistreerd museum verlengd
15 juni 2017

Ons museum is zoals vele andere een 'geregistreerd museum'. Dat wil zeggen dat gecheckt is dat alles voor het publiek èn achter de schermen in orde is: bestuur, financiën, beleid, collectieplan enzovoorts. Daartoe wordt om de vijf jaar een controle uitgevoerd, de zogenaamde herijking. Dit keer had de herijking nogal wat voeten in de aarde, het professionele bureau bleek overwerkt, maar deze week is onze inschrijving als officieel geregistreerd museum weer een feit. Dat is te vinden op de website www.museumregisternederland.nl, maar tevens op het uitgereikte getuigschrift.


Museum koopt kanonnenpijp
9 juni 2017

In Parijs kocht ons museum onlangs een exceptionele pijp: 'la pipe du maréchal' of maarschalkspijp. Deze meerschuim pijp uit circa 1820 is voorzien van een massief zilveren deksel met kanon en zeven kanonslopen rondom. Wanneer je de pijp rookt en even niet trekt dan verschijnen er spontaan wolkjes rook uit de kanonslopen. Dit soort exclusieve pijpen waren een chique geschenk aan hoge officieren van het Franse leger die er onder collega's mee opschepten. Niet verwonderlijk, voor deze geüniformeerde heren was hun tabakspijp het enige voorwerp waarmee zij zich konden onderscheiden. Deze bijzondere aankoop is de komende maanden in een speciale vitrine in ons museum te zien.


Pipe Museum en Bach's cantate op TV
15 mei 2017

De tweede aflevering van Museumstukken, een nieuw programma van AT5 en TV-Noord Holland, is gewijd aan het Amsterdam Pipe Museum. Presentator Midas Meester ondervraagt Benedict Goes over de collectie en het pijproken. Maar we zien nog iets anders: de uitvoering van de Tabakscanate van Johann Sebastian Bach. Elma Dekker steelt de show in haar versie van dit bijzondere lied op klavecimbel begeleid door Laurens de Man. Uitgezonden vanavond op AT-5 of woensdag op TV-Noord-Holland.


Exact dertig jaar geleden
5 mei 2017

Vandaag is het dertig jaar geleden dat wij de Engelse pijpenverzamelaars en onderzoekers op bezoek hadden, verenigd in de SCPR ofwel Society for Clay Pipe Research. Naast een bezoek aan ons museum, toen nog in het Leidse Hof Meermansburg, stond een dagje Gouda op het programma. Hoogtepunt was museum De Moriaan, waar de geschiedenis van de Goudse pijp te zien was. Bovendien bezochten we de GTP, de frisse pijpenfabriek waar Adrianus van der Want tabakspijpen moderne stijl maakte. Twee bezienswaardigheden die beiden niet meer bestaan. De herinneringen aan dit evenement vervlogen maar de reeks pijpenkoppen gemaakt door Richard Ring in Bristol die toen aan ons museum werden geschonken zijn er nog altijd. Zij bleven onverstoord in ons depot liggen al verhuisde ook dat depot van Leiden naar Amsterdam. Een van die exemplaren van Ring is hierbij afgebeeld.


Zuid-Afrikaans hout
29 april 2017

De Xhosa-stam in Zuid-Afrika, vroeger wel Kaffers genoemd, heeft een bijzondere traditie in hun rookpijpen ontwikkeld. Uit het hout van een speciale boom snijden pijpenmakers er al zeker twee eeuwen tabakspijpen met geheel eigen kenmerken. De standaard tabakspijp kenmerkt zich door een lange rechte steel met daaraan een hoge cilindrische pijpenkop. Een hieltje onder de kop refereert nog aan de Hollandse kleipijp. Omdat hout brandbaar is wordt de binnenzijde van de pijpenkop met dun plaatmetaal bekleed. Het mondstuk van de pijp verdient speciale aandacht. Daarvoor wordt een andere houtsoort gebruikt dat in kleur contrasteert. Waar de pijp dikwijls aan een andere roker wordt uitgeleend, is het mondstuk persoonsgebonden met zelfs een magische waarde. Naast de standaard pijpen worden allerlei geometrische vormen binnen het pijpdesign bedacht. Zo kan de steel een onfunctionele maar grappige knik maken of krijgt de ketel een fraaie cirkelvormige versiering. Op die wijze ontstaat een wonderlijk opvallend silhouet, kenmerkend voor de Xhosa. Daarnaast is een versiering met glaskraaltjes populair. Nu op onze facebook-pagina op bovenstaande datum een fotoboek over deze pijpen. Lees verder het artikel van Don Duco met als titel De Xhosa-pijp, van traditioneel voorwerp naar reissouvenir, uit 2013.


Verjaardag voor een collectiestuk
24 april 2017

De "koninginnenvlecht" wordt hij ook wel genoemd, de bijzondere gevlochten pijpen die ons museum al tientallen jaren siert. Vandaag precies honderd en twintig jaar geleden brachten prinses Wilhelmina en haar moeder koningin-regentes Emma een bezoek aan Gouda. Een jaar voor haar kroning, in april 1897 was de dochter samen met haar moeder present bij een bijzondere demonstratie van de meesterpijpenmaker van de firma P. Goedewaagen & Zoon. Nog bijna in staat van nieuw hangt de koninginnenvlecht in een werkelijk koninklijke gouden lijst in ons museum te kijk.


Promotiefilm Amsterdam Pipe Museum
22 april 2017

Onze trouwe en veelzijdige vrijwilliger IJsbrand van Dijk voltooide deze week een promotiefilm over ons museum. Een knap stukje werk waarin de veelzijdigheid van het museum goed naar voren komt. Wij hopen dat deze drie minuten durende film die ook op youtube te zien zal zijn zal bijdragen tot de populariteit van de tabakspijp èn de bekendheid en van ons bijzondere museum.


Blote vrouwen terug uit Groningen
12 april 2017

Vandaag kregen we van het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit Groningen onze bruiklenen terug. Op hun tentoonstelling ‘Land van Belofte, prostitutie in het A-Kwartier' prijkten van 16 december 2016 tot en met 2 april 2017 de stoutste pijpen uit onze collectie. Porseleinen stummels met blote dames waren onderdeel van de lichte zeden die in het beruchte A-Kwartier in Groningen heersten. En wat te denken van de poes in de onderhoek van een van de afbeeldingen, die aan een fallus knaagt. Voorlopig staan deze beelden die het daglicht slecht kunnen verdragen weer veilig in het donker van ons depot tot een volgende bruikleenaanvraag volgt.


Ons echte goud
10 april 2017

Tijdens de Museumweek maakten we van bezoekers portretfoto's met hun favoriete object uit onze museumcollectie. De aftrap werd gegeven door een van onze vaste bezoekers. Daarna volgden talloze personen ieder met hun eigen voorkeur die zij met een gouden lijst voor het verkozen object uit hebben gelicht. Dat de publieksfavorieten sterk uiteenlopen bewijzen de foto's. Hartelijk dank aan die bezoekers die voor de camera poseerden. Kijk voor de foto's op onze facebookpagina!


Bijzonder legaat
5 april 2017

Volkomen onverwacht ontvingen wij vandaag een mailbericht dat het Amsterdam Pipe Museum een pijpenverzameling gelegateerd krijgt. Het gaat om de collectie van Felix van Tienhoven uit Geldrop. Felix koesterde een bijzonder specialisme, namelijk tabakspijpen geheel of gedeeltelijk van metaal gemaakt. Zijn jarenlange verblijf in Japan gaf daarvoor de aanzet. Zijn horizon van verzamelen was breed: uit alle delen van de wereld zijn metalen rookinstrumenten vertegenwoordigd. Wij houden u op de hoogte van het vervolg.


Objecten uit Nusantara
3 april 2017

Als geregistreerd museum kreeg het Amsterdam Pipe Museum de kans voorwerpen over te nemen uit de collectie van het museum Nusantara in Delft dat noodgedwongen sluit. Nusantara was meer dan een eeuw het museum van de Indische archipel met een unieke collectie. Ruim vijftig voorwerpen die met roken en betelkauwen te maken hebben zijn aan ons museum toegekend. Vandaag kwamen deze voorwerpen aan, verpakt in grote dozen. De komende weken zullen zij worden schoongemaakt en ingeschreven om daarna op onze database te worden getoond. Zij verfijnen onze collectie Nederlands-Indië. Op de foto een van de aanwinsten, een zeldzame handkwispedoor uit Karawang op West-Java. Een fragiel object, waarschijnlijk de enige in zijn soort dat uit de negentiende eeuw bewaard bleef. Het voorwerp werd al in 1894 door de voorganger van Nusantara verworven.


Deze week Museumweek
1 april 2017

Als vorig jaar is het van zaterdag 1 april tot en met zondag 9 april weer museumweek, weer onder het motto Ons echte goud. Dit jaar adverteren wij met een bijzondere tabakspijp waaraan geen goud te bekennen is maar die wel de gouden handen van de maker reflecteert. Het gaat om een houten pijp van Hongaarse oorsprong daterend uit de jaren 1840. Prachtig aan deze pijp is het gouden vakmanschap want deze bijzondere houten pijp is volledig ingelegd met glanzende stukjes paarlemoer in verfijnde geometrische patronen. Als hoofdmotief zien we rondom de ketel zien we driemaal een dubbelkoppige adelaar die naar het keizerlijke wapen verwijst en geplaatst is in een hartvorm. De pijp betreft een aanwinst van het afgelopen jaar, voor dit jaar onze mascotte!


Merkencollectie gefotografeerd
24 maart 2017

Als laatste sessie van de winterse fotografieronde worden deze week uit onze studiecollectie bodemvondsten de merken van de ovale pijpen gefotografeerd. Dodelijk saai zijn ze, deze nog geen halve centimeter grote merkjes op de hiel van de pijpenkop. De close-up foto's gemaakt met een speciale macro-lens zorgen ervoor dat je ze tot in het kleinste details kunt bestuderen. In combinatie met het standaardwerk over de Goudse pijpenmerken van Don Duco biedt het Amsterdam Pipe Museum straks unieke informatie. Met dit studiemateriaal kan de archeoloog, amateur of niet, pijpvondsten en grondlagen zo exact determineren.


Het nieuwe watermerk rukt op
17 maart 2017

Inmiddels is het drie jaar geleden dat ons museum van Pijpenkabinet werd omgedoopt in Amsterdam Pipe Museum. In onze collectiedatabase zijn de watermerken van de foto's echter nog niet bijgewerkt. Zo'n watermerk wordt in de foto geschreven via een bepaalde formule. Een naamswijziging heeft onvermijdelijk tot gevolg dat tienduizenden foto's moeten worden aangepast. Wel, dat werk is nu versneld ingezet. Wie foto's opvraagt zal steeds minder vaak de oude naam Pijpenkabinet tegen komen. Een betere branding dus voor onze bedrijfsnaam.


Aanwinstenexpositie verlengd
12 maart 2017

Onze mini-expositie waarin een prachtige reeks aanwinsten over 2016 te zien is, wordt tot 12 juni verlengd. Reden is de uitgelopen fotografie van deze winter waardoor onvoldoende tijd is om een nieuwe tentoonstelling voor te bereiden. Terwijl er dus achter de schermen hard wordt gewerkt, zijn de mooiste aanwinsten van afgelopen jaar dus voorlopig nog te bewonderen. Als u gelegenheid heeft, grijp uw kans en loop binnen om te zien wat 2016 voor materieel resultaat bracht!


Een mannenwereld
10 maart 2017

In het Tassenmuseum langs de Herengracht opent vandaag een bijzondere tentoonstelling onder de titel "It's a men's world". Alle soorten tassen voor mannen zijn te zien, gerelateerd aan activiteiten zoals de jacht, reizen, kantoor. Voor elk type tas hebben wij enkele bijpassende pijpen uitgezocht die nu in het Tassenmuseum zijn geëxposeerd. Zo staan er pijpen gesneden uit hertshoorn, met voorstelling over de hertenjacht. Of een prachtig krokodillenleren etui om pijp en tabak in mee te nemen, samen met een stijlvolle pijp zoals die in de jaren 1950 werd gerookt. Vergeet niet te gaan kijken bij ons dierbare collega-museum!


Bruyeremerken
24 februari 2017

Net zoals de merken van de Goudse pijpenmakers, zijn merken op houten pijpen verzamelwaardig. Alleen zijn zij niet archeologisch teruggevonden maar zij komen van de rommelmarkt of het internet. Wereldwijd zoeken verzamelaars naar deze merken en rubriceren ze. Wonderlijk genoeg is over deze materie toch nog maar weinig bekend. Makers gebruikten ze en op een gegeven moment raakten de merken in onbruik of werden voor andere vervangen. Zodoende is het niet altijd eenvoudig de oorspronkelijke eigenaren terug te vinden en een accurate datering te geven, maar dat maakt het juist zo intrigerend. Ter inspiratie is op onze Facebook pagina nu een fotoalbum geplaatst met een reeks van deze merken. Natuurlijk zijn in onze online database vele honderden meer te vinden!


Bijzondere schenking
18 februari 2017

Een bezoeker van vandaag was Jill Mills uit Chatham in de Amerikaanse staat New Jersey. Zij is nazaat van de bekende pijpensnijder Stanley Jarka, van wie ons museum een prachtige set pijpen bezit. Andere familieleden waren al eerder bij ons te gast om de bijzondere bruyères van houtkunstenaar Stanley te bewonderen. Jill had een enveloppe meebracht met wat tekeningen waarvan ze dacht dat het niet veel was, maar toch zonde om weg te gooien. Het bleken de originele ontwerpen van Stanley Jarka voor pijpen in ons bezit. Ze had geen idee hoe enthousiast wij werden de tekeningen te zien en vond het fijn ze te kunnen schenken. Daarmee kwam een doorgaande wens onze pijpen beter te documenteren in vervulling.


Stummels op de foto
9 februari 2017

Afgelopen week en deze week zijn enkele honderden nieuwe foto's gemaakt van onze collectie porseleinen stummels die in de voorkamer van het museum zijn uitgestald. Dat bepaalde collectieonderdelen nog altijd ontbreken heeft te maken met het arbeidsintensieve ontmantelen en herinrichten van de vitrines, een klus die steeds buiten openingtijden moet gebeuren. Deze week is daaraan tijdens de vroege ochtend- en late avonduren veel energie in gestoken. Resultaat is een prachtige reeks registraties van deze bijzondere objecten. Overigens, maakten wij tevens van de gelegenheid gebruik enkele voorwerpen voor recente aanwinsten te verruilen. Zo werd de compositie mooier, de groepering logischer en het esthetische resultaat beter.


Bach in het museum
26 januari 2017

Vandaag een uitzonderlijke ochtend beleefd in het museum, niet met gewone bezoekers maar met twee musici. Elma Dekker zong, begeleid door Lourens de Man op elektronisch klavecimbel de zgn. Tabakscantate van Johan Sebastiaan Bach. De beroemde Bach schreef dit lied in 1734 op een humorvol gedicht dat begint met "So oft ich meine Tabakspfeife mit gutem Knaster angefüllt...". In het museum werd het als proef opgenomen om later nog eens met een echt klavecimbel voor publiek uit te voeren. Wij hebben in elk geval ervaren dat het museum naast een prachtige collectie ook een uitstekende akoestiek heeft.


Eerste aanwinst 2017
20 januari 2017

De eerste verwerving van 2017 is een gewichtig voorwerp. Het gaat om een drukblok of cliché bestaande uit een zware loden plak die op een houtblok genageld is. Het werd gebruikt voor het drukken van tabaksverpakkingen. Hier is echter geen sprake van een gewoon drukbokje zoals meestal maar een exemplaar van grootformaat van ruim zestien centimeter hoogte. Dit uitzonderlijke blok was bestemd voor een even zo groot pakket luchtig gekerfde Friese baaitabak. De voorstelling toont centraal het geliefde tabaksmerk de witte beer geplaatst in een staand ovaal. De naam van de winkelier of tabakskerver wordt niet vermeld, dat zogenaamde adres werd met losse drukletters op de achterzijde van de verpakking aangebracht. Hoewel de witte beer al in de achttiende eeuw voor het eerst bij tabaksmerken verscheen, stamt dit drukblok uit de eerste helft van de negentiend eeuw en werd in Leeuwarden gebruikt. Het is een mooie aanvulling op de drukblokken van tabaksmerken die al in onze museumcollectie vertegenwoordigd zijn.


Kerstwens
24 december 2016

Amsterdam Pipe Museum wenst al haar relaties een voorspoedig 2017. Wij hopen u ook in het Nieuwe Jaar weer in ons museum en onze museumwinkel te mogen begroeten.


Discussie particuliere musea
8 december 2016

Maandelijks wordt in de Salon Museologie een voor de musea actueel thema besproken met vakgenoten en geïnteresseerden. Dit keer was het thema de particuliere musea: Hebben zij door hun onafhankelijkheid meer mogelijkheden? Hebben zij betere toekomstkansen? Namens het Amsterdam Pipe Museum sprak Benedict Goes in het forum mee over deze thema's. Het bleek duidelijk dat ons museum zijn taak zeer serieus neemt, door bijvoorbeeld al sinds 2006 geregistreerd te zijn. In een korte powerpoint stak het museum dan ook positief af tegen de anderen.


Oude collectie ter veiling
11 november 2016

In de kleine maar sympathieke plaats Deuil-la-Barre onder de rook van Parijs was tot in de jaren tachtig een pijpenverzamelaar actief. Begonnen met de verzameling van zijn vader bleef deze liefhebber bij zijn bezoeken aan Parijs verder zoeken naar bijzondere aanwinsten. Na zijn overlijden hield zijn dochter de collectie van haar vader èn grootvader in ere. In een prachtige ovale neo-Lodewijk XVI tafelvitrine stond deze verzameling te pronk. Met het overlijden van de dochter dit jaar kwam het moment van verkoop. Afgelopen dinsdag was het zo ver. In het lokale veilinghuis werden de ruim 110 lots uit deze gevarieerde tweegeneratie-verzameling afgehamerd. Het Amsterdam Pipe Museum was er bij en kon een aantrekkelijke reeks aanwinsten van uiteenlopende aard aanschaffen. Let op onze database, binnen enkele weken staan deze voorwerpen compleet met foto en determinatie op onze online database www.pipemuseum.nl.


Museumnacht opnieuw goed bezocht
7 november 2016

De MuseumN8 was weer een groot succes, dit jaar met opvallend veel buitenlanders. Gelukkig spreken onze vrijwilligers allemaal vier talen, dus zelfs Italianen werden in hun eigen taal geïnformeerd. Erg geslaagd was de proeverij van snuiftabak. Niemand had het ooit gebruikt, dus werd het een unieke ervaring. Wel even schrikken, maar de nasmaak was voor iedereen positief. Onze bar-tabac wekte veel verbazing met zoveel tabak- en rookgerelateerde dranken en hapjes.


Uw snuifje staat klaar!
1 november 2016

Van de Museum-N8 redactie: In het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht 488 kan je niet alleen kijken, je kunt proeven van de lekkere drankjes als rookbier, maar hier kan je ook ruiken. Ons thema is snuiftabak en er staat voor iedere bezoeker een snuifje voor je klaar !


Aanwinst: Unieke Indianenpijp
28 oktober 2016

Bijzondere aanwinst voor Amsterdams museum
Op de bekende en veel bezochte Tribal Art Fair in De Duif in Amsterdam heeft het Amsterdam Pipe Museum een bijzondere aankoop gedaan. Etnografische handelaren uit Nederland, maar ook buitenlandse handelaren komen jaarlijks naar De Duif met volkenkundige objecten van goede kwaliteit. Het Amsterdamse museum kocht direct op de eerste dag al een zeldzame pijp. Het gaat om een figurale tabakspijp in de vorm van een gezadeld paard. Deze is gemaakt door de Indianen in de Plains van midden-Amerika. Het materiaal dat zij traditioneel gebruiken voor hun pijpen is 'catlinite', een vrij zachte rode steensoort die mooi gesneden en gepolijst kan worden. Naast de bekende vredespijp bestaat een bekend maar zeldzaam type pijp met een paardenhoofd. Paarden waren voor de Indianenstammen kostbaar en belangrijk voor de bisonjacht, vandaar dat zij ook op ceremoniële voorwerpen werden afgebeeld. In dit geval zien we achter het paardenhoofd ook het zadel, gestileerd vormgegeven. De pijp is aangekocht bij een Amerikaanse galerie. Dat ligt voor de hand omdat dergelijke inheems-Amerikaanse voorwerpen zelden in Europa verhandeld worden. De rood stenen pijp is gemaakt door de Sioux en wordt nu vanuit een Amerikaanse collectie verkocht aan het Amsterdam Pipe Museum. Hier in Amsterdam vormt de pijp een mooie aanvulling op de reeds bestaande collectie precolumbiaanse en native-Amerikcan pijpen.


Jongste museumbezoeker
21 oktober 2016

Vandaag ontving het Amsterdam Pipe Museum zijn jongste bezoeker. Dit schattige ventje woont in Amsterdam en kwam met zijn Roemeense vader. In zijn jonge leven heeft hij al zeker tweehonderd musea bezocht! Maar buiten dat blijkt hij ook een geboren fotomodel.


Cursus pijproken
20 oktober 2016

Pijproken, dat is genietend roken. Maar goed pijproken is niet zo eenvoudig. Er komt wat techniek bij kijken: allereerst het goed stoppen van je pijp, dan juist aansteken, rustig roken ... In één avond leer je in de praktijk de ins en outs van het genietend roken. Opgeven d.m.v. een amil aan info@pipemusem.nl; kosten € 25 pp


Nieuw gevelbord geplaatst
12 oktober 2016

Na de schilderbeurt van de voorgevel is nu ook de zichtbaarheid van het museum sterk verbeterd. Een op maat gemaakt bord aan het stoephek laat aan twee kanten het museum-logo zien. Omdat onze twee deuren, op de stoep en in het souterrain, nog al eens voor verwarring zorgen, is een extra aanwijzing toegevoegd dat de entree tot het museum via de museumwinkel gaat.


Nieuwe winkelnaam op de gevel
30 september 2016

Na de schilderbeurt van de gevel is ook de entree van een nieuwe naam voorzien. Het oude maar geliefde Smokiana pipeshop heeft plaats gemaakt voor de nieuwe naam: Amsterdam Pipe Shop als logo boven de deur. Hoe bizar ook voor een museum, deze tekst mag geen permanent opschrift zijn maar een tijdelijk. 's-Nachts mag het bord er niet hangen zodat we ‘s-avonds onze naam opbergen om deze de volgende dag terug te hangen. Gemeentelijke regels zijn bar. Hing er vroeger een vrolijke vlag, tegenwoordig mag vlaggen niet meer. In een latere regelgeving verbood de gemeente de letters Pipeshop op ons uithangteken zodat we die spoorslags moesten weghalen. Overigens, dat mag tegenwoordig weer wel, net zoals een bedrijfsnaam in losse letters waardoor gevels met talloze gaten vernield worden. Die laatste keuze vonden wij met ons historische metselwerk geen optie.


Uit de steigers
21 september 2016

Na ruim vier weken hard werken is het schilderwerk van de voorgevel klaar. Alle kozijnen staan weer lekker in de verf, grachtengroen en zandsteen-geel, traditionele kleuren in de Amsterdamse binnenstad. Als extra werkzaamheid is ook de nokvorst van het dak gerestaureerd. Het museumpand kan en mag weer gezien worden, laat de bezoekers maar komen!


Kistetiketten
9 september 2016

Kunststukjes van drukwerk vertegenwoordigen zij, de etiketten waarmee de sigarenkisten vroeger werden opgesierd. Ons museum bezit hiervan een indrukwekkende reeks, die de sfeer van de negentiende en twintigste eeuw terugroepen. Vooral bijzonder is het geweldige vakmanschap dat deze stukjes lithowerk uitdragen, in sprekende kleurendruk dikwijls nog in reliëf gepreegd en met bladgoud gehoogd. Op onze collectiedatabase zijn deze maand weer talloze nieuwe exemplaren toegevoegd. Wie in wolken van denkbeeldige sigarenrook wil vluchten uit de dagelijkse sleur kan op www.pipemuseum.nl onder de naam kistetiket zijn hart ophalen! Bij deze presentatie gaat een dozijn representatieve voorbeelden van deze kleine kunstwerkjes.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.


Snuiftentoonstelling
27 augustus 2016

Voor de najaarstentoonstelling richt het Amsterdam Pipe Museum de aandacht op de rookloze tabak ofwel snuiftabak. Uit ons depot is een serie snuifdozen en snuifflesjes tevoorschijn gehaald, van eenvoudig tot zeer luxe. Nog opzienbarender zijn de fraaie snuifraspen, waarmee de beau-monde in de achttiende eeuw de tabak zelf tot verse poeder raspte. De houten en ivoren rug van deze raspen zijn fijn gesneden met de mooiste voorstellingen. En verder biedt het museum de bezoeker de ultieme snuif-experience: je kunt zelf een snuifje nemen! Je verlaat het museum met het sensationele gevoel van de prikkelende snuif in je neus.


In de steigers
24 augustus 2016

Elk huis moet geschilderd, ook een museum. Vandaag zijn steigers geplaatst voor onze voorgevel. Het wordt een hele klus: de raamkozijnen van vier etages plus een enorme houten daklijst. Vooral de daklijst vergt aandacht, die is het langste niet geschilderd. Die zal worden afgekrabd en volledig van nieuwe onderlagen worden voorzien. De steiger is zo hoog dat zelfs de erker en hijsbalk bereikt kunnen worden. Vanzelfsprekend blijven museum en winkel gewoon open!


De prunus als alternatief voor rookgerei
28 juli 2016

Wie aan houten pijpen denkt, denkt aan bruyère, de magische heidewortel uit het mediterrane gebied. Toch is het niet de enige houtsoort waarvan pijpen worden gemaakt. In een recent geschreven artikel gaat Don Duco in op tabakspijpen en sigarenhouders gemaakt van een alternatieve houtsoort: de prunus ofwel het weichselhout. Naast eenvoudige sigarenhouders zijn talloze tabakspijpen bedacht. Hun stijl volgt enerzijds de lijn van de Franse bruyère gekenmerkt door een handzaam formaat en een praktische vormgeving. Daarnaast is de Duitse Gesteckpfeife bron van inspiratie geweest, die leidde tot pijpen met een meer gekunsteld silhouet opgebouwd uit meerdere onderdelen. Het meest merkwaardig zijn echter de figurale exemplaren uit grillige stukken weichselhout gesneden. Zij laten aantrekkelijke, volkskunstige voorstellingen zien, vaak met maskerkopjes en portretten. Deze vermakelijke pijpen zijn de curiosa in de categorie weichselhouten pijpen.


Portretten uit Belgie
8 juli 2016

Te zien op facebook: Deze keer in de reeks fotoalbums uit eigen collectie een dozijn pijpen uit het depot van ons museum. Het gaat om portretkoppen uit België, vooral uit de Maasstreek. In de negentiende eeuw bloeide met name bij de fabrieken Wingender en Knoedgen de productie van dergelijke kleipijpen. In de loop van de decennia bouwden beide fabrieken een bijzonder assortiment op. Dat hun voorkeur lag bij karakter- en fantasiefiguren is begrijpelijk. Met hun kleipijpen bedienden zij de eenvoudige roker die uit was op een iets duurdere pijp maar zich geen echte kwaliteit kon veroorloven. Link naar facebook.


Museum ontvangt Tripadvisor onderscheiding
6 juni 2016

De reviews over het Amsterdam Pipe Museum op reis-site Tripadvisor blijven positief. Dat heeft geresulteerd in een onderscheiding: het Certificaat van Uitmuntendheid 2016. Dit betekent dat het Amsterdam Pipe Museum gedurende twee jaar bovengemiddeld positieve feedback van de gasten heeft ontvangen. Bezoekers zijn positief over de service van onze persoonlijke rondleidingen, de collectie, de historische setting en de bijzondere winkel.


Schenking van een dankbare bezoeker
30 mei 2016

Het Amsterdam Pipe Museum trekt veel buitenlanders. Een Portugese bezoeker vond de collectie zo interessant dat hij het museum graag wilde steunen. Een week later arriveerde per post een doos met vier pijpen, bedoeld als schenking. Zijn vader had deze objecten in de jaren '60 gekregen toen hij als arts in Angola werkte, toen een Portugese provincie. Een mooi gebaar van een dankbare patiënt toen en een compliment aan ons museum nu! De gift is natuurlijk vooral toepasselijk omdat wij juist nu bijzondere pijpen uit Angola tentoonstellen.


Speciale pijpen uit Angola
12 mei 2016

Het Amsterdam Pipe Museum houdt van 12 mei tot 20 augustus 2016 de tentoonstelling "Aparte pijpen uit Angola". Deze mini-expositie laat zeldzame pijpen uit onze depotcollectie zien. Locale Angolese stammen als de Ovimbudu, Tschokwe en Songo sneden imposante tabakspijpen uit hout. Om inbranden van het zachte hout te voorkomen is de ketel aan de binnenzijde bekleed met plaatmetaal. Kenmerkend voor deze houten pijpen is het figurale houtsnijwerk op de steel. Menselijke maskers en zittende figuren zijn het meest spectaculair. Om de rook te koelen werden deze pijpen van een lang ijzeren roer voorzien. Daarnaast zijn ook kleine handzame tabakspijpen in omloop, gemaakt van dezelfde materialen.


Pijpenbestekjes
6 mei 2016

Niets is meer triviaal dan het pijpenbestekje, het handige drie-in-één instrumentje dat voor de pijproker onmisbaar is en dat al generaties bestaat. Begonnen als een eenvoudige pijpenstopper of pijpenpluizer, komt rond 1920 een handzaam gereedschapje in gebruik dat drie functies combineert. De pijpenstopper tijdens het roken naast een prikker en een lepeltje voor het schoonmaken na het roken. Pijpenbestekjes zijn in vele materialen en soorten gemaakt, waarvan deze kleine encyclopedie een overzicht geeft. Meest algemeen is het Tsjechische instrumentje, waarvan er vele miljoenen in omloop zijn. Onverwachter en in deze groep het meest luxe is de pen van bruyère die open geschroefd toegang geeft tot de drie gereedschapjes, waarbij de schraper en de prikker gecombineerd zijn. Verzamelaars brengen ze bijeen, deze zakgereedschapjes en beleven plezier aan de minimale verschillen.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.


Curiosa van pijpaarde uit het Westerwald
30 april 2016

Conservator Don Duco nam de afgelopen jaren de deelcollectie pijpaarden figuurtjes in het Amsterdam Pipe Museum onder de loep. In het eerste inleidende artikel werden vroege beeldjes beschreven. Daarna was de beurt aan bijartikelen van pijpenmakerijen in verschillende West-Europese centra. In dit derde en laatste deel dat nu voltooid is worden bijartikelen uit het Westerwald besproken. Daar bloeide deze nevenactiviteit geweldig op en groeide in de twintigste eeuw uit tot een belangrijke branche. Triviaal zijn deze beeldjes zeker, maar eenmaal verzameld en gedocumenteerd belicht dit materiaal een merkwaardig stuk geschiedenis van een inmiddels verdwenen nijverheid.


Museumweek: Ons echte goud
17 april 2016

Vorig jaar al is het Museumweekend een Museumweek geworden. Dit jaar zijn we de hele week alle dagen open met extra aandacht voor een spectaculaire pijp - een aanwinst van het afgelopen jaar! Alleen deze week wordt namelijk een prachtige Franse meerschuimpijp tentoongesteld: een chique tabakspijp die door de Franse koning Louis Philippe aan een van zijn legeraanvoerders ten geschenke werd gegeven. Op het zilveren deksel is deze pijp versierd met een kanon en twee stapels kogels. Druk je het knopje op dit deksel dan verschijnt een verborgen dubbeldeksel met een portretpenning van de vorst zelf. Te zien dus tijdens de Museumweek die eindigt op zondag 24 april.


Moderne zilveren tabakspotten
14 april 2016

In het Gemeentemuseum Den Haag opent op zaterdag 17 april 2016 de expositie "Zilverkunst in Nederland" waar aan de hand van hedendaags groot zilver de artistieke mogelijkheden van dit edele materiaal getoond worden. Uit onze museumcollectie zijn vier tabakspotten in bruikleen gevraagd. De potten, deel van een serie van twaalf, zijn moderne varianten op de traditionele tabakspot die in 1997 op initiatief van de heer Peter Becker tot stand zijn gekomen. Wie deze verdienstelijke kunstwerken in het licht van de hedendaagse zilvertraditie wil zien is welkom in het Haagse museum. De expositie is open tot 21 augustus 2016. Letterlijk een schitterende tentoonstelling!


Cigar-magazine roemt onze tentoonstelling
18 maart 2016

De tentoonstelling over de ontwerptekeningen van Jean Perron is goed opgepakt door de pers. Binnen twee dagen stond het nieuws op de startpagina van het Cigar Journal, een van de grootste on-line rokers tijdschriften. Dit in Amerika gemaakte magazine wordt wereldwijd verspreid onder sigarenliefhebbers en andere tabaksgebruikers. Maar ook de Pipe Club of Italy, een meer gerichte doelgroep, publiceerde over onze tentoonstelling. We kunnen wel zeggen dat we er goed aan deden ons persbericht internationaal te verspreiden.


Bodemvondst van precies vijftig jaar geleden
16 maart 2016

Circa twee eeuwen oud was deze versierde pijpenkop toen hij in maart 1966 door Don Duco werd gevonden. Een losse vondst uit stortgrond gevonden langs de Westerleestraat in Amsterdam. Toen was het de mooiste pijpenkop van dat landje. Vandaag is dat vondstmoment precies vijftig jaar geleden en daarmee is deze pijpenkop een van de vroegste bodemvondsten in ons museum, bovendien gevonden door de stichter van het museum. Later is deze kop vijf jaar lang tentoongesteld in de Pijpenkamer aan het Frederiksplein in Amsterdam en nog weer jaren later in de vaste presentatie van Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dat was zonder twijfel de glorietijd van deze vondst. Vanaf 1993 is het een depotstuk.


Jean Perron herontdekt
14 maart 2016

De ontdekking van een cassette met ruim tachtig bladen met ontwerptekeningen is reden deze recente aanwinst te tonen in een mini-expositie in het Amsterdam Pipe Museum. Het is een eerbetoon aan het werk van een vakbekwame pijpenmaker en kunstenaar waarvan het werk pas recentelijk is ontdekt. Zijn naam Jean Perron staat gelukkig als signatuur op een van de bladen, waarmee hij na anderhalve eeuw aan de vergetelheid is onttrokken. Deze zeer getalenteerde tekenaar en snijder van meerschuim pijpen was tussen 1860 en 1875 werkzaam in Parijs. De ontdekking van deze cassette geeft de kennis over de meerschuimpijp een totaal nieuw inzicht. De tentoonstelling "Jean Perron herontdekt" loopt tot 7 mei 2016.


Een eigen entreebewijs
11 maart 2016

Je verheugen op een bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum. Dat is natuurlijk speciaal iets voor fanatieke pijprokers en toegewijde pijpenverzamelaars. Vandaag ontvingen wij zo'n bezoeker. Van zijn dierbare echtgenote kreeg deze pijproker een entreebewijs van ons museum ten geschenke. Niet gek natuurlijk als je in Nieuw Zeeland woont! Enfin, het werd een bijzonder en feestelijk bezoek.


APM in blog over kunst en cultuur
8 maart 2016

Cleeft is een nieuw blog dat een community van jonge mensen informeert over kunst, cultuur, muziek en film. Eén van de redacteuren bezocht het Amsterdam Pipe Museum en schreef er een leuk stuk over onder de titel "Museum extraordinaire". En dat is precies wat het is, nietwaar? Een kunstzinnige fotoreportage illustreert het verhaal. Kijk voor het hele artikel op https://www.cleeft.nl/kunst/fotoreportage_museum-extraordinaire-amsterdam-pipe-museum


Goudse versierde pijpen op web
26 februari 2016

Deze maand stond bij de fotografie de achttiende-eeuwse reliëfpijp centraal. Uit onze rijke collectie bodemvondsten zijn de versierde Goudse kleipijpen gefotografeerd en op het web geplaatst. De archeologische pijp was tot nu toe nog maar beperkt aan bod gekomen. Met deze inhaalslag komt daarin verandering. Zo'n tweehonderd versierde pijpenkoppen uit de bloeitijd van de Goudse pijpennijverheid, zijn openbaar gemaakt doordat zij gefotografeerd zijn. Dit voorjaar staan ook de versierde zeventiende-eeuwse pijpen nog op het programma. Voor de liefhebber van de bodemvondstpijp dus een belangrijke aanvulling.


Boekje over kleine musea
26 januari 2016

Onder de titel 9 kleine museum in Amsterdam verscheen een handzaam boekje met een korte kennismaking in tekst en beeld met negen minder bekende musea in onze hoofdstad. Het is een initiatief van Stichting Stadshart, die eerder de foto-expositie in de Anthoniesbreestraat hield (zie nieuws 4 september 2015). De tentoonstelling is zo goed ontvangen dat die boekje het logisch vervolg was. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum. De leuke uitgave is vanzelfsprekend verkrijgbaar bij het Amsterdam Pipe Museum.


Eerste aanwinst nieuwe jaar
24 januari 2016

Ook in 2016 blijven we actief verzamelen. Spannend aan het begin van het jaar is dat je nooit kunt voorzien wat het nieuwe jaar zal brengen. Onze eerste aanwinst is inmiddels ingeboekt. Het is een geschilderde naampijp van Groninger herkomst. Pontificaal prijkt op de porseleinen kop de tekst "FRIKKE W. MOLACH GEB. DEN 15. MAART1832". Het gaat om een naampijp van een noord-Groninger, speciaal op verzoek geschilderd. Inmiddels hebben we kunnen naspeuren dat de persoon in Westeremden werd geboren en in Uithuizermeden werd begraven. Nader onderzoek kan nog uitwijzen welk beroep deze Frikke uitoefende. Voorlopig is het een mooi voorbeeld van een porseleinen naampijp van Nederlandse herkomst.


130.000 plus!
8 januari 2016

Al in het eerste begin van dit jaar bereikten wij met onze website een nieuw record: de 130.000ste objectfoto is geplaatst! Daarmee is voorlopig een maximale omvang van de website bereikt. De grootte van de bestanden is zo enorm, dat extra schijfruimte gehuurd moet worden om nog meer te plaatsen. Die investering lijkt op dit moment niet relevant, want met foto's en detailfoto's van ruim 27.000 objecten bieden wij voorlopig ruimschoots voldoende voor elke webbezoeker.


Nieuwjaarswens
23 december 2015

Aan het eind van 2015 willen wij al onze webbezoekers en relaties een mooi en voorspoedig 2016 wensen met dit kerststukje versierd met curieuze miniatuurpijpjes.


Tentoonstelling over Goedewaagen
16 november 2015

Het Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel organiseert onder de titel Goedewaagen - veelzijdig aardewerk een expositie over de firma Goedewaagen, pijpen- en aardewerkfabrikanten in Gouda. Naast talloze soorten keramiek uit particulier bezit is er aandacht voor de pijpenfabriek Goedewaagen aan de hand van talloze bruiklenen uit het Amsterdam Pipe Museum, zowel pijpen als gereedschappen en documentatie. Wie nieuwsgierig is, de tentoonstelling loopt van 17 november 2015 tot en met 27 februari 2016, open dinsdag tot en met zaterdag.


Museumnacht 2015 opnieuw succesvol
9 november 2015

De tweede keer dat het Amsterdam Pipe Museum meedeed met de Museumnacht Amsterdam was wederom erg gezellig. Ondanks de regen aan het begin van de avond zijn tot 2 uur 's nachts bijna 400 bezoekers geweest. Naast de hapjes en drankjes waarin rook en roken de boventoon voerde bestond ons programma uit vier lezingen over de pijproker en zijn keuze voor een bepaald model pijp. Met voorbeelden van bekende pijprokers sprak dit het publiek zeker aan. Kijk op onze Facebook pagina voor meer foto's van dit evenement.


Posterbijdrage Museumnacht
2 november 2015

Elke editie van de Museumnacht krijgt een apart ontworpen publiciteitsactie. Dit jaar zijn posters gemaakt waarbij een van onze pikante tabakspijpen is afgebeeld: een ontwerp uit de jaren 1930 waarvan de steel de vorm van een damesbeen heeft, de dij fungeert als pijpenkop. De ontwerper heeft dezelfde pijp ook voor een video gebruikt, waarbij in plaats van rook confetti uit de pijp komt! Een originele aandachtstrekker voor ons museum.


Amsterdam Pipe Museum in Amerikaans PipesMagazine
24 oktober 2015

Het nieuws over de tentoonstelling van Vincent van Gogh in ons museum heeft een groot bereik. We zagen het op de voorpagina van de website pipesmagazine.com, waarschijnlijk het meest belangrijke online magazine voor pijprokers in de wereld. Zie voor de volledige artikel online: http://pipesmagazine.com/blog/pipe-shows/vincent-van-gogh-pipe-smoking-exhibit-in-amsterdam/


Nachtbrakers
20 oktober 2015

Volgens Tom Kieft is het Amsterdam Pipe Museum waarschijnlijk het museum met de meeste swag van Amsterdam. Waan je een klassieke rokkenjager als Mulisch of Bernhard en paf je een weg door de nacht.

De Museumnacht voor pijpliefhebbers
De vroegere Amsterdamse Pijpenkamer (en later het Pijpenkabinet) is in 2013 ten behoeve van de internationale promotie en ten koste van enkele laagdrempelige grappen omgedoopt tot het Amsterdam Pipe Museum. Dit kleine grachtenmuseum aan de Prinsengracht is een ideale tussenstop tijdens de Museumnacht. Het Amsterdam Pipe Museum is op 7 november namelijk meer dan alleen de natte droom van iedere pijpliefhebber; ook kun je hier op deze avond genieten van overheerlijke lokale worst en je dorst lessen met gebotteld bier uit Duitsland. Dit bier is niet jouw doorsnee Oettinger pilsener, maar rookbier. En nee, rookbier is geen met peukenfilters gevuld flesje, maar een bier gemaakt van gerookte hop. Ik kan je zeggen: fucking lekker en vooral voor onze ‘meer-hop-is-hip IPA-lovers', is het een must dit hippe hopbier te komen proeven.

Traditionele likes
Ook als rookbier, worst of het prachtige pand niet overtuigen, geeft de collectie en de daarbij horende uitleg voldoende reden om op 7 november langs te komen. Gedurende de hele avond staan er medewerkers van het museum klaar om alles te vertellen over de pijpencollectie van het Amsterdam Pipe Museum. Deze collectie strekt van 500 voor Christus tot nu, van de eerste Zuid-Amerikaanse tabakspijpen tot negentiende-eeuwse Europese pijpen, van Turkse shisha's tot Chinese opiumpijpen. Je zult leren dat pijpen meer zijn dan alleen genotinstrumenten. Er liggen in het museum Franse pijpen met daarop afbeeldingen van favoriete schrijvers, een soort traditionele ‘like' om vrienden en onbekenden over jouw literaire voorkeuren in te lichten. Bij andere pijpen in het museum heeft de vorm van de pijp een nog belangrijkere publieke functie. Zo zijn de gigantische chiefpipes uit Cameroen naast rookgerij ook objecten om macht mee uit te drukken: de eigenaar van de grootste pijp heeft de meeste macht. Dus ook bij pijpen: size does matter!

Karakteristieke pijpen
De curator van het museum zal tweemaal op de avond vertellen over bekende twintigste-eeuwse pijprokers als Mulisch en Prins Bernhard, hun favoriete pijpen en hoe de verschillende pijpen van deze heren bepaalde karaktereigenschappen symboliseren. Als je door al dit moois geïnspireerd raakt en je een pijp wilt aanschaffen ben je overigens ook aan het goede adres, want behalve een pijpenmuseum huisvest dit pand ook een pijpenwinkel. Op de begane grond van het Amsterdam Pipe Museum kun je een pijp kopen, waarmee je met swagger paffend naar het volgende museum kunt struinen.


Artikel door Nachtbrakers
7 oktober 2015

Een groep jonge cultuurliefhebbers in Amsterdam schrijven door het jaar heen blogs over voorstellingen en musea die zij bezoeken. In november zullen zij weer een actieve rol spelen tijdens de Amsterdamse MuseumNacht. Hun blog Nachtbrakers toont door het jaar een gevarieerd aanbod aan cultuur. In september werd het Amsterdam Pipe Museum bezocht door ene Tom. Hij schreef een wervend en wervelend stukje over ons museum. Ben benieuwd wat zijn lezersgroep hiermee doet!


Kleurige Belgische pijpen
5 oktober 2015

Deze keer in de reeks fotoalbums uit eigen collectie een dozijn pijpen uitgevoerd in een bijzondere techniek. Het gaat om pijpen voorzien van een prachtige, glanzende marmerglazuur. Alle exemplaren zijn overigens gewone gekaste pijpen die kleurig zijn opgesierd. Over deze pijpen is in het verleden veel gespeculeerd. Zij zouden uit Wieldon in Engeland stammen en werden als achttiende eeuws gedateerd. De afwerking is echter kenmerkend voor twee Belgische bedrijven: Félix Wingender uit Chokier en Jean-Jacques Knoedgen uit Brée. Het werken met marmerglazuur was een specialiteit van deze twee fabrieken. Het maakte deze kleipijpen veel duurzamer en bovenal een lust voor het oog. Dat hun prijs indertijd veel hoger lag is begrijpelijk. Na het normale bakproces kregen zij de glazuurbehandeling en moesten vervolgens nog in een glazuuroven op een speciaal standaardje gebakken worden. Vooral dat afstoken moest heel precies gebeuren om het druipen van het glazuur te voorkomen terwijl bij het afkoelen geleidelijk diende te gebeuren anders zou de glans verschralen.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.


Vermelding in The Museum Times
15 september 2015

The Museum Times is een zeer informatief blog over musea in binnen- en buitenland, geschreven door een in Amsterdam wonende expat. In het septembernummer verscheen een uitgebreid artikel over het Amsterdam Pipe Museum. Dit gebeurde na een bezoek van redactrice Elisabeth Joss die razend enthousiast was over het huis en de collectie. Publiciteit in gerichte special-interest bladen en blogs is belangrijk voor ons museum om specifieke doelgroepen te bereiken.


Felicitatie aan Van Gogh
5 september 2015

Het Amsterdam Pipe Museum feliciteert - samen met alle andere musea in de stad - het Van Gogh Museum met de feestelijke opening van het nieuwe entreegebouw. De samenwerkende Amsterdamse musea boden Axel Rüger, directeur van het Van Gogh, namens elk museum een zonnebloem aan met een persoonlijke felicitatie van ieder museum.


Pijpen in de Sint Anthoniesbreestraat
4 september 2015

In de Sint Anthoniesbreestraat in het oudste deel van Amsterdam hangen achtentwintig muurvitrines aan weerszijden van de straat. Hierin wordt in de maanden september tot en met november een openlucht-tentoonstelling gemaakt van negen Amsterdamse musea met gespecialiseerde en interessante collecties. Het Amsterdam Pipe Museum is daar één van. Wij zijn vertegenwoordigd met enkele fraaie collages van foto's van het museum en de collectie. Een korte verklarende tekst wijst passanten op ons bijzondere museum. De expositie is een initiatief van Stichting Kunst&Cultuur Stadshart Amsterdam, die als taak heeft de leefbaarheid en welzijn in de binnenstad te bevorderen.


Pipemuseum met volle pagina in dagbladen
3 september 2015

De uitgeversgroep die alle lokale dagbladen verzorgt van Den Helder tot Dordrecht hield een interview met Benedict Goes over het Amsterdam Pipe Museum. Aanleiding was de tentoonstelling van de pijpen van Vincent van Gogh, maar de pagina bevat ook een mooi stuk over de hele collectie, de boeken die het museum uitgeeft en het archeologisch onderzoek. Altijd weer komt het historische interieur van het grachtenhuis fraai uit wanneer een portretfoto wordt gemaakt. Wij zijn benieuwd of deze promotie tot extra bezoek uit Nederland zal leiden.


Amsterdam Pipe Museum heeft unieke tentoonstelling
2 september 2015

Expositie over de pijpen van Vincent van Gogh
Vincent's passie voor pijproken Veel onderzoek naar het werk van de beroemde schilder Vincent van Gogh is al gedaan, maar nooit eerder is gekeken naar de pijpen die hij rookte. Uit de omvangrijke collectie van het Amsterdam Pipe Museum hebben wij de pijpen gezocht bij zestien tekeningen en schilderijen van Van Gogh. Daaronder zijn zes zelfportretten waarmee zichtbaar wordt dat Vincent als fervent roker in Nederland andere pijpen rookte dan in Frankrijk. Een virtuele expositie op onze website geeft uitgebreide achtergrondinformatie, zowel over de pijp als over zijn liefde voor de tabak, zoals die uit zijn brieven spreekt. Zie: http://www.pipemuseum.nl/index.php...


Vincent's passie voor pijproken
1 september 2015

Het Amsterdam Pipe Museum toont met de expositie Vincents passie voor pijproken de pijpen die Van Gogh zo vaak schildert op zijn portretten en stillevens. Daaronder zijn zeker zes zelfportretten met pijp, waaruit wel blijkt hoe verknocht hij was aan zijn rokertje.

De pijp in Vincents tijd
Van zestien portretten en stillevens van Vincent van Gogh heeft het museum de pijpen opgespoord. De rijke collectie van het Amsterdam Pipe Museum biedt daarvoor voldoende materiaal. Soms gaat het om kleipijpen, die in de jaren 1880 nog algemeen in gebruik waren, soms ook om de meer moderne kersenhouten pijp, die toen in Frankrijk populair was. Pas in zijn laatste levensjaren rookt Vincent soms een bruyère-pijp, de houten pijp die ook nu nog gebruikelijk is.

In het museum tot 12 december 2015 de echte pijpen van de schilderijen.

Over dit onderwerp staat op onze website een presentatie.

Lees verder


Oeuvre Pierre Muller
19 augustus 2015

Hoewel hij van professie juwelier was, werd Pierre Müller vooral bekend als initiator van talloze bijeenkomsten voor pijprokers. Decennia lang bekleedde hij bestuursfuncties in allerlei verbanden die het pijproken een warm hart toe droegen, zoals de Pipe Club de Suisse. Maar Müller was meer. In zijn vrije tijd ontwierp hij tabakspijpen en in de loop van zijn lange leven bouwde hij een bijzondere collectie eigenmaaksels op. Pijpen ontworpen naar de aard van het bruyèreblok en tot in de finesse afgewerkt waardoor iedere schepping een kunstwerk op zich werd. De collectie die hij opbouwde is nu in boekvorm uitgebracht en geeft een bijzonder tijdsbeeld van de passie van een pijproker voor zijn rookinstrument.


Pedigree van objecten
18 juli 2015

Het in de zomer van 2014 ingezette pedigreeonderzoek om meer inzicht in de herkomst van de objecten uit onze collectie te krijgen is deze maand afgerond. Tot de laatste stappen behoorden het nauwkeuriger bepalen van de periodes van eigenaren van de museumvoorwerpen. Die konden grotendeels door persoonlijke contacten en litteratuuronderzoek achterhaald worden. Deze vorm van herkomstonderzoek, zo zelden uitgevoerd bij kunstnijverheid, heeft ertoe geleid dat van talloze objecten uit onze collectie de gang van producent tot opname als museumobject volledig traceerbaar zijn. De pedigree geeft inzicht in het verblijf van objecten door de tijd maar laat vaak ook zien wat de voorwaarden waren voor een object om te overleven. Kijk zelf op onze website om de herkomst-stamboom te zien. Overigens, omwille van privacy van personen worden de laatste tien jaar nog niet vermeld.


Veertig jaar open museum
18 juni 2015

Op 18 juni 1975 opende aan het Frederiksplein in Amsterdam de voorganger van ons museum. Deze week vieren wij het feit dat onze bijzondere pijpencollectie nu al veertig jaar open is voor het publiek. Uiteraard is er in die tijd veel veranderd. Van een kleine expositie met een paar honderd kleipijpen groeide het museum uit tot een presentatie van tweeduizend representatieve voorwerpen, ook in porselein, meerschuim, hout en andere materialen. Terugkijkend gaat het om veertig jaar passie voor het verzamelen, onderzoeken en publiceren. Vier decennia waarin wij stap voor stap verder kwamen in kennis en inzicht, een resultaat om trots op te zijn.


Tabak als koloniale waar
4 juni 2015

Het Noord-Brabants Museum in 's-Hertogenbosch opent 6 juni een tentoonstelling over de bekende koloniale waren: koffie, thee, tabak en specerijen. Het Amsterdam Pipe Museum levert een groot aantal bruiklenen om het onderwerp tabak te illustreren. Niet minder dan tachtig van onze museumobjecten zullen worden tentoongesteld en talloze staan ook afgebeeld in de kleurrijke catalogus. Onze bruilenen variëren van precolumbiaanse pijpen tot zilveren tabakspotten. Een bijzonder object uit ons depot is een uitklapbare vertegenwoordigerskoffer van een handelsreiziger in pijpen. De koffer bevat zeven etages voor ieder twaalf bruyèrepijpen. Het is voor het eerst dat deze koffer aan het publiek wordt getoond.

De expositie is te zien van 6 juni t/m 13 september 2015.


Vormenland
1 juni 2015

Ieder voorjaar gaat onze conservator twee weken op reis. Het reisdoel: vormenland. Dat klinkt aardig exotisch maar het is een terugkerend fenomeen om twee of drie weken te besteden aan de bijzondere collectie persvormen die ons museum rijk is. De basis van deze verzameling werd in de jaren 1980 overgenomen van de Koninklijke Goedewaagen. Hoewel het materiaal al direct bij binnenkomst zorgvuldig bestudeerd is, werden lang niet alle gereedschappen goed schoongemaakt en waar nodig opgeknapt. Dat jaarlijks terugkerende ritueel, inmiddels gekoppeld aan fotosessies waarin alle details worden vastgelegd, levert een steeds scherpere blik op de kennis rond dit ambacht. Zo zijn de afgelopen reis enkele onbekende signaturen ontdekt en vooral esthetische vooruitgang geboekt. Het resultaat is op het internet te zien.


Van nieuwsbrief naar Facebook
25 mei 2015

Jarenlang zonden wij een Nieuwsbericht van het Amsterdam Pipe Museum, indertijd Pijpenkabinet, naar onze relaties. Na tien jaar en nummer 20 van oktober 2013 hebben wij besloten daarmee te stoppen. Inmiddels had onze pagina op Facebook, die in januari 1013 gestart was, de nieuwsbrief gedeeltelijk achterhaald. Op dit nieuwe medium zijn sindsdien onze nieuwtjes geplaatst. Like ons en keer regelmatig naar deze pagina terug!
Belangrijker nog is dat op de vernieuwde homepage van de website www.pipemuseum.nl sinds kort een nieuw vak voor onze nieuwsitems is gereserveerd. Doorklikken naar een archief maakt bovendien het terugzoeken van onze activiteiten mogelijk. Dat alles natuurlijk om te laten weten dat wij op verschillende fronten actief blijven.


Trots om aan te kondigen....
23 mei 2015

In de rubriek "Musea in Amsterdam" heeft het Amsterdam Pipe Museum plaats 15 bereikt van de 65 musea.
Voor wie nog niet geweest is, tijd dus voor uw bezoek aan het Amsterdams Pipe Museum!


Sterfdag Edward Bird
20 mei 2015

Vandaag gedenken wij de sterfdag van Edward Bird, een Engelse pijpenmaker die Amsterdam als productieplaats van kleipijpen op de kaart heeft gezet. Edward Bird gaf leiding aan een pijpenmakerij waar op grootschalige wijze voor export werd gewerkt, vooral naar Nieuw Nederland. Zijn kleipijpen met het hielmerk EB worden wereldwijd nog overal gevonden. Vooral zijn zogenaamde elleboogpijp was een bij de Indianen geliefde tabakspijp. Bird stierf op 20 mei 1665, vandaag precies drie en een halve eeuw geleden. De omvang van zijn bedrijf blijkt uit de inventaris die toen is opgemaakt. In zijn pakhuis stonden meer dan 400.000 exportpijpen op voorraad. Zijn zoon Evert Bird zou het succesvolle bedrijf voortzetten maar slaagde daarin niet. Wie meer wil weten over deze illustere in Amsterdam wonende ondernemer leest het artikel van Don Duco: De Amsterdamse pijpenmaker Eduard Bird, een levensschets (Amsterdam, 2002).


Opiumpijp in een kunstcentrum
21 april 2015

De Amsterdamse galerie Castrvm Peregrini opent vandaag de tentoonstelling "Exclude / Include, Alternate Histories". Het is een onverachte presentatie ingericht rond het levensverhaal van de Amsterdamse kunstenaar Sean Hannan. Onder de objecten is een prachtig gegraveerde opiumpijp uit onze collectie te zien, die het persoonlijk verhaal van de kunstenaar illustreert. Ervaar zelf hoe een persoonlijke geschiedenis kan veranderen door de invalshoek hoe je er naar kijkt met een bezoek aan dit kunstcentrum. De tentoonstelling loopt tot 12 juni dit jaar.


Ons echte Goud
15 april 2015

Deze week organiseert de Nederlandse Museum Vereniging de Museumweek. Vroeger was het één weekend in het jaar waarin de musea extra gastvrij waren, nu duurt het evenement een volle week. Met de slagzin "Ons echte Goud" stelt ieder deelnemend museum een pronkstuk centraal. Voor het Amsterdam Pipe Museum is dat een tabakspijp gerelateerd aan keizer Napoleon. Een kostbaar geschenk van de keizer aan zijn generaal die Noord-Italië veroverde, inclusief Venetië. Deze buitengewoon luxe meerschuim tabakspijp wordt bekroond door een gouden helm waarop de vier paarden van de San Marco zijn uitgebeeld. Gedurende de Museumweek wordt het hele verhaal over deze over-luxe pijp te verteld!


Onzichtbare resultaten
10 april 2015

Een veel gestelde vraag is: wat doe je nou zo'n werkweek? Het antwoord daarop is altijd weer verschillend. Deze maand bijvoorbeeld is een grote klus geklaard, die voor het oog onzichtbaar is. Alle foto's uit ons databasebestand zijn nagelopen op uniforme afsnijding en kleurtinten. Omdat wij al jaren aan de digitalisering werken, is ongemerkt het format van de foto's iets verschoven. Door een totaalscan van het gehele bezit te maken konden de extreme opnames worden aangepast. Zo is het resultaat voor de beschouwer opgewaardeerd al blijft dit werk in eerste instantie voor niemand zichtbaar.


De toonkamer van Goedewaagen
27 maart 2015

Het schrijven van artikelen gaat nog altijd door. Deze maand voltooide Don Duco een zeer specialistisch artikel over de toonkamer van de Goudse firma Goedewaagen. Het artikel beschrijft hoe de toonkamer van een pijpenfabriek er uit zag, hoe deze door de jaren veranderde en welke impuls dat had op de verkoop. Ook wordt gemeld wat er uiteindelijk met deze bijzondere fabriekscollectie gebeurde en wat er tegenwoordig nog van over is. Als de andere artikelen is ook dit verhaal te lezen op onze website, maar nu nog niet. De gebrekkige afwerking van de site www.pipemuseum.nl maakt plaatsing nog niet mogelijk. Nog even geduld dus voor deze onderzoeksresultaten.


Pijpenkoppen met een eigen gezicht
8 maart 2015

Het Amsterdam Pipe Museum voert een actief verzamelbeleid waarbij de twintig verschillende verzamelgebieden voortdurend worden uitgebreid. Dit fotoalbum is illustratief daarvoor en toont portretpijpen die het afgelopen kalenderjaar werden verworven. De twaalf voorbeelden zijn karakteristiek voor de veelheid aan personen die in tabakspijpen zijn afgebeeld. Algemene voorstellingen zijn bijvoorbeeld een kleipijp met het hoofd van een Indiaan of een uit coquianoot gesneden mansportret. Zij behoren tot de categorie fantasie. De elegante vrouw gesneden in meerschuim moet naar het leven uitgebeeld zijn, maar is nog niet geïdentificeerd. Interessanter zijn voorstellingen van bestaande en dus herkenbare personen. Zo kochten wij dit jaar het in meerschuim gesneden portret van Columbus dat natuurlijk heel toepasselijk is omdat hij de tabak in Europa bekend maakte. Koning Willem II was voor ons land een van de Oranjevorsten, terwijl Bismark een vergelijkbare positie in het Duitse keizerrijk had. Tot de culturele sector behoren grootheden als Leonardo da Vinci, Goethe en de beeldhouwer Thorvaldsen. Zij werden met fijne levensechte schilderingen op porseleinen pijpenkoppen gepenseeld. Ook in vreemde culturen geniet het menselijk hoofd belangstelling. Een mooi voorbeeld daarvan is een houten portretpijp van de Mangbetu in Kongo die op heel treffende wijze een eigentijdse persoon uitbeeldt.

Zie voor het volledige fotoalbum de facebook pagina van Amsterdam Pipe Museum van 8 maart 2015.


Pijproken in bijlage Telegraaf
2 februari 2015

Dit weekend heeft dagblad De Telegraaf een artikel aan het pijproken gewijd. Onder de titel "Pijp vlamt nog steeds" worden over een dubbele pagina de ins en outs van het roken van een pijp besproken. Al lezend kom je er achter dat pijproken een leefwijze is en geen onverkwikkelijke rookverslaving. Pijprokers zijn echte genieters die voor zichzelf een moment van rust en smaakbeleving zoeken. Naast afbeeldingen van historische objecten uit onze veelzijdige collectie domineert in het artikel een groot portret van pijproker Benedict Goes. Kortom een positieve impuls voor een historisch èn actueel ritueel.


Tweede verjaardag APM
1 februari 2015

Vandaag is het op de dag af twee jaar geleden dat de naam van ons museum van Pijpenkabinet in Amsterdam Pipe Museum veranderde. Hoewel veel nieuwe publiciteit en vooral een toegenomen bezoekcijfer onze bekendheid stimuleerde, kunnen veel Nederlanders nog niet wennen aan de nieuwe naam. Daaruit blijkt hoe belangrijk de merknaam Pijpenkabinet was.


Buitenlands bruikleen
18 januari 2015

Het internet maakt onze collectie wereldwijd toegankelijk. Dat merken wij dagelijks aan de stroom van mails als reactie op onze online database. Dat ook collega-musea ons weten te vinden blijkt uit een bruikleenverzoek uit Antwerpen. Voor de tentoonstelling "Heilige Plaatsen, Heilige boeken" in het MAS, Museum aan de Stroom in de Scheldestad werd een tabaksdoos met voorstelling van het Offer van Abraham in bruikleen genomen. Deze week is dit opmerkelijke voorwerp weer teruggekeerd naar Amsterdam nadat het door tienduizenden bezoekers is aanschouwd. Overigens niet om de artistieke kwaliteit, niet omdat de maker van de doos bekend is, ook niet omdat het om een tabaksdoos gaat maar simpelweg vanwege de religieuze voorstelling.


Presentatie in Arnhem gesloten
11 januari 2015

In 2004 opende in het Openluchtmuseum in Arnhem onze pijpenkamer waar met 200 bijzondere tabakspijpen een overzicht van de cultuur van het pijproken gegeven werd. In deze zaal waren tevens drie zithoeken ingericht met comfortabele Chesterfields waar een video over verzamelaar Don Duco werd gedraaid. Deze pijpenkamer heeft de afgelopen jaren tienduizenden bezoekers getrokken. Ondanks het succes was dit paviljoen voor tien jaar opgezet en zal vanaf 11 januari gesloten worden om plaats te maken voor een nieuwe presentatie zonder pijpen. Ons materiaal keert terug naar Amsterdam wachtend op andere exposities.


Nieuw record in het digitaliseren
8 januari 2015

Deze maand konden wij de pers berichten dat onze online database een nieuw record heeft behaald. Onlangs is namelijk het 25.000ste object uit onze collectie op de website www.pipemuseum.nl geplaatst. Daarmee is tachtig procent van ons bezit online te raadplegen. In een rap tempo fotograferen wij door om de archeologische collectie beter ontsloten te krijgen. Dat is tevens het laatste deel in dit megaproject. Tot slot, maar dan zijn we zeker twee jaar verder, worden de oudste foto's nog opnieuw onderhanden genomen en van de standaard grijze achtergrond voorzien. Kijk op onze site www.pipemuseum.nl voor maarliefst tachtig procent van de collectie. Op de afbeelding het resultaat van de zoekopdracht tabaksdoos.


Best wishes for 2015
31 december 2014


Onze beoordeling op Tripadvisor
20 december 2014

Begin dit jaar zijn wij gestart met een pagina op Tripadvisor, de bekende website met reizigers beoordelingen van hotels en attracties. Onder de Amsterdamse attracties staat de Prinsengracht reeds op nr. 4. Opmerkelijk is dat het Amsterdam Pipe Museum binnen een jaar is opgeklommen tot nummer 25 in de lijst van 245 attracties! De reacties en beoordelingen die bezoekers van ons museum achterlaten zijn hartverwarmend: verrassend, boeiend, interessant, sfeervol, verborgen juweeltje en meer. Lees zelf wat bezoekers ervan vinden op http://www.tripadvisor.nl/Review-Amsterdam_Pipe_Museum-Amsterdam


Link naar IAmsterdam
6 december 2014

In de sfeervolle ambiance van een historisch Amsterdams grachtenhuis, toont het Amsterdam Pipe Museum een overzicht van mode en design in rookpijpen. De expositie omvat een periode van 2500 jaar, met spannende objecten uit vijf continenten.

Kijk voor meer informatie op IAMSTERDAM.COM


Cursus pijproken
19 november 2014

Bij de gezellige drukte tijdens de afgelopen MuseumN8 was het natuurlijk niet mogelijk om de bezoekers - naast een blik op de gevarieerde pijpencollectie - ook de ervaring van het pijproken te bieden. Daar komt verandering in. De komende twee maanden organiseert het Amsterdam Pipe Museum diverse malen de ‘cursus pijproken'. In één avond worden enkele fijne kneepjes van het pijproken uitgelegd, die direct in de praktijk worden gebracht. Schrijf je in via info@pipemuseum.nl voor een van de volgende avonden: 19 november, 27 november, 3 december 2014. Kosten € 25,- (studentenkaart € 20,-) inclusief tabak en drankjes.


Vijftien jaar terug
13 november 2014

Reeds vier jaar na vestiging in Amsterdam heeft ons museum uit handen van directeur René Dessing de Artifexprijs ontvangen. De uitreiking vond in Utrecht plaats op 13 november 1999. Jaarlijks valt deze prijs ten deel aan een museum en andere culturele instelling met verdienste op het gebied van cultuurtoerisme. Het Amsterdamse Pijpenkabinet ontving de prijs vanwege haar initiatief een particuliere collectie als museum voor publiek open te stellen. Vooral de persoonlijke bezoekersbegeleiding door dit 'huis van de verzamelaar' werd door de jury hoog gewaardeerd: iedere bezoeker wordt namelijk persoonlijk rondgeleid. Vandaag is die prijsuitreiking exact vijftien jaar geleden en fungeert het museum nog op dezelfde wijze. Toch is er veel veranderd. Vooral de laatste jaren is het bezoek sterk toegenomen, mede dankzij de naamsverandering van het oer-Hollandse Pijpenkabinet naar het toeristische Amsterdam Pipe Museum.


MuseumN8 een groot succes
6 november 2014

Meer dan 500 bezoekers ontving het Amsterdam Pipe Museum, een behoorlijk aantal voor één avond op een oppervlak van een grachtenhuis. Natuurlijk trok de aankondiging dat er rookbier geproefd kon worden, maar er was ook ruim voldoende echte belangstelling voor het fraaie grachtenhuis en de bijzondere collectie. Amsterdam Pipe Museum deed dit jaar voor de eerste keer mee, maar vast niet voor de laatste. AT5 maakte een leuke reportage van maar liefst 18 minuten. Kijk op http://www.at5.nl/tv/at5-specials/aflevering/16317 - bij Amsterdam Pipe Museum.


Aanstaande zaterdag MuseumN8 !
28 oktober 2014

rookbier met een bijzondere smaak
Tijdens de MuseumN8 biedt het Amsterdam Pipe Museum als één van de programmapunten Cuisine Tabac: dranken en hapjes met tabakssmaak. We beginnen de avond met koffie en tabakslikeur-cake.Of kom wat later naar de Prinsengracht om authentiek rookbier te drinken.


Publicatie over roken
25 oktober 2014

Friso Schotanus, De beste sigaret voor de gezondheid
Onlangs verscheen een nieuwe studie over het roken in de vorm van een toegankelijke paperback. Auteur Friso Schotanus gaf het werk de titel "De beste sigaret voor uw gezondheid" mee, met als ondertitel "Hoe roken de wereld veroverde". Als een ontdekkingsgang door de geschiedenis vertelt Schotanus het verhaal van de sigaret. Dat doet hij op bijzondere wijze. Als modern journalist en ervaren auteur slaagt hij er in steeds de juiste quotes te vinden die hij vloeiend aaneen rijgt, ongemerkt gestaafd met de bijbehorende bronnen. Zijn vlotte journalistieke stijl verraadt dat hij het onderwerp machtig is en mede daardoor leest het boek als een trein. Een aanrader voor wie onder het rustige genoegen van een pijp nader kennis wil maken met de hectiek en het verslavende van het sigarettenroken. Voor meer informatie over de inhoud lees de review.


Antieke tabaksvignetten
18 oktober 2014

Een bijzondere deelcollectie van het Amsterdam Pipe Museum bestaat uit oude verpakkingen van tabak. Op Facebook laten wij een fotoalbum zien met enkele hoogtepunten uit de categorie verpakkingsvignetten. Zij tonen wat er in de achttiende en negentiende eeuw in Nederland zoal in gebruik was. Aanvankelijk was dit vignet gedrukt met een eenvoudig houtblok en had een primitief karakter. Veel afbeeldingen leken op gevelstenen en vaak waren zij daar ook van afgeleid. In de loop van de achttiende eeuw wordt het tabaksvignet gedetailleerder en dan komt de gravure of kopersnede in gebruik. Ook wordt met tekst meer informatie over de handelaar gegeven. Dit alles uiteraard om met een treffende afbeelding en een toepasselijke tekst de klant te binden. Op onze Facebook pagina is vanaf vandaag in de vorm van een fotoalbum een groep van deze verpakkingen te zien. Uiteraard staan er op onze online database nog veel meer!


45 jaar pijpenonderzoek
1 oktober 2014

Vandaag is het op de kop af 45 jaar geleden dat in Amsterdam aan de Keizersgracht op de scheidslijn van de panden 485-487 een grote rechthoekige beerput werd opengetrokken waar enkele duizenden zeventiende eeuwse kleipijpen werden gevonden. Het ging om kroegafval van een tabakskroeg uit de jaren 1630 en 1640. Die vondst was de start van het onderzoek naar de Nederlandse kleipijp en dat resulteerde in wat nu het Amsterdam Pipe Museum is. Een mijlpaal voor het museum maar vooral voor onderzoeker Don Duco, wiens werk na 45 jaar inzet een steeds grotere uitstraling heeft gekregen. De uitdagende aard van het materiaal en de steeds voortgaande resultaten in het verzamelen, onderzoeken en publiceren zorgden ervoor dat de jaren zijn omgevlogen met een bijzonder resultaat als gevolg.


Onzichtbare aanwinst
30 september 2014

Het Amsterdam Pipe Museum werkt voortdurend aan de kwaliteit van de collectie. Sommige aanwinsten blijven echter voor het publiek verborgen omdat zij geen uitbreiding maar een verbetering zijn. Dat is het geval met deze indrukwekkende portretpijp door de Franse firma Gambier. Hij staat bekend als 'Le Grec', de Griek, met op de onderzijde van de ketel een opvallende maskerkop. Dit exemplaar was al lange tijd in onze collectie vertegenwoordigd maar met een gebroken neus. Dat rijmt niet met onze gewenste kwaliteitstandaard. Dankzij een gelukkige aanschaf bij een Belgische verzamelaar kon dit model worden vervangen voor een puntgaaf exemplaar. Het is een van de voorbeelden hoe de kwaliteit van de collectie geleidelijk toeneemt, al is dat nauwelijks zichtbaar voor de bezoeker.


Pedigree onderzoek
20 september 2014

De snippertijd tussen afspraken en bezoekers overdag is deze zomer benut om in de collectiedatabase de herkomst van voorwerpen aan te scherpen. In het museale veld wordt de zogenaamde pedigree, de vorige eigenaren van objecten steeds belangrijker gevonden. Het vertelt namelijk de geschiedenis van een voorwerp en dat kan soms ook bijdragen tot een scherpere determinatie en exactere datering van het museumobject. Van onze objecten is de herkomst al vanaf 1969 bijgehouden maar er is nooit onderzoek gedaan wie voor die tijd eigenaar was. Die ontdekkingstocht heeft verrassende resultaten opgeleverd. Van sommige voorwerpen zijn vanaf het moment dat zij gemaakt zijn tot aan de huidige dag toe alle eigenaren bekend! De laatste stap van deze uitbreiding van informatie is het zichtbaar maken op het web. Hopelijk is dat tegen het eind van het jaar het geval. Dat betekent een uitbreiding van de database met vele duizenden tekstregels die de gang van voorwerpen door de tijd illustreren.


Amsterdam Pipe Museum op de radio
22 augustus 2014

RTV-Noord-Holland zond vrijdagmiddag een kort interview uit met hoofdrondleider Benedict Goes. Zo kregen luisteraars in de provincie een aardige indruk hoe leuk het museum is om te bezoeken. De interviewster was in elk geval enthousiast. We wachten het bezoek af ...


Pipe Museum in Het Parool
19 augustus 2014

Het Parool heeft deze zomer een leuke rubriek getiteld "Toerist in eigen stad", waarin Dylan van Eykeren elke dag een plek, concert of museum bezoekt. Vandaag rapporteert hij over zijn bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum. Je komt er niet goed achter wat hij het leukst gevonden heeft, want je leest uit zijn verslag dat hij zowel het grachtenhuis als de collectie èn de persoonlijke rondleiding heel bijzonder vond. Hopelijk is het voor de Amsterdammer een goede aanmoediging zelf ook eens een bezoek aan ons museum te brengen.


Nieuwe mijlpaal in webfoto's
24 juli 2014

De online-database van ons museum heeft deze week een nieuwe mijlpaal bereikt. Het aantal unieke objectfoto's passeerde de 115.000 stuks. Nadat wij aan het begin van onze digitalisering al snel inzagen dat een enkele foto per object de collectie weliswaar ontsloot maar niet echt toegankelijk maakte, zijn al snel meerdere foto's per voorwerp gemaakt. Zo ontstonden series met aandacht voor alle zijden van het object, inclusief enkele detailopnames. Inmiddels zijn gemiddeld vier foto's per museumobject op de website te zien en dat resulteerde deze maand in een nieuwe mijlpaal. Het blijft een wonder dat het internet al die informatie probleemloos wereldwijd beschikbaar kan maken. Met de omvang van meer dan 115.000 foto's behoort onze database tot de grotere van Nederland.


Russische ceramiek
18 juli 2014

Bezoekers aan het Amsterdam Pipe Museum zijn naast cultuurtoeristen ook vaak personen met een speciale passie. Vandaag werden wij bezocht door een ceramist uit Moskou. Hij maakt prachtige pijpen waarvan hij er één aan ons museum schonk. Het gaat niet om een gewone tabakspijp maar om een alternatief product om cannabis uit te roken. Wat deze pijp zo bijzonder maakt is de unieke vormgeving in fijne ceramiek met een aantrekkelijke oppervlaktebehandeling en een prachtige metallic glazuur die koperkleurig doorschijnt. Ook gebruikstechnisch is het product geslaagd: het mondstuk is comfortabel tegen de lippen te plaatsen, de holle ruimte fungeert als koeling en een luchtgat aan de kopse zijde tegenover het mondstuk zorgt voor het afdunnen van de rook.


Vooraankondiging Museumnacht
16 juni 2014

Dit jaar doet het Amsterdam Pipe Museum voor de eerste keer mee aan de Museum Nacht. Ons museum kan niet achterblijven bij dit razend populaire evenement. Op 1 november zijn wij dus open van 19 uur tot 2 uur 's nachts. Als zgn. guest-location krijgen wij bovendien extra aandacht in de media. Het programma voor deze avond volgt later. Noteer de datum alvast.


Conservatorenbezoek
3 juni 2014

Vandaag kregen wij de conservatoren van het Amsterdam Museum op de koffie. Zij waren verrast door de grote variëteit die onze specialistische collectie biedt, maar ook door de uitgebreide documentatie die wij hierover bijhouden. Vervolgens bespraken wij mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst. Wij houden u op de hoogte van deze ontwikkeling.


Aanwinst in meerschuim
17 mei 2014

De collectie van het Amsterdam Pipe Museum groeit nog altijd voort. Deze week bezocht een echtpaar het museum en schonk een prachtige tabakspijp die al twee generaties in de familie bleek te zijn. De meerschuim pijp is fraai gesneden met een curieus onderwerp: een doodshoofd gedragen door een hand. De uitvoering is zeer gedetailleerd en daardoor waardig voor ons museum. Wij danken de schenkers voor hun inbreng. Heeft u ook een oude pijp, mooier of minder mooi? Overweeg deze dan ook in ons museum onder te brengen.


Onze dependance
5 mei 2014

Als sinds 2004 heeft het Amsterdam Pipe Museum een presentatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Waarom is deze presentatie zo bijzonder? Er wordt een wereldwijd overzicht van opmerkelijke tabakspijpen getoond in een onverwachte postmodernistische huiskamersfeer. Wie de tijd heeft kan in een van de comfortabele Chesterfield-banken gaan zitten voor de video die daar gedraaid wordt. Onze conservator vertelt van een aantal opmerkelijke stukken uit onze rijke collectie waarom hij ze heeft geselecteerd voor de presentatie. De presentatie in "Spaarstation Dingenliefde" blijft voorlopig nog even staan. Laat even weten als je de pijpen in Arnhem hebt gezien!


Boek over tabaksdozen
25 april 2014

Onlangs verscheen in kleine oplage een boek over tabaksdozen en wel specifiek dozen met Bijbelse voorstellingen. Auteur Renger Knibbe verzamelde deze dozen jarenlangs en analyseerde de gravures op deze typisch Hollandse dozen. Hij kwam tot een catalogus van zijn verzameling, overzichtelijk gerangschikt aan de hand van de Bijbelverhalen. In een aantal gevallen vond hij de prenten die als graveervoorbeeld dienden erbij. De publicatie is prachtig verzorgd met kleurenfoto's en beschrijvingen van de dozen met hun achtergrond. De publicatie is bij ons in te zien en te koop.


Expositie bloemen op tabakspijpen
26 maart 2014

Onder de titel "Geschilderde bloemen" houdt het Amsterdam Pipe Museum een mini-expositie van bloemen en bloemboeketten op tabakspijpen. De porseleinen stummel leent zich goed voor een schildering. Je zou het bij een mannenartikel niet direct verwachten, maar in de 19de eeuw zijn er veel beschilderd met bloemen. De Duitse porseleinschilders maakten er echte kunstwerkjes van. De tentoonstelling begint vandaag en is te zien tot 31 mei 2014.

Persbericht: Jaarlijkse staat het voorjaar in de hoofdstad in het teken van tulpen uit Amsterdam. Het Amsterdam Pipe Museum sluit hierbij aan met een mini-tentoonstelling van de mooiste bloemboeketten op tabakspijpen uit eigen collectie. Van 26 maart tot en met 31 mei toont het museum porseleinen pijpen uit de achttiende en negentiende eeuw. Bloemen en bloemboeketten hebben altijd bekoord. Het bloemstilleven is een geliefd genre in de schilderkunst en ontelbare bloemen komen als decoratie voor op gebruiksvoorwerpen. Onverwacht is dat we zelfs op een mannen-attribuut als de pijp in voorbije eeuwen veelvuldig bloemen tegenkomen. Het fijne schilderwerk op porselein leent zich goed voor fraai uitgewerkte bloem-stillevens of bloemranken. Duitse porseleinschilders konden schilderen alsof het gedrukt is, met een detaillering waar je een loep voor nodig hebt. De vroegste voorbeelden uit de achttiende eeuw getuigen van de verfijnde rococostijl, waarbij het zilverbeslag van de pijp zich aanpast. Het Amsterdam Pipe Museum bezit diverse van deze zeldzame tabakspijpen. Na 1850 neemt de porseleinproductie toe en komt de porseleinen pijp voor een bredere groep rokers binnen bereik. Het schilderwerk wordt wat grover, meer seriematig, maar blijft charmant. Typische pijpen voor rijkere boeren voor zon- en feestdagen zijn versierd met bloemkransen in reliëf op de kop. Als topstuk toont het museum een etalage-pijp van meer dan 40 centimeter hoogte waarop een tabaksplanter een bloeiende tabaksplant verzorgt. Dit unicum is slechts twee maanden te zien tijdens deze expositie.


Artikel over een bijzonder pijpenmerk
19 maart 2014

Ooit schreef een Engelse journalist "Ropp is kampioen" toen deze de succesvolle Franse pijpenfabriek met de naam Ropp beschreef. Opgericht in Bussang in de Franse Vogezen ontwikkelde dit bedrijf zich van een lokale pijpenmakerij tot een heuse fabriek van seriewerk. Aanvankelijk werden er weichselhouten pijpen gemaakt, later ook pijpen van bruyère. In zijn recent geschreven artikel gaat Don Duco in op de geschiedenis van deze opmerkelijke fabriek. Hoe dit bedrijf van eenvoudige vruchtenhouten pijpen uitgroeide naar een immense fabriek voor tabakspijpen met een gevarieerd uiterlijk. Snel werden zij een belangrijke concurrent van de pijpenstad Saint-Claude. Uiteindelijk verhuisde het bedrijf onder druk van de algemene neergang in de pijpenbranche naar Saint-Claude waar zij later bij een bestaande pijpenfabriek werd ingelijfd. Geleidelijk stierf het beroemde merk Ropp een stille dood al leeft de geschiedenis van deze fabriek nog altijd voort.


Review van museumbezoek
8 maart 2014

Zoals bekend laten bezoekers regelmatig een berichtje achter op onze Tripadvisor-pagina om te laten weten hoe enthousiast ze waren over de collectie en de uitleg van de rondleider. Sommige mensen maken er nog meer werk van. Mikael Brockman, een Zweedse student, houdt een uitgebreid blog bij. Van zijn bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum maakte hij een aparte pagina. Leuk idee!

Zie: http://blog.goula.sh/.../77581.../museum-2-amsterdam-pipe-museum


Voortgang digitalisering
27 februari 2014

De wintermaanden zijn een vruchtbare periode voor onze digitalisering. Ongestoord doorwerken aan foto's, het invoeren van materiaal en tekstcorrecties. Deze maand zijn in de sectie Engelse kleipijpen moderne tabakspijpen van de firma John Pollock & Co. en van de pijpenmakers Eric Ayto toegevoegd. Inmiddels zijn deze pijpen niet meer zo modern, want zij zijn geproduceerd in de jaren tussen 1950 en 1980. Indertijd werden zij echter 'brandnew' en rechtstreeks van de fabrikant gekocht. Daardoor is de herkomst en datering voor 100% zeker. De pijpen worden niet tentoongesteld, maar wie weet wel over 50 jaar! Nu gaat het om studiemateriaal dat dankzij onze collectiedatabase voor iedereen raadpleegbaar is.

De Engelse pijpenindustrie gaat in de twintigste eeuw als een nachtkaars uit. Pollock is de laatste fabriek, daarna zijn en nog enkele makers, vaak niets eens geregistreerd. Zij produceren nog wat in de marge. Van Eric Ayto is dankzij onze foto's een beeld van de productie te geven, van de andere makers zelfs niet eens.


Gorinchem AWN
17 februari 2014

De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) hield afgelopen zaterdag in het archeologisch depot van Gorcum een dag voor vrijwillige archeologen met als thema ceramiek. Daaronder mag de kleipijp niet ontbreken. Als spreker was Benedict Goes uitgenodigd, die de zaal met zestig geïnteresseerden de productie van de kleipijp uitlegde. 's Middags hield hij nog een workshop hoe je pijpvondsten het best kunt determineren.


Museumgasten
14 februari 2014

Voor groepsbezoek aan het Amsterdam Pipe Museum worden speciale ontvangsten met rondleiding verzorgd. Tijdens het serveren van koffie of thee krijgt de groep uitleg over de cultuur van het roken en de bijzonderheden van onze unieke pijpencollectie.

Deze week hadden wij naast een museumgroep van dames uit Badhoevedorp een groep asielzoekers uit Iran. De eerste groep toonde vooral interesse voor de luxe gebruiksvoorwerpen voor de negentiende eeuwse roker. Niet verwonderlijk waren de asielzoekers het meest geporteerd van het rookgerei uit eigen streken. Voor sommigen was het zelfs een eerste kennismaking met hun traditionele rookgerei!

Belangstelling om zelf met een groep te komen? Neem dan contact op met het museum (Benedict Goes - 020-4211779).


Hoera, onze eerste verjaardag
1 februari 2014

Vandaag is de eerste verjaardag van Amsterdam Pipe Museum. Wij memoreren dat het een jaar geleden is dat ons museum van Pijpenkabinet omgedoopt werd tot Amsterdam Pipe Museum. De nieuwe naam moet voor velen nog wennen maar is buitengewoon positief ontvangen, niet alleen door de marketing experts, maar net name ook door de buitenlandse toeristen.


'Oom Paul' als aanwinst
27 januari 2014

Een zogenaamde Oom Paul in rustieke uitvoering is de eerste aanwinst in 2014. Een gift van een Amerikaanse ex-roker ter completering van onze verzameling. Oom Paul is de aanduiding voor een pijp met een ruime cilindrische ketel en een oplopende steel, die nagenoeg loodrecht langs de pijpenkop omhoog gaat, met een sterke buiging bij het mondstuk. Dit pijpmodel werd populair in de tijd van Paul Krüger, de president van Zuid-Afrika zo rond 1900.

Vrij onverwacht gaat het niet om een tabakspijp van bruyère, maar om een pijp van block meerschuim. Voor de tijd van ontstaan, eind jaren 1970, is dit een modieuze pijp. Ten eerste is de afwerking ongebruikelijk met het geruwde oppervlak dat aan rustiek hout doet denken. De zwarte kleur is zo mogelijk nog overwachter en maakt dat de pijp zelfs niet meer als meerschuim te herkennen is. Tenslotte is het acryl roer met zijn paarlemoerachtige reflectie een modisch element. Dankzij deze drie kenmerken is deze pijp een welkome aanvulling van onze meerschuimcollectie. Het voorwerp kreeg collectienummer APM 21.925 mee.

Overigens, mocht u nog tabakspijpen ergens in een laatje of op zolder hebben liggen, kom er eens mee langs. Het zou een aanvulling voor onze verzameling kunnen zijn! Uit de afgelopen eeuw zijn prachtige voorbeelden in onze rijke collectie vertegenwoordigd, maar wie weet wat u nog kunt toevoegen.


Een collegiale schenking
25 januari 2014

De oud-directeur van Museum Flehite in Amersfoort schonk het Amsterdam Pipe Museum een set sigarenzakjes uit de boedel van zijn grootvader. Het aardige van deze serie is dat zij van één sigarenwinkelier uit Den Haag afkomstig zijn. Toch zijn alle zakjes anders omdat zij aan de achterzijde voorzien zijn van rebussen. De voorkant is steeds bedrukt het de naam en adres van de winkel.

Vóór de Tweede Wereldoorlog kocht de roker doorgaans slechts een paar sigaren tegelijkertijd. In een papieren zakje gingen de sigaren mee naar huis. Deze sigarenzakjes waren bedrukt met een reclame van de winkel. Om te voorkomen dat de verpakking direct werd weggegooid bedachten de winkeliers iets extra's om het zakje waardevoller te maken. Dit kon zijn de dienstregeling van de tram of bus, maar ook een rebus waar kinderen nog lang zoet mee konden zijn. Zo bleef de naam van de sigarenzaak dus binnenshuis circuleren. De Haagse zakjes hebben zo ruim twee generaties overleefd. Door te zoeken op internet kwam de Amersfoortse bezitter er achter dat het Amsterdam Pipe Museum reeds een prachtige verzameling van deze zakjes heeft. Dit inspireerde hem tot zijn schenking. Wie volgt??


Wisseling van de wacht
18 januari 2014

Na een succesvol jaar van werken verlaat Patricia Olsthoorn ons als directeur. Haar functie bij het Amsterdam Pipe Museum zorgde voor een nieuwe, beter betaalde baan in de staf van de Hollandsche Manege. Ook daar zal haar taak publiciteit en promotie zijn. In ruim een jaar heeft zij er voor gezorgd dat ons museum beter op de kaart staat en leverde zij een geweldige stimulans aan het bezoek van het museum. De directeurstaken zullen worden overgenomen door Benedict Goes, die afgelopen jaar zijn vaste baan als monumentenprofessional beëindigde en meer tijd in het Amsterdam Pipe Museum wil besteden.


Jaarwens
28 december 2013


Deelcollectie tabacologie
11 december 2013

De on-line database van het Amsterdam Pipe Museum is voortdurend in ontwikkeling. De afgelopen weken is een nieuwe deelcollectie onder de naam tabacologie beschikbaar gekomen. In deze groep zijn ruim 650 objecten samengebracht die we met een mooi woord de parafernalia kunnen noemen. Het gaat om alle voorwerpen die de roker tijdens het (pijp)roken gebruikt, de pijp uitgezonderd. Zaken als tabaksdozen, pijpenwroeters, pijpenkassen en standaards voor pijpen zijn nu als een afzonderlijke groep te bekijken.

Tot nu toe waren deze objecten onderdeel van de variacollecties en sneeuwden onder tussen allerlei wonderlijke curiosa zoals de pijpaarden beeldjes en andere bijproducten van de pijpenmakerij. Kijk en ervaar de schoonheid van de voorwerpen die de roker van weleer omringden. Via deze link heeft dit betrekkelijk nieuwe verzamelgebied professioneel gestalte gekregen.


Terug in de tijd
28 november 2013

Vandaag stapten wij even terug in de tijd met het bezoek van een groep heuse Kozakken uit Rusland. Ter gelegenheid van het tweehonderdjarige bestaan van het Koninkrijk Nederland namen zij deel aan een re-enactment, het naspelen van een historische veldslag uit 1814 waarbij de Fransen ons land uitgejaagd werden. De Kozakken speelden daarbij een rol belangrijke rol die echter niet in onze geschiedenisboekjes is gekomen. Zo waren het de Russische soldaten die Koning Willem I begeleidden bij zijn intocht in Amsterdam, ook toen al niet zo Oranjegezind als Den Haag. Aan hun reis naar Nederland verbonden enkele strijders een bezoek aan het Amsterdam Pipe Museum om meer over het roken in het leger te leren. Zij arriveerden in vol ornaat en wij zochten voor elk van hen een geschikte pijp, passend bij hun rang in het eerste kwart 19de eeuw. Ten slotte was daar het sacrale moment: een antiek pijpje op te steken in de zaal van ons museum.


Verzameling pijpenwroeters aangevuld
30 oktober 2013

Uit de bekende antiekverzameling van de heer W.F. den Herder uit Goes is onlangs een groep van maarliefst dertig zilveren pijpenwroeters overgenomen. De aanvulling is een keuze uit de meer dan vijftig exemplaren die deze bevlogen Zeeuwse verzamelaar gedurende zijn leven bijeenbracht. Als apotheker in Goes had Den Herder een speciale belangstelling voor tabak, een genotsmiddel dat eeuwen terug als geneesmiddel werd verkocht. De zilveren pijpenwroeter was nog wat ondervertegenwoordigd in onze collectie, maar daarin is nu voorzien. Enkele hoogtepunten zijn een keeshond in zijn hok, wroeters met smidsgereedschap, maar ook meer eenvoudige voorbeelden met mens- en dierfiguurtjes.


Nieuwsbericht
20 oktober 2013

Het Amsterdam Pipe Museum heeft een nieuw Nieuwsbericht uitgebracht. Het is al weer nummer 20 in een lange reeks halfjaarlijkse berichten van het museum. Dit nummer is geheel gewijd aan de moderne tabakspijp en het pijproken. Reden voor dit thema is de naamswijziging van de museumwinkel van Smokiana pipeshop naar Amsterdam Pipe Shop. De nieuwe naam is duidelijker en onderstreept de nauwe relatie tussen het museum en de winkel.

Niet alleen de naam is vernieuwd, maar ook het assortiment. De winkelvoorraad die toch al indrukwekkend was, is dit najaar fors uitgebreid met een brede keuze aan moderne tabakspijpen uit verschillende werkplaatsen uit Frankrijk, Engeland, Ierland, Denemarken en Italië. Het totale aantal waaruit de pijproker kan kiezen is daarmee op ruim 2.500 pijpen gekomen, een unicum in de Benlux en waarschijnlijk ook daarbuiten. Nieuw in het assortiment zijn reguliere pijpen, waar het meeste vraag naar is, maar ook luxueuze, handgemaakte exemplaren van Italiaans design voor de roker die zich wil trakteren. Echt iets voor de liefhebber die kan genieten van een fraaie houtnerf, een exclusief ontwerp en een ultieme afwerking. Voor pijprokers een reden weer eens een bezoekje aan Amsterdam Pipe Shop te brengen.

Zie voor de Nieuwsbrief: http://www.pijpenkabinet.nl en ga naar Nieuwsbrief 20.


Bizarre Moriaan
15 oktober 2013

Afgebeelde pijp is deze maand aan de collectie van het Amsterdam Pipe Museum toegevoegd. Het gaat om een etalagepijp van ruim twintig centimeter hoogte gemaakt door de firma Félix Wingender te Chokier nabij Luik. Bijzonder aan deze pijp is naast het uitzonderlijke formaat de grote zeldzaamheid ervan. Tot nu toe is dit het enige bekende exemplaar en dat is verwonderlijk want de pijp is natuurlijk in een beperkte serie gemaakt.

Hoe bijzonder ook, tegelijk is deze etalagepijp geen toonbeeld van artisticiteit. De modellering viel niet erg mooi uit en ook de beschildering is nogal grof en in wat schreeuwende kleuren. Overigens is de uitvoering ook iets anders dan ooit de bedoeling was. In ons museum worden namelijk ook de ontwerptekeningen van deze pijp bewaard en die zijn heel wat verfijnder. Bijzonder is het overigens dat de pijp en de tekeningen nu naast elkaar getoond kunnen worden.


Stummels van porselein
12 oktober 2013

De stummel is een populaire tabakspijp met een ovale ketel die in de negentiende eeuw in vrijwel alle porseleinfabrieken in productie was. Rokers bewonderden deze pijpen vanwege hun bijzondere beschilderingen. De onderwerpen variëren en lopen van minutieus beschilderde kleine schilderijtjes tot massawerk met een grove penseelstreek. Op de museumpagina bij Facebook is vanaf vandaag een reeks van deze fraaie stummels te zien. Wie er nog meer wil zien kan natuurlijk op onze online-database zoeken.


Verdiensten uit Saint-Claude
10 oktober 2013

Onder de titel Verdiensten uit Saint-Claude tonen wij achter onze museumwinkel een bescheiden tentoonstelling van moderne tabakspijpen. Het gaat om verdienstelijke ontwerpen uit de laatste tien jaar die in de hoofdstad voor de houten pijp, hoog in de Franse Jura tot stand zijn gekomen. Alle getoonde pijpen zijn recentelijk aan onze museumcollectie toegevoegd en laten zien wat voor nieuwe ontwerpgedachten speelden. Met deze moderne tabakspijpen houden wij onze museumverzameling up-to-date.

Een kleine maker als Sébastien Beaud is present met een prachtige pijp met facettenketel die bijna teruggrijpt op het kubisme (zie afbeelding). Van Butz-Choquin is een merkwaardige pijp te zien, anticiperend op de rage rond René Magritte. De verpakking meldt "Ceci est une pipe" en in de blikken trommel treffen we de onderdelen aan die eenvoudig tot een pijp te monteren zijn. Het dekseltje van deze pijp geeft de pijpenkop de vorm van de bekende bolhoed van de Belgische kunstenaar.

Dat de firma Chacom leidinggevend is wordt bewezen door verschillende van hun producten. De huidige directeur, Antoine Grenard, is opgeleid tot designer en heeft spraakmakende ideeën. Zijn grolle is natuurlijk een farce op het pijproken maar refereert wel aan de streek rond Saint-Claude, waar op de jaarmarkt schnapps-glazen rondgaan met vier drinktuiten. Andere modellen laten zien dat de tabakspijp altijd weer kansen tot nieuwe vormen geeft. Ook in de afwerking verandert er van alles. Een prachtige tabakspijp is in kleurig Thais riet gevlochten en laat zien dat een rookpijp niet noodzakelijk een houtstructuur moet hebben.

De mini-expositie is te zien tot eind december 2013 tijdens museumopeningstijden van woensdag t/m zaterdag van 12-18 uur.


Eindelijk, weer een straat voor de deur!
29 september 2013

Na achttien maanden van bouwlawaai en deels afgesloten van de wereld, is op 27 september de Prinsengracht voor ons museum weer open. Herstellingen van de kademuur tot op het fundament, inclusief nieuwe palen, zorgden ervoor dat wij anderhalf jaar onbereikbaar waren voor verkeer en in de barste tijden de gracht zelfs geheel was afgesloten. Lange tijd liep er niet meer dan een meter breed pad langs de gevels. Gelukkig, op 27 september gingen de hekken weg en nu rijden er weer fietsers en lopen er weer voetgangers ontspannen over het trottoir. Wij zijn weer normaal bereikbaar, hoera!


Bijzonder artikel over Napoleonpijpen
28 augustus 2013

Het artikel over Napoleonpijpen dat conservator Don Duco recentelijk voltooide draagt als titel: Napoleonpijpen, politiek statement of rage-item? Het is primair een eerbetoon aan de verzamelaar Daniel Mazaleyrat. Dankzij aankopen uit diens beroemde verzameling figuurpijpen was het mogelijk de positie van de politiek geëngageerde tabakspijp in Frankrijk vanuit een nieuw gezichtspunt te presenteren. In chronologische volgorde passeren de portretpijpen van keizer Napoleon I en zijn kleinzoon keizer Napoleon III. Duco onderzoekt waarom deze pijpen tot stand kwamen en voor wie. Daarmee verbindt hij de productiesfeer en de consumptiesfeer van dit typisch negentiende eeuwse gebruiksvoorwerp.


Sigarenzakjes op onze website
25 juli 2013

Hoe triviaal een sigarenzakje ook is, de afgelopen weken hebben we onze website uitgebreid met enkele honderden sigarenzakjes van meest negentiende eeuwse sigarenwinkels. Het is een bonte verzameling van toevallig bewaard gebleven verpakkingsdrukwerkjes waarin mensen met een topografische interesse, genealogen, maar ook streekhistorici allerlei wetenswaardigheden kunnen vinden. Kijk op onze site www.pipemuseum.nl voor de volledige collectie.


Aanvulling studiecollectie
15 juli 2013

Het Amsterdam Pipe Museum heeft de studiecollectie weer verder aangevuld. Uit particulier bezit werden tien kleipijpen van de bekende firma P. Goedewaagen & Zoon overgenomen, die nog in de collectie ontbraken. De meeste exemplaren zijn voorzien van een grijswitte glazuurband, een luxe afwerking die indertijd voor de meeste rokers te duur was.


Een vorstelijk deksel op de pijpenkop
24 juni 2013

Een fotoalbum op onze facebook pagina laat een keuze aan zilveren en zilververgulde deksels van tabakspijpen zien. Zij illustreren hoeveel zorg de roker aan zijn geliefde tabakspijp besteedde. Het zilver werd gegoten, gedreven of opengezaagd en soms deels verguld. Een antieke camee werd zelfs met diamanten bezet om de pijp een indrukwekkend uiterlijk te geven.

Zie voor het volledige fotoalbum de facebook pagina van Amsterdam Pipe Museum van 24 juni 2013


Verlenging Oranjetentoonstelling
13 juni 2013

De tentoonstelling Lang Leve Oranje! loopt tot 15 juni doch is wegens succes verlengd tot 15 augustus 2013. Rondleidingen worden nog altijd gratis aangeboden. Mocht u liever een rondleiding willen combineren met een high tea dan zijn ook groepsarrangementen mogelijk. Neem daarvoor contact op met het museum (Benedict Goes 020-4211 779)


Nieuwe persvormen op het web
17 mei 2013

De afgelopen twee weken is in het depot gewerkt aan het schoonmaken van zestig messing persvormen van de pijpenfabriek Koninklijke Goedewaagen uit Gouda. Oude roest in de sluitpennen is verwijderd en overtollige oxidatie van kopergroen werd weggehaald. De vormen zien er weer blinkend uit en werden door onze fotodienst uitgebreid gefotografeerd. Voor de liefhebber: zij staan op het web te pronk samen met de ruim honderd die al on-line te zien waren op www.pipemuseum.nl.


Twintigduizend objecten online
14 mei 2013

Begin van deze maand hebben wij de pers gemeld dat onze online database een nieuwe mijlpaal heeft bereikt. Onlangs is namelijk het 20.000ste object op de website www.pipemuseum.nl gekomen. Daarmee zijn we op twee derde van het gigantische digitaliseringsproject. Wij zijn benieuwd naar de volgende mijlpaal! Kijk op onze site www.pipemuseum.nl voor de volledige collectie.


Chinese koppen van opiumpijpen
24 april 2013

De opiumpijpenkop of opiumdamper is een holle pijpenkop van Chinese keramiek gemaakt. Vaak worden twee kleuren steengoed gebruikt en wordt een decoratie in de verse klei gekrast om vervolgens met een contrasterende kleisoort te worden ingevuld. Daarnaast is ook porselein gebruikt, al dan niet beschilderd. Tinten glazuur zijn een andere wijze om de pijpenkop aantrekkelijk te maken. In onze rubriek fotoalbums op onze Facebook pagina is vandaag een reeks opmerkelijke opiumpijpenkoppen geplaatst. Wie er meer wil zien kan op onze online database terecht.


Conservator op LinkedIn
19 april 2013

Na bestuur en staf gaat op aandrang eindelijk ook onze conservator Don Duco op LinkedIn. Wij hopen dat die vorm van publiciteit extra bekendheid aan het museum zal geven en vooral aan het onderzoekswerk dat al decennia lang door onze conservator verricht wordt. Klik hier om naar linkedIn te gaan.


Japans rookkastje
15 april 2013

De etnografische verzameling van het Amsterdam Pipe Museum is deze week uitgebreid met een prachtige houten meubeltje dat in Japan gebruikt wordt bij het roken van de kiseru. De rechthoekige doos bevat aan de bovenzijde een komfoor samen met een asbak. Gasten kunnen aan het kastje hun pijp opsteken en even later de kop leeg slaan. Aan de voorkant zijn drie laatjes aangebracht waarin tabak en rookgereedschap geborgen kan worden. De voorrand is ingezaagd en daar krijgt de pijp van de heer des huizes een plaats.

Bijzonder aan dit kastje is het chique inlegwerk van verschillende houtsoorten, heel vakbekwaam in een spannend patroon is gelijmd zoals alleen Japanners dat kunnen bedenken. Vervolgens is het oppervlak uitgebreid gepolitoerd. De prachtige glans, gecombineerd met het brons maakt dit voorwerp tot de trofee van een gastvrije Japanse roker die zijn bezoek wil imponeren. Heel praktisch is aan de bovenzijde een draagbeugel aangebracht om het voorwerp letterlijk op waardige wijze ten tonele te dragen.


Felicitatie Rijksmuseum
9 april 2013

Het Amsterdam Pipe Museum feliciteert het Rijksmuseum met de feestelijke heropening na de jarenlange verbouwing. Het Rijksmuseum is op wandelafstand van nog geen 500 meter het dichtst bij zijnde museum. De directie van ons museum heeft de hoofddirecteur van het Rijks, Wim Pijbes, ook persoonlijk gelukgewenst.


Oranje tentoonstelling
3 april 2013

Koningin Wilhelmina als aankomend vorst op een sigarenzakje

Aansluitend op de festiviteiten rond de inhuldiging van prins Willem Alexander tot koning richtte het Amsterdam Pipe Museum een tentoonstelling in gewijd aan twee eeuwen Nederland en Oranje. Onder de titel "Lang Leve Oranje! 200 jaar Koninkrijk, Oranje en de pijpmakerij" zijn in ons museum tientallen gelegenheidspijpen en andere Oranjememorabilia te zien. Zij tonen niet alleen de liefde en de steun voor het Oranjehuis maar zijn ook illustratief voor de beeldbeleving van de roker en niet te vergeten de ontwikkelingen die er in de tabakspijp plaatsvonden.

De tentoonstelling Lang Leve Oranje! belicht de relatie van de vaderlandse pijpmakerij met de Oranjes. Naast de kenmerkende gelegenheidspijpen van persklei en de opvolgers van gietklei zijn er andere opmerkelijke zaken te zien. Zo is er de brief uit 1826 van een trotse Goudse pijpenfabrikant die Oranjepijpen aan koning Willem I aanbood. Van Wilhelmina is een in Koninklijke zijde gebonden gastenboek te zien, dat zij tekende bij haar bezoek aan een Goudse pijpenfabriek in 1897. Ook zijn er de Oranje-sigaretten uit de Tweede Wereldoorlog die geallieerden uit het vliegtuig hebben geworpen en die nooit werden gerookt! Aandoenlijk is de tabakspijp van een Amsterdamse onderduiker die het portret van zijn vorstin in de bruyère pijpenkop uitsneed. Uit de meer recente tijd is de favoriete pijp van Prins Bernhard, voorzien van het wapen Van Lippe-Biesterfeld die hij aan ons museum schonk. Het kostbaarste stuk is zonder meer de fantastische sigarettenkoker die de Prins van de Sumatraanse sultan van Lankat ontving en waarop naast de Indische prins ook de tabaksplantages staan afgebeeld.

De tentoonstelling Lang Leve Oranje! loopt van 3 april tot 15 juni 2013. Rondleidingen worden gratis aangeboden.


Pijpenveiling bij Drouot
23 maart 2013

Op woensdag 20 maart vond bij Drouot in Parijs de veiling plaats van de collectie Mazaleyrat, een bevlogen Franse verzamelaar. Meer dan veertig jaar verzamelde Daniel Mazaleyrat figuurpijpen, vooral van klei en porselein. Het Amsterdam Pipe Museum was bij de veiling present en wist menige pijp op de kop te tikken. Naast exemplaren van bekende fabrieken als Gambier, Fiolet en Duméril waren daaronder ook enkele onbekende producten zoals het hierbij afgebeelde portret van een rechter. Binnenkort zullen alle aanwinsten op onze website www.pipemuseum.nl te zien zijn.


Geregistreerd museum
26 februari 2013

Het Amsterdam Pipe Museum, voorheen Pijpenkabinet voldoet al dertig jaar aan de internationale ICOM-definitie van het museum. In februari 2013 werd het museum bezocht voor de hercontrole van het Nederlands Museumregister. Hiermee wordt onze status als geregistreerd museum die wij al sinds 2006 hebben opnieuw bevestigd.


Kennismaking Tassenmuseum
8 februari 2013

Op 8 februari maakte de directeur en staf kennis met Sigrid Ivo van het Tassen Museum in Amsterdam. Een inspirerend bezoek omdat beide musea sterk vergelijkbare ervaringen hebben, zowel in de verzamelaarswereld als in het museumwezen. Bijgaand plaatje toont een van de weinige tassen in onze pijpenverzameling.


Pijpenkabinet wordt Amsterdam Pipe Museum
1 februari 2013

Na ruim dertig jaar Pijpenkabinet te hebben geheten verandert het museum van naam. De nieuwe directeur bepaalt een nieuw gezicht dat in de loop van dit jaar gestalte krijgt. Daarbij hoort ook een nieuwe naam. Voortaan heten wij Amsterdam Pipe Museum. Een korte maar krachtige aanduiding die in veel talen begrijpelijk is! Als ondertitel krijgt het museum the worldwide culture of smoking mee.


Eerste aanwinst 2013
31 januari 2013

De nederlaag van Napoleon en het dramatische terugtrekken van de soldaten heeft veel kunstenaars bezig gehouden. Ook voor de tabakspijp zal het thema Napoleon generaties lang een bron van inspiratie blijven. Deze aanwinst, gekocht in de Praagse antiekhandel, is daarvan een mooi voorbeeld. Het is de eerste aanwinst voor het jaar 2013 en kreeg collectienummer Pk 21.400 mee.


Gipskernen van Koninklijke Goedewaagen
18 januari 2013

Het Pijpenkabinet besteedt veel aandacht aan het digitaliseren van de collectie. Deze week is een deelcollectie on-line gebracht waarvan weinigen het bestaan kennen. Het gaat om de groep gipskernen, ontwerpen voor pijpenkoppen uit de twintigste eeuw. Deze massieve uit gips gemaakte proefpijpen werden in de pijpenfabriek gebruikt om gietmallen te maken. Zij zijn dus het eerste exemplaar van een bepaald ontwerp.

Bij de overdracht van het historisch materiaal van de Koninklijke Goedewaagen naar het Pijpenkabinet gingen talloze van deze modelletjes over. Zij zijn van groot belang om de modelnummers te leren kennen en daarmee de officiële naam van het pijpmodel. Verder zegt het uiterlijk van de kern iets over de ontstaansdatum en dus de startdatum van een bepaald pijpmodel.

Wie interesse heeft kan on-line - www.pipemuseum.nl - deze complete deelcollectie nu bekijken en bestuderen.


Nieuwe directeur
4 januari 2013

Per 1 januari 2013 is Patricia Olsthoorn aangesteld als directeur van het Pijpenkabinet. Al in het najaar van 2012 trad zij aan als vrijwilliger om haar aanstelling voor te bereiden met een imago en marktonderzoek. Haar bijdrage is van groot belang om het museum een duidelijker en meer extern gericht gezicht te geven. Patricia is in de museale wereld geen onbekende. Zo werkte zij onder andere bij het Haags Historisch Museum en Museum Gouda als collectiebeheerder en projectleider. De laatste jaren heeft zij haar kennis verder uitgebreid op het gebied van cultureel ondernemerschap. Haar veelzijdige blik en marketing gerichte aanpak zal ons gespecialiseerde museum een veel duidelijker gezicht geven.


Nieuwe directeur Pijpenkabinet
27 december 2012

Nieuwe directeur van het Pijpenkabinet is Patricia Olsthoorn (1975). Zij is aangetrokken om een professionaliseringsslag in het Amsterdamse museum te geven en de zichtbaarheid van het museum te vergroten. Olsthoorn over haar aanstelling: 'Ik vind het een uitdaging om deze bijzondere en wereldwijde collectie opnieuw onder de aandacht van het publiek te brengen. Het museum wil een betere profilering van zijn nationale en internationale gezicht. De veranderingen die met een professionaliseringsslag als deze gepaard gaan, zal ik aanpakken met passie en vertrouwen.' Eerder was Patricia Olsthoorn actief bij Museum Gouda. Na haar specialisatie aan de Erasmus Universiteit in cultureel ondernemerschap en CRM, heeft zij bedrijven geadviseerd bij het omarmen van deze aspecten. Haar functie bij het Pijpenkabinet combineert Olsthoorn als adviseur cultureel ondernemen binnen de culturele sector.


Light your pipe
19 december 2012

Onder bovenstaande naam sluit het Pijpenkabinet aan op de actualiteit van het Amsterdam Light Festival dat deze winter de stad oplicht. Ons museum geeft een eigen interpretatie aan het begrip light door het niet sec over licht maar over het aansteken van de pijp te hebben. Het museum trekt de oerinstrumenten tevoorschijn, die de bron van licht en vuur zijn geweest. In twee vitrines worden vuurtesten, komforen, vuurschepjes en vuurtangetjes, maar ook vuurpistolen (afbeelding), tondeldozen, zwavelstokbakjes en pyrogènes getoond. Uiteraard is ook de aansteker vertegenwoordigd. Van 19 december 2012 tot en met 14 februari 2013 is de expositie Light your pipe te zien.


Nieuw artikel over tabaksdozen
21 oktober 2012

Onlangs voltooide Don Duco een inleidend artikel over de Hollandse koperen tabaksdoos. Het gaat om een algemeen maar grondig verhaal over tabaksdozen van messing en roodkoper. Vreemd genoeg verscheen over dit onderwerp weinig literatuur en daarom is het zinvol de basiskennis nu in een algemeen artikel beschikbaar te hebben. Het schrijven was mede mogelijk dankzij de aankoop van een reeks dozen uit de Niemeyer collectie ruim een jaar geleden. Om de materie in een breder perspectief te plaatsen wordt in het slotwoord informatie gegeven over tabaksdozen van alternatieve materialen. Kijk in de publicatielijst van Don Duco op de website www.pijpenkabinet.nl voor het volledig artikel.


De honderdste Jacob!
25 september 2012

De meest geproduceerde figuurpijp is opgedragen aan de Bijbelse persoon Jacob. Ontworpen rond 1855 bleef deze pijp tot ver in de twintigste eeuw gevraagd. Het werd de geliefde tabakspijp voor de plattelander die het expliciete ontwerp en de stevige vormgeving waardeerde. Met zijn geborduurde tulband en lange baard sprak de pijp tot de verbeelding van veel rokers en werd een ware rage. Iedere zichzelf respecterende pijpenmaker produceerde tussen 1860 en 1940 een dergelijke pijp, soms zelfs in meerdere formaten. Niet verwonderlijk dat ons museum er een hele reeks van bezit. Onlangs werd de afgebeelde Jacobpijp aan de collectie van het Pijpenkabinet toegevoegd en dat was verheugend. Het gaat namelijk om een van de weinige ontwerpen die nog ontbrak. Gemaakt door Joseph Heurter in Andenne, België is dit een uitvoering die maar zelden voorkomt. Bovendien was het de honderdste variant van dit populaire ontwerp!


Pijpenstopper als zegelring
23 juli 2012

Deze zegelring is zeker een ongebruikelijk voorwerp. Behalve de afbeelding van een persoonlijk teken is zij aan de keerzijde voorzien van een pijpenstopper. Bij deze archeologische vondst uit de Amsterdamse binnenstad combineert de roker zijn zegelstempel dus met een handzame pijpenstopper om zijn pijp prettig te kunnen roken. Wel een bewijs hoe belangrijk het pijproken in die dagen al was. De datering van deze curiositeit ligt rond 1650.

Collectienummer APM 21.039


Unieke drukblokken
25 juni 2012

Bij veilinghuis Glerum in Amsterdam werd afgelopen week een bijzonder lot drukblokken geveild. Het gaat om maarliefst 23 houtblokken die gebruikt zijn door de Gebroeders Thorbecke in Zwolle. De serie is zo bijzonder omdat zij de uiteenlopende merken toont die deze belangrijke handelsfirma in het laatst van de achttiende eeuw voerde. Behalve de feitelijke drukblokken in lood gegoten, waren er ook enkele gesneden houten mallen aanwezig die voor het gieten van deze blokken gebruikt zijn. Al met al een leerzame set die ondanks de hoge prijs toch door ons gekocht kon worden. De grote belangstelling vanuit de veilingzaal had mede te maken met het gegeven dat de zoon van de laatste eigenaar van de tabaksfabriek de bekende staatsman Johan Thorbecke is.


Bibliotheekinventaris
12 maart 2012

Een nog wat onderbelicht resultaat van onze nieuwe website is de bibliotheekcatalogus op het internet. Afgelopen jaar werd dit bestand geschikt gemaakt voor het web. Sindsdien zijn de ruim 9.600 titels in onze bibliotheek te raadplegen. Wie dus iets wil weten over boeken of tijdschriftpublicaties kan daar terecht. Een afbeelding van de kaften maakt de titels nog sprekender. Ga naar onze website www.pipemuseum.nl en vind de catalogus onder de sectie zoeken. Voor de toekomst staat ook het plaatsen van de inhoud van veel publicaties op het programma. Het is alles een kwestie van tijd.


Tabaksverpakkingen
19 februari 2012

Deze maand ontving het Pijpenkabinet een buitengewoon interessante schenking. Het gaat om de verzameling Ab Venemans uit Amsterdam. Venemans was en is een gemotiveerde pijproker die de afgelopen dertig jaar honderden soorten tabak heeft gerookt. Daarvan bewaarde hij systematisch de verpakkingen. Zo kwam hij geleidelijk in het bezit van een vrijwel compleet overzicht van pouches kerftabak. Dominee Venemans heeft de pouches niet alleen puntgaaf bewaard, maar ook volledig gedocumenteerd. Vooral voor de toekomst is deze aanwinst van grote archivalische waarde.


Prinsengracht afgesloten
12 februari 2012

Deze maand is de strek van de Prinsengracht waar ons museum is gehuisvest voor een langere periode afgesloten voor verkeer. De walkant behoeft dringende reparatie en zal volledig worden afgebroken, waarna een nieuw betonnen fundament zal worden gelegd. De gemeente verwacht dat al met al zo'n negen maanden nodig zijn eer het werk is verricht en een nieuwe bestrating zal zijn aangebracht. Museum en museumwinkel blijven gewoon open, maar onvermijdelijk moeten de bezoekers vanaf de Leidsestraat of de Spiegelgracht over plankieren lopen. Helaas, onverwachte passanten zullen er in die periode nauwelijks zijn.


Eerste aanwinst 2012
8 januari 2012

Direct al na de eerste week kon een bijzondere meerschuim pijp worden ingeboekt. Afkomstig uit de nalatenschap van het Amsterdamse echtpaar Phine en Frits Verhaaff ontvingen wij enkele pijpen waarvan de afgebeelde wel het fraaist is. Het gaat om een grootformaat meerschuimpijp met klassiek model. Als bijzonderheid is tussen de ketel en de steel een elegante decoratie aangebracht van een staande vrouw bij een bron. Uitgezocht moet nog worden waar de pijp gemaakt is. Weens snijwerk is zo'n klassieke opmerking, maar dergelijke pijpen waren vooral in de Verenigde Staten buitengewoon populair en zijn daar ook op aantal gemaakt. Voor de collectie van het Pijpenkabinet dus een goede start van het nieuwe jaar!


Medicijnpijp
29 december 2011

In een artikel deze maand geschreven met als titel De medicijnpijp van de Maasai, rite of farce? behandelt Don Duco een merkwaardige aanwinst van het Pijpenkabinet. Het gaat om een pijp van bot die gebruikt zou zijn door medicijnmannen van de Afrikaanse Masaai, een nomadisch volk dicht bij het Victoriameer. Lees het artikel en vorm zelf een oordeel over dit merkwaardige voorwerp. De door ons museum aangekochte semi-rookpijp zal bewaard worden als bewijs van deze bijzondere vorm van tourist art. Zij moet de aanzet zijn om ook andere lokale rookpijpen als souveniritems te ontmaskeren om zo een beter beeld van de wereldwijde rookcultuur te krijgen.


Artikel over Abd-El-Kader
23 oktober 2011

De portretkop van de Algerijnse vrijheidstrijder Abd-El-Kader, vaak in combinatie met een leeuwenkop en leeuwenhuid, is tussen 1830 en 1860 de meest voorkomende voorstelling in de figurale pijp. Publicist Don Duco gaat in een recent geschreven artikel in op deze populaire pijpen. Hij duidt de geschiedenis achter deze voorstelling en bespreekt de sociale en commerciële achtergrond van de pijpen die niet alleen in Frankrijk maar ook in België en Duitsland gemaakt zijn. Met 24 illustraties geeft het een ruim overzicht van rage rond deze illustere maar tevens omstreden persoon. In het nawoord worden ook nog enkele look-alikes behandeld.


Eindelijk, de Christuskop!
10 oktober 2011

Na jarenlang, eindelijk in de collectie van het Pijpenkabinet opgenomen: de fel begeerde Christuskop, modelnummer 800 van Gambier. Van deze pijp zegt men dat het de zeldzaamste is van alle Franse figuurpijpen. Natuurlijk, dat is niet waar maar moeilijk te krijgen zeker wel.

Collectienummer APM 20.957


Tentoonstelling bijzondere tabaksdozen
15 september 2011

Van 15 september tot 31 oktober toont het Pijpenkabinet een reeks bijzondere tabaksdozen die dit voorjaar uit de Niemeyer collectie werden verworven. Nadat conservator Brongers de basis voor deze collectie had gelegd, was het zijn opvolger Tiemen Helperi Kimm die deze verzameling uitbreidde met enkele unieke vroege exemplaren. Daarmee kon het voormalige Groningse museum de ontwikkeling van de tabaksdoos stapsgewijs tonen. Juist deze vroege exemplaren behoren tot de keuze van het Pijpenkabinet en zullen nu in Amsterdam te zien zijn. Op de foto de vroegste tabaksdoos uit de Niemeyer collectie met decoratie in kleurige email.


Deelcollecties
28 juli 2011

Een recent artikel van conservator Duco is geschreven voor de nieuwe website van het Pijpenkabinet. Het draagt als titel Deelcollecties van het Pijpenkabinet en geeft inzicht in de zeventien verzamelgebieden van het museum in Amsterdam. Onze nieuwe website www.pipemuseum.nl biedt namelijk de mogelijkheid selecties uit de collectie-database te maken. Dit artikel ondersteunt die faciliteit samen met artikelen over de geschiedenis van het museum, de hoogtepunten uit de collectie en meer over de verzamelaars die het museum groot hebben gemaakt. De afbeelding toont een rokersprent uit de deelcollectie schilderijen en prenten.


Aankoop Niemeyer
17 maart 2011

De sluiting van het Niemeyer Tabaksmuseum in Groningen begin dit jaar resulteerde voor het Pijpenkabinet in een opmerkelijke aankoop die deze maand gesloten werd. Nog voordat veilingen in Amsterdam en Hilversum de collectie definitief verspreiden, werd aan de Nederlandse musea de kans geboden objecten uit deze bijzondere verzameling te verwerven. Voor ons museum resulteerde dat in de aankoop van ruim vierhonderd voorwerpen van hoge kwaliteit. Daarbij werd vooral gekozen voor kernstukken die naadloos aansluiten bij wat al in ons museum aanwezig is. Onze volgende Nieuwsbrief die in mei uitkomt zal een reeks objecten uit deze collectie bespreken. Hier vast een voorproefje: de afbeelding van een bijzondere Indianenpijp met hagedis van de Iroquois, een van de favorieten van voormalig conservator Georg Brongers.


Hollandse aanwinst
26 januari 2011

Curieus is deze aanwinst, een tabakspijp in de vorm van een Hollandse klomp. Met die bizarre vormgeving hangt het voorwerp tussen gebruiksartikel en souvenir. Wat de pijp nog Hollandser maakt is behalve de vorm ook de Delftsblauwe beschildering. Maker is Ivora, bij pijpenliefhebbers beter bekend als firma P. van der Want Gzn. uit Gouda, aan het begin van de vorige eeuw de oudste Goudse pijpenfabriek. Hoewel origineel van ontwerp lijkt het geen succesvolle vinding te zijn geweest. Vooral het stoppen van zo'n asymmetrische pijpenkop is niet echt praktisch. De pijp figureert niet in de fabrikantencatalogi en is waarschijnlijk maar een paar jaar gemaakt. Dat gegeven maakt het voorwerp als aanwinst natuurlijk alleen maar interessanter.


Veertig jaar terug
1 oktober 2009

Op 1 oktober 1969 werd op de Keizersgracht in Amsterdam een beerput van een tabakskroeg aangetroffen. In deze put vond de Amsterdamse amateur-archeoloog Don Duco enkele duizenden zeventiende eeuwse tabakspijpen. Deze vondst vormde het startpunt van wat tegenwoordig het Pijpenkabinet is. Met dit eerste nieuwsitem vieren wij dus ons veertig jarige bestaan.