Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Overige materialen

De deelcollectie pijpen van overige materialen behoort eerder tot de curiosa dan tot het reguliere gebruiksgoed. Het gaat om pijpen, sigarenhouders en sigarettenpijpjes van minder voor de hand liggende materialen, zoals glas, metaal, steen en kunststof. Ook dierlijke materialen zijn incidenteel benut om pijpen van te maken, bijvoorbeeld been, ivoor en hertshoorn. Zelfs pijpen van coquianoot, schelp, potvistand of een krabbenschaar bestaan.

De meeste pijpen uit deze categorie zijn als rookpijp nooit populair geworden, maar vooral bedoeld als curiositeit. Na een paar maal roken verdwenen zij in de uitstalkast of vitrine. Door de zeldzaamheid of moeilijke bewerkbaarheid van de grondstof zit er veel tijd en handwerk in de vervaardiging. De variatie en originaliteit staat duidelijk voorop, het gebruikscomfort mag daarom op de tweede plaats komen.

In de twintigste eeuw wordt aan deze categorie de pijp van hardrubber toegevoegd, gevolgd door andere kunststoffen. Een nieuw fenomeen is de systeempijp, samengesteld uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een bruyère kop met een aluminium steel en nylon mondstuk. Een recent voorbeeld uit deze eeuw is de Bugatti pijp, bestaande uit vier materialen. Het Amsterdam Pipe Museum toont een selectie van deze curiositeiten, die dus tot in de huidige tijd doorlopen.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 421

1

Afbeeldingen 1 / 8

Hertshoorn pijp met jachtscene
Sigarenhouder als bankschroef
Coquianoot pijp met monsterkop
Hertshoorn portretpijp
Een hanenspoor als sigarenhouder
Pijp van bruyère en hardrubber
Bakeliet in moderne vormgeving
Sigarettenpijpjes van Dunhill

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Deelcollectie pijpen van varia materialen