Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
home > thema's > meerschuim

De meerschuim pijp als object

Ingekraste decoraties

De vroegste decoraties op meerschuim pijpen stammen uit de zeventiende eeuw. Het gaat om ornamentaal werk van ingeritste lijnen, afgewisseld met bloempjes, sterretjes, rozetten en dikwijls een maan. Soms worden de patronen aangevuld met glas- en sierstenen. Deze mode herleeft vanaf 1830 tijdens het historisme. Sommige negentiende eeuwse scheppingen hebben dezelfde uitstraling, maar meestal zijn zij slechts op het verleden geïnspireerd en verraden stijlkenmerken van hun eigen periode.

Naast deze specifieke Turkse decoratie bestaan er versieringen afgekeken van andere pijpen. Van de Hongaarse kleipijp met een hoge ketel is de ingeritste decoratie nagemaakt in meerschuim. Zij is een prachtig voorbeeld van kopieerwerk van het ene materiaal in het andere. Naast snijden behoort stempelen tot de mogelijkheden. Een komvormig pijpenkop laat een gestempeld patroon zien dat vooral bij massa meerschuim gemakkelijk was aan te brengen.

Na een lange periode waarin we weinig ingesneden decoraties zien, herleeft dit in de klassieke pijpmodellen die van de bruyèrepijp zijn afgekeken. Veel blokmeerschuim pijpen worden van een ingekrast bloemmotiefje of andere decoratie voorzien, wanneer oneffenheden in de steen worden aangetroffen. Aantrekkelijk zijn pijpen met een geboord oppervlak dat er uit ziet als kant en waarbij kleine gaatjes in het oppervlak zijn aangebracht. Bij het roken kleuren deze gaatjes het eerst en geven de pijp een bijzondere uitstraling.

1

Afbeeldingen 1 / 7

Ingekraste decoratie inTurkse stijl
Gestempelde geometrische decoratie
Debrecen met ingedrukte versiering
Oneffenheid tot decoratie verheven
Bolkop met zilverinleg
Moderne ingeboorde versiering
Losgedraaide ingeboorde decoratie