Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Meerschuim

De deelcollectie meerschuim pijpen is naar grondstof ingedeeld. Meerschuim is een bijzondere delfstof die zich gemakkelijk laat snijden. Naast prachtig vormgegeven pijpmodellen is vooral het artistieke of figuratieve snijwerk beroemd en geliefd geworden. Daarom wordt de meerschuim pijp door veel pijpenliefhebbers gezien als de aantrekkelijkste soort pijpen ooit gemaakt. Wat ook bijdraagt aan de attractiviteit is het patina dat de pijp krijgt door het gebruik. Tijdens het roken trekken de tabakssappen in het materiaal en kleurt de poreuze pijp van honinggeel naar diep donkerbruin. De combinatie met de gelige of oranjekleurige amber mondstukken geeft de meerschuim pijp een bijzonder cachet.

Aanvankelijk maakt men vooral tabakspijpen, die in formaat sterk uiteenlopen maar doorgaans groot zijn. Na 1850 komt daar de sigarenhouder bij, gekenmerkt door een kleine kop waarin een sigaar geklemd wordt. Sigarenhouders zijn vaak van uitbundig gesneden decoraties voorzien. Dit is de enige soort pijp waarin gewaagde of zelfs scabreuze voorstellingen zijn uitgesneden. Die bleven doorgaans verborgen door de passende foedraal die om elke meerschuim pijp zat.

Het Amsterdam Pipe Museum bezit van de meerschuim pijp een fraaie en rijk geschakeerde groep met voorbeelden van alle soorten en typen. Aangezien het merendeel met de hand gesneden is, is de variatie eindeloos. Streven naar compleetheid is dus onbegonnen werk. De meest representatieve modellen en de mooiste snijwerkjes staan permanent opgesteld in het museum. In de depotcollectie zijn talloze interessante varianten opgeborgen.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 434

1

Afbeeldingen 1 / 7

Turkse tsjiboekvorm in meerschuim
Hongaarse kop met historische scene
Religieuse met uitgewerkte kap
Vorstelijke portretuitbeelding
Sigarenhouder met portretkop
Vogelklauw in etui
Onder de ketel een vochtreservoir