Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
home > thema's > meerschuim

De meerschuim pijp als object

Montage

De montage van de meerschuim pijp gebeurt altijd in harmonie met de pijp en onderstreept het luxe voorkomen. Aanvankelijk wordt de pijp nog met messing gemonteerd, al gauw gevolgd door verzilverd of verguld koper. Gegeven de exclusiviteit van het meerschuim sluit zilver beter aan bij de luxe van de pijp. Het gaat steeds om een klepdeksel en een bijpassende steelmontage. De kwaliteit varieert van een bescheiden bandje en een dun klepdekseltje tot prachtige stukjes zilversmeedwerk. Wie echter goed kijkt ziet dat veel werk in serie is gemaakt: de randjes worden machinaal gedrukt zodat de onderdelen alleen aaneen gesoldeerd hoeven te worden.

Na 1850 verschuift het accent van de pijpenkop naar de complete pijp. De steel van barnsteen raakt in de mode en de diameter van de steel en de tige zijn gelijk waardoor het pijpmodel een vloeiende lijn krijgt. De verbinding met schroefdraad tap heeft echter als nadeel dat deze slijt waardoor het mondstuk doordraait en niet goed meer aan de pijp zit.

Door de natuurlijke aard van het barnsteen, een fossiele hars, komen grote verschillen voor. De lokale mode speelt een rol bij de materiaalkeuze. In sommige gebieden is barnsteen alleen geliefd wanneer het nagenoeg transparant is, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Ervaren rokers weten echter dat het wolkige gele barnsteen sterker en slijtvaster is en prefereren juist dat.

Voor het eind van de negentiende eeuw komen allerlei imitatie barnsteensoorten op de markt en veel pijpen worden daarmee gemonteerd. Ambroliet, afgeleid van amber, het Engelse woord voor barnsteen is de eerste. Dan wordt het voor de fabrikant gemakkelijk om de pijpen op verzoek in de juiste kleur te monteren. Tussen echt en vals barnsteen is heel moeilijk een scheiding aan te brengen, maar zeker is dat er meer imitatie op de markt was dan we denken.

1

Afbeeldingen 1 / 7

Klepdeksel met zittende hond
Zilveren deksel met appliques
Deksel vormt zich naar het snijwerk
Neo-gothisch klepdeksel
Luchtinlaat in het klepdeksel
Luchtinlaat in het klepdeksel
Uitzonderlijk gegraveerd klepdeksel