Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties varia objecten

Europese tabakscuriosa

De deelcollectie Europese tabakscuriosa van het Amsterdam Pipe Museum belicht de cultuur van het roken door middel van de accessoires voor de pijproker of de roker in het algemeen. Deze verzameling geeft een beeld van de consument in zijn omgeving van de zeventiende eeuw tot heden. Dankzij uiteenlopende voorwerpen wordt de rookpijp in de context van het gebruik geplaatst. De tabacologische objecten zijn uiteenlopend van aard en variëren van simpele volkskundige uitingen tot voorwerpen van exclusieve luxe en geven onze rijke pijpenverzameling extra diepgang.

Enkele voorbeelden zijn pijpenkassen om de pijp in mee te nemen, vonkenvangers om ervoor te zorgen dat het vuur niet uit de pijpenkop valt en pijpenklokers en pijpenreutels om de pijp schoon te maken. Ook houten huisraad als pijpenladen en pijpenstandaards voor het opbergen van het rookgerei behoren tot deze catagorie. Tabaksdozen en tabakszakken gebruikt men voor het gemakkelijk vervoeren van de rookwaar terwijl de tabakspot voor het bewaren van de tabak thuis bestemd is. Andere voorwerpen dienen voor het aansteken zoals vuurkomforen, tondeldozen, vuurslagen en uit de recentere tijd de aanstekers.

Naast objecten direct aan de rookpijp gerelateerd, rekenen we tot de tabakscuriosa ook de voorwerpen met betrekking tot de snuiftabak en het pruimen. Voor die gewoontes zijn exclusieve raspen in gebruik naast luxe opbergdoosjes. Tenslotte horen ook sigarenkokers en sigarettenkokers tot de catagorie tabacologie. Van al deze voorwerpen bewaart het Amsterdam Pipe Museum representatieve voorbeelden om de materiële rookcultuur te illustreren.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 675

1

Afbeeldingen 1 / 7

Pijpenstopper met dubbelportret
Zilveren pijpendop of vonkenvanger
Pijpenkas met messingbeslag
Gestoken houten tabaksdoos
Tabakspot van fer de Berlin
Snuiftabaksrasp in ivoor
Gouden aansteker van Cartier