Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > meerschuim

De meerschuim pijp als object

Model vanaf 1850

Een belangrijke verandering in het pijpmodel vindt kort na het midden van de negentiende eeuw plaats. Was het tot die tijd gebruikelijk de pijpen met een separaat roer te monteren, na 1850 gaat de korte pijp overheersen met een op maat gemaakt roer. Er ontstaat een grotere eenheid tussen kop en steel en het ontwerp richt zich dus sterker op de totale pijp.

In de korte pijp ontstaat een breed gamma aan modellen dat regelrecht van de pijpen uit de bruyère industrie is afgekeken. Dit leidt tot een forse uitbreiding van de groep meerschuimrokers omdat de wat bombastische Duitse uitstraling van de pijp verruild wordt voor de vlotte Engels-Franse. Ook de introductie van het metalen busjes waarmee de vroege houten pijpen gemonteerd worden, heeft talloze nieuwe ontwerpen tot gevolg. Het metalen busje heeft dezelfde stevigheid als de veel zwaardere manchet, maar geeft een veel grotere elegantie.

Ovaalvorm

Ontleend aan de Goudse kleipijp met zijn ovale ketel. Deze pijp wordt dankzij de aansluitende montage van het roer opnieuw een succes, zowel als tabakspijp als sigarenhouder.

Kromkop

Ook dit model is afgekeken van de kleipijp maar nu van het Engelse model. Opnieuw geldt hier de aantrekkelijke aansluiting tussen de meerschuim tige en het roer.

Billiard

Een specifiek model met een iets bolle gedrongen ketel die in de houtindustrie bedacht is maar al snel in andere materialen wordt nagemaakt.

Buldog

Op en top een houtmodel waarvan het ontwerp rechtstreeks is afgeleid van de mondaine bruyère. De ketel is licht dubbelconisch, om het dikste deel worden doorgaans twee ringen gefreesd, soms ook een parelfilet.

Dress

Een chique model met een eigen uitstraling bedoeld om 's avonds mee te nemen. De ketel is aan weerszijden afgeplat.

Eierkop

Een populair meerschuimmodel met een eivormige ketel. Dit model ontstaat rond 1860 en is in latere jaren vooral in persmeerschuim gemaakt. Zij blijft tot na 1920 bij de minder gefortuneerde roker veelgevraagd.

Bolkop

Afgeleide van de eierkop die pas aan het eind van de negentiende eeuw bedacht wordt. De ronde vorm maakt dat dit model prettig in de hand ligt. Toch wordt deze pijp in verhouding maar kort geproduceerd.

Hoorn

Een model met een slanke ketel die zich naar de ketelopening langzaam verwijdt. Het model wordt als populaire vinding rond 1870 geïntroduceerd en wordt daarna vooral als sigarenhouder gebruikt.

Gezondheidspijp

Een wonderlijk hoge cilindrische ketel waarbij de steel halverwege de ketel is aangezet. Het massieve meerschuimgedeelte onder de steelaanzet zorgt voor extra absorptie en dus voor een zuivere rook.

Tipmodel of kortweg tip

Moderne sigarenhouder met een strakke buisvorm zonder poespas, het mondstuk van barnsteen is dikwijls zadelvormig afgeplat.

Kalebas

Een bijzondere pijp ontstaan rond 1900 met een ketel gemaakt uit de kalebasvrucht. Aanvankelijk wordt de binnenzijde met meerschuimpasta ingesmeerd. In tweede instantie volgt een separate ketelinzet uit blokmeerschuim die tot voordeel heeft dat er onder de ketel een compartiment ontstaat waar de rook kan afkoelen.

Ketelinzet

Voor de consument die zowel tabak als sigaren rookt zijn gecombineerde pijpen op de markt waarbij de tabaksketel met een trechtervormige inzet tot een sigarenhouder kan worden omgebouwd. Zij wijzen ons er op dat de rokers van toen tabak en sigaren afwisselend rookten. Een onverwachte vinding is het plaatsen van een tabaksketel in een bestaande tabakspijp om de ketel nauwer maar gelijktijdig hoger te maken.

1

Afbeeldingen 1 / 15

Billiard met gedrongen ketelvorm
Buldog met vergulde montage
Chique afgeplatte biljart
Kopie van de Goudse kleipijp
Ketelmodel naar een kleipijp
De befaamde tijdloze eierkop
De bolkop als variant op de eierkop
Eivormige ketel en eendenbeen roer
Kalebas met meerschuim ketelinzet
Hoornvorm zonder groots snijwerk
Gezondheidspijp met cilinderketel
Lang buisvormig tipmodel
Sigarenhouders met formaatverschil
Tabakspijp met sigareninzet
Tabakspijp met nauwere tabaksinzet