Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Hout

De deelcollectie pijpen gemaakt van hout omvat enerzijds de algemeen bekende, klassieke bruyèrepijp, maar daarnaast ook volkskunstig uitingen van andere houtsoorten. Kenmerkend voor de negentiende en in zeer beperkte mate ook de achttiende eeuw zijn de handgesneden pijpen in betrekkelijk zacht hout. In de Duitse plaats Ulm is een belangrijke nijverheid geweest met een min of meer uniform product dat over heel Europa bekend is geworden. Daarnaast zijn talloze onverwachte ambachtelijke producten ontstaan.

Na 1850 domineert de pijp gemaakt van bruyèrehout. Door de gemechaniseerde en zelfs machinale productiewijze zijn deze bruyèrepijpen bij grote aantallen gemaakt in gestandaardiseerde modellen. Traditie en modern design wisselen elkaar af, tot op de dag van vandaag. Dat komt tot uiting in klassieke modellen als de buldog en de billiard. Uit onze tijd stammen moderne scheppingen als de Porsche-pijp en de cybele. De zogenaamde freehands, pijpen gevormd naar de structuur en tekening van het hout, vormen een groep apart. Hun specifieke design is inmiddels alweer zo oud dat we de freehand tegenwoordig als een traditioneel artikel zien.

De fabrieksmatig geproduceerde houten pijp wordt over de hele wereld als een min of meer standaard product geleverd. Dat is de reden dat musea zelden of nooit aandacht schenken aan dit consumentenartikel. Ook het Amsterdam Pipe Museum exposeert deze pijpen niet, maar achter de schermen werd wel een selectieve collectie aangelegd. Hiervan worden de meest kenmerkende modellen of afwerkingen van de diverse Europese fabrieken bewaard, als voorbeeld van de twintigste-eeuwse rookcultuur. Voor de toekomst zal deze verzameling een belangrijke bron van studie zijn omdat er van het gebruiksvoorwerp pijp nu eenmaal zeer weinig bewaard blijft.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 1.340

1

Afbeeldingen 1 / 7

Empirepijp gewijd aan Napoleon
Portretpijp in bruyère
Volkskunstige figuurpijp
Rond de pijpenkop vier spiegeltjes
Champagnefles op wielen
Tafelpijp met chimpanseekop
Gelegenheidspijp door Ascorti