Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Etnografie

De deelcollectie etnografische pijpen omvat een selectie uit meer dan 60 landen in Afrika, Azië en Amerika. Het meest uitgebreid is het overzicht van de Afrikaanse rookcultuur, met een onverwachte vormenrijkdom vol symboliek uit Kameroen. In het Nabije-Oosten vormt de verfijnde ceramiek uit het Ottomaanse Rijk een extreem contrast met de uiterst grove pijpen van de bergvolken in Jemen. Waterpijpen uit alle streken waar het te warm is om een gewone pijp te roken behoren ook tot deze groep.

De Aziatische pijpen kenmerken zich door het veelvuldig gebruik van metaal als grondstof, zowel fijn zilver als koper of zelfs ijzer. De lange pijpen uit China en Korea kunnen zowel van metaal zijn als van bamboe. Bijzonder verfijnd is het rookgerei uit Japan, met de zogenaamde kiseru, vaak samen met een subtiel gedecoreerde pijpenhouder en bijpassende tabakszak. De Japanse pijp kan eenvoudig zijn, maar voor de rijkste rokers werden kostbare zilveren en gouden pijpen gemaakt voorzien van drijfwerk, soms zelfs met koraal versierd of een ingelegde diamant.

Uit deze deelcollectie blijkt wel dat de tabak zich over de hele wereld heeft verspreid. Afhankelijk van de eigen tradities in handvaardigheid en de beschikbare grondstoffen is een enorme variatie aan pijpen en pijpmodellen tot stand gekomen. Het doel van het Amsterdam Pipe Museum is om het tabaksgebruik in alle delen van de wereld te documenteren door representatieve voorbeelden te verzamelen. Door hun onverwachte vormgeving, volkskunstige, etnisch gebonden decoratie en evidente kunsthandwerk zijn deze pijpen vaak zeer attractief. Als zodanig wordt een selectie daarvan dan ook permanent tentoongesteld.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 1803

1

Afbeeldingen 1 / 7

Primitieve pijp uit de Amazone
Zilveren tsjiboek met email
Kongo pijp met loodmontage
Een vogelsnavel tot pijp verwerkt
Slavenpijp uit Kongo
Dierenkop met geopende bek
Japanse kisereu van zilver