Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Opiumpijpen

De deelcollectie opiumpijpen uit China en omringende landen vormt een verzamelgebied op zich. Voor het roken van pure opium is rond 1800 een specifieke pijp ontwikkeld, die anders van vorm is dan enige andere pijp. Niet alleen de lange buis van de pijp, maar ook de kenmerkende ‘damper', de afgeplatte bolvormige kop, maken de opiumpijp tot iets bijzonders. De meest comfortabele pijpen zijn uit bamboe gemaakt. Exclusieve pijpen hebben stelen van ivoor, schildpad, lakwerk of cloisonné. Sommige opiumpijpen zijn bezet met edelstenen in gouden of zilveren montering. Bij de arme bergvolkeren is juist de eenvoudige boerenpijp in gebruik, gemaakt van een doorboord keramisch flesje aan een simpele bamboe steel.

De meeste aandacht is door de Chinezen besteed aan de pijpenkoppen waarin het kostbare opium kan uitdampen. Hiervan bestaan ware staaltjes van Chinees ceramisch vakmanschap gemaakt in het beroemde Yi-ching steengoed. Aantrekkelijk gekalligrafeerde teksten en uitbeeldingen uit de mythologie worden aan de bovenzijde van deze koppen aangebracht. Dat gebeurt in een vernuftige techniek van inlegwerk in contrasterende kleikleuren.

Aan deze deelcollectie, in combinatie met het onderdeel opium uit de collectie varia, heeft het Amsterdam Pipe Museum een aparte studie en een publicatie gewijd. Met het oog daarop is deze groep zodanig uitgebreid dat de verschillende typen, materialen en vormen present zijn. Dat is op zichzelf al bijzonder, aangezien opiumpijpen rond de vorige eeuwwisseling actief vernietigd zijn in het streven de opiumverslaving een halt toe te roepen.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 316

1

Afbeeldingen 1 / 7

Opiumpijp van massief ivoor
Hemelse rat als vingersteun
Geelgetinte pakton opiumpijp
Opiumkop met Chinese karakters
Porseleinen opiumdamper
Opiumkop van groenige jade
Loden opiumpijp uit Sumatra

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Deelcollectie opiumpijpen

Selectie opiumpijpenkoppen