home > thema's > meerschuim

De meerschuim pijp

Inleiding

Voor tabakspijpen is geen grondstof meer geroemd dan meerschuim, de zachte ivoorwitte steensoort die diep onder de grond in Turkije wordt gevonden. Bijna drie eeuwen zijn die zeldzame steenklompen een handelsartikel geweest. Met zijn ultieme lichte gewicht blijft deze mineraal als een mirakel even op het water drijven voordat zij langzaam zinkt. Dankzij een optimale vochtabsorptie geeft het een wonderlijke droge, smaakvolle rook af die alle andere materialen in de schaduw stelt. Ondertussen verkleurt de pijp tijdens het roken geleidelijk tot oranjegeel om uiteindelijk diep donkerbruin te worden. Juist dat doorroken werd zeer gewaardeerd en hoe donkerder de pijp hoe hoger de statuswaarde. Niet alleen om de mooie kleur, maar vooral ook om de diepere smaak werd de doorgerookte meerschuimpijp als een waardevol bezit gezien.

Meerschuim laat zich uitstekend snijden en is daarom voor artistieke uitingen buitengewoon geschikt. Door de eeuwen heen is prachtig snijwerk gemaakt door uiterst begaafde kunstsnijders. Daarnaast is er ook veel seriewerk geproduceerd door fabrieksarbeiders die soms jarenlang dezelfde voorstellingen sneden. Ondanks het seriële aspect van dit snijwerk gaat het altijd om originele kunstwerkjes in zeer uiteenlopende onderwerpen van eenvoudige dierfiguurtjes tot gecompliceerde meervoudige voorstellingen. Niet voor niets genieten deze kunstnijverheidsuitingen nu grote belangstelling bij verzamelaars.

Deze virtuele expositie behandelt de kostbare en kostelijke meerschuim pijp in al zijn facetten. Het schetst de eigenschappen van het materiaal en gaat in op de winning en wijze van bewerken. De typische meerschuimvormen en modellen komen aan bod naast de artistieke handgesneden decoraties. Uiteraard wordt de geschiedenis van deze meest gewaardeerde pijpensoort niet vergeten. Aan het eind van deze presentatie worden nog tips gegeven om het roken van een meerschuim pijp tot een succes te maken, want de pijp van meerschuim is nog altijd in gebruik en wordt onverminderd gezien als het instrument dat een ultieme rookervaring garandeert.

Afbeeldingen 1 / 5

Rijk gesneden meerschuim pijpenkop
Portret van Louise de la Vallière
Sigarenpijp met pikante afbeelding