Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties varia objecten

Opiumparafernalia

De deelcollectie opiumparafernalia van het Amsterdam Pipe Museum is vanzelfsprekend direct verwant aan de verzameling opiumpijpen. Het gaat om voorwerpen die bij het opium ritueel gebruikt zijn en onlosmakelijk met de opiumrite verbonden zijn, maar uiteraard niet een rookpijp zijn. Vanwege de hoofdindeling pijpen en niet-pijpen is deze categorie afgescheiden. Een groot deel van de voorwerpen uit deze groep is gepubliceerd en maakt zo het complete plaatje van de opiumcultuur duidelijk.

De voornaamste accessoires binnen de opiumtraditie zijn de primaire rookgereedschappen: de lampen, schrapers en naalden die door de schuiver bij zijn rookcessie worden gebruikt. Dit rookgereedschap is meestal eenvoudig en functioneel, alhoewel dergelijke voorwerpen incidenteel ook wel voor de pronk gemaakt zijn.

Daarnaast omvat deze deelverzameling ook allerlei gebruiksvoorwerpen als een lontschaar, een naaldenkoker, een steelruimer, drosdozen en mengbakjes. Een artikel met grote variatie is het opiumdoosje waarin het kostelijke product bewaard en vervoerd werd. Een bekend artikel is ook de hoofdsteun gebruikt tijdens het opiumschuiven. Tenslotte is in deze categorie nog een groep opiumoogstgereedschap te vinden, gebruikt voor het oogsten van het heulsap in de papavervelden. Dit gereedschap bestaat hoofdzakelijk uit specifieke meerbladige mesjes en speciaal gevormde schrapers.

aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 109

1

Afbeeldingen 1 / 7

Oogstspatel
Bewaardoosje voor opium
Opiumdoosje van buffelhoorn
Spatel voor de opiumroker
Drosdoos van zilver
Opiumlamp met jade voetstuk
Ceramische hoofdsteun

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Deelcollectie opiumparafernalia