Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
home > zoeken > objectcatalogus

Volkskunstig snijwerk

Tabakspijp van eikenhout met cilindrische ketel, vlakke onderzijde en oplopende steel zonder manchet. Ketel rondom in reliëf gesneden links een staande melkmeid achter een bolsterkar, voorzijde boven een tweede kar een kip en haan, een zittend hondje en twee vliegende vogels, ketel rechts een partij landbouwgereedschap waarboven enkele vogels, aan de steelzijde een pot waarin een plant, ketel onderzijde centraal een soort rozet met eromheen bladeren. Deksel rondom een bladertak, bovenop in hoogreliëf liggend een man naast een koe of ander dier. Oorspronkelijke montage met opgaande steel met knoop bovenaan en gebogen eindstuk met mondstuk, de steel met gedraaid touwmotief, de knoop met gestileerde bladeren. Steel een messing schakel waaraan een uit hout gesneden kettinkje van drie schakels waaraan een kwastje dat ook als pijpenstopper dienst kan doen.

Collectienummer:APM 22.106
Deelcollectie:hout
Kenmerken:
pijptype:insteek
pijpmodel:cilindrisch
techniek:gesneden
materiaal:hout (eikenhout)
kleur:bruin
Afmetingen:
maten kop:9,3 x 4 cm
steellengte:5 (22) cm
Productie:
land:Nederland
regio:Friesland ?
Datering:
periode:1840 - 1880
Verwerving:
aanwinst:2015
Commentaar:Een aandoenlijk stukje volkskunst in primitief snijwerk. Als vorm is een houten Duitse gesteckpijp nagemaakt, waarbij alle onderdelen nu van eikenhout zijn gemaakt. De scharnier van het klepdeksel is schuins aangezet maar de deksel opent niet zonder de steel uit de manchet te nemen.
Literatuur:
  • Duco, Don, Object van de maand. Amsterdam: Stichting Pijpenkabinet, Amsterdam Pipe Museum (vanaf 2013), 2001-2019>. mei 2016, nr 180. Beknopte bespreking van dit exemplaar.

Afbeeldingen

1

  1 / 11