Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties varia objecten

Etnografische tabakscuriosa

De deelcollectie tabakscuriosa van etnografische herkomst bevat voorwerpen rondom het tabaksgebruik of in directe relatie tot het pijproken. Evenals de Europese tabakscuriosa bestaat deze groep uit accessoires voor de roker, maar dan afkomstig uit andere continenten. Het meest gerelateerd aan de pijpen zijn de pijpenhouders en -foedralen, zoals die bijvoorbeeld in Japan in grote verfijning en originaliteit gemaakt zijn. Vaak zijn ze zelfs vast verbonden aan een bijpassende tabakszak. Ook de specifieke kistjes en kastjes waarin zowel ruimte voor de tabak als de asbak ofwel het kolenbakje is verwerkt, is een typisch pijprokersattribuut.

Aangezien het tabaksgebruik buiten Europa meer alternatieve vormen kent behoren ook voorwerpen voor de snuif- en kauwcultuur hiertoe. Buitengewoon primitief zijn de uitgeholde botjes gebruikt om poedertabak op te snuiven. Het meest bekend zijn de flesvormige snuifhouders uit China, uitgevoerd in kostbare materialen met een stopje van jade waaraan een minuscuul lepeltje. Andere culturen gebruikten meer eenvoudige snuifhouders van hout of metaal, vaak in combinatie met tabaksvijzels. De vijzels zijn doorgaans van hout gemaakt met een bijbehorende houten stamper.

De deelcollectie etnografische tabakscuriosa van het Amsterdam Pipe Museum is niet groot, omdat zij meer een illustratie van de rookcultuur is dan een kernonderdeel van het museum. Slechts in incidentele gevallen worden deze attributen geëxposeerd. Voor specifieke tentoonstellingen vormen zij wel een dankbare bron.

aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 105

1

Afbeeldingen 1 / 7

Beeldje van een rokende medicijnman
Indiaanse sigarenkoker
Snuifhouder van hout
Touareg pijp- en tabaksetui
Pijpenetui en tabaksschaaltje
Tabakskastje voor de kiseru roker
Ivoren snuifflesje uit China

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Deelcollectie etnografische tabakscuriosa