Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
home > thema's > deelcollecties amsterdam pipe museum

Deelcollecties pijpen

Ceramiek

De deelcollectie rookpijpen vervaardigd van ceramiek is verwant aan de kleipijp. Tot deze categorie behoren alle pijpen niet van pijpaarde geperst, maar die wel een ceramisch product zijn. Voorbeelden zijn geglazuurde pijpen uit Bretagne of de Engelse streek Staffordshire, gietpijpen van vloeibare klei gemaakt, maar ook handgevormde, geboetseerde stukken. Uit Centraal-Europa is een omvangrijke groep pijpen bekend die gemaakt zijn van steengoed in diverse soorten en kleuren; vroeger werden deze pijpen aangeduid als ‘varia ceramica' vanwege hun nog niet achterhaalde herkomst.

Evenals bij de kleipijpen, stamt de herkomst van deze groep uit Europa met een grote spreiding over verschillende landen. Uitzondering vormen de ceramische pijpen uit bijvoorbeeld Noord-Amerika die volledig in de Europese traditie zijn gemaakt en om die reden niet als etnografisch zijn te benoemen. De datering valt zelden buiten de negentiende en twintigste eeuw, voor de gietpijpen geldt overwegend de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook uit de recente tijd zijn producten vertegenwoordigd zoals de befaamde cubes, een kubiek vormgegeven pijp uit de jaren 1980, of de in kleine series gemaakte pijpen van ceramisten en kunstpottenbakkers.

Het zal nooit mogelijk zijn deze groep tot compleetheid te brengen, dat is ook geen streven. Van veel ceramische bedrijven is of was niet eens bekend dat ze zich ooit aan het maken van pijpen hadden gewaagd. Zo zullen er altijd nieuwe voorbeelden opduiken. Het Amsterdam Pipe Museum toont een uitzonderlijke en met zorg bijengebrachte selectie van mooie en representatieve voorbeelden.

Aantal objecten per 01-01-2015 in deze categorie: 2.320

1

Afbeeldingen 1 / 7

Basaltware met portretapplique
Keramiek uitgevoerd als meerschuim
Steengoed pijp met Luther uit Ruhla
Handgevormde zeemanskop
Zittende beer in grijze keramiek
Gekrulde vis uit Staffordshire
Beschilderde pijp uit Dèsvres

Collectie
Amsterdam Pipe Museum

Deelcollectie ceramische pijpen

Selectie Nederland