Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Porselein

De deelcollectie porseleinen pijpen is vooral afkomstig uit het huidige Duitsland, maar van oorsprong uit Saksen, Bohemen of uit andere staatjes. Bij uitzondering zijn er ook porseleinen pijpen in Frankrijk, Denemarken en zelfs in Nederland gemaakt. Hoewel porselein als materiaal niet bijzonder geschikt is om pijpen van te maken, zijn juist hierin onverwachte staaltjes van vakmanschap afgeleverd. De vroegste voorwerpen vanaf 1730 zijn vooral figuraal uitgewerkt. In de negentiende eeuw raakt de beschilderde ovale pijpenkop, aangeduid als stummel in de mode. Sommige van deze stummels zijn juweeltjes van porseleinschilderkunst die tot in de details met de hand geschilderd zijn, vaak geplaatst in een kader van bladgoud.

In de tweede helft van de negentiende eeuw treedt verval in en verwordt de porseleinen pijp tot een massa artikel waar weinig charme van uitgaat. Het handschilderwerk wordt vervangen door druktechnieken en haastig ingekleurde transfers. Ook de steel van hout met kunstig gedraaide buffelhoornen onderdelen wordt eenvoudiger. De laatste folkloristische uiting is de reservistenpijp, die tot in het begin van de twintigste eeuw populair was.

Deze materiaalgroep bevat van alle uitingen representatieve voorbeelden en geeft daarmee een volledig overzicht van de porseleinen pijp. Terwijl Europees porselein een geliefd verzamelonderwerp is en in talloze Nederlandse musea te pronk staat, heeft geen enkel museum aandacht voor de porseleinen pijp. In dat opzicht is de collectie van het Amsterdam Pipe Museum in museaal opzicht uniek. Een aanzienlijk deel van deze groep wordt dan ook in het museum tentoongesteld.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 921

1

Afbeeldingen 1 / 7

Stummel met monochrome schildering
Portret van een Pool uit Meissen
Cilindrische kop uit de empiretijd
Vrouw met modieuze hoed
Berlijnse kop met staand naakt
Napoleontische soldaat
Tafelpijp met drie slangen