Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
home > thema's > meerschuim

Geschiedenis van de meerschuim pijp

Vroegste productiecentra

In het Turkse wingebied van de meerschuim heeft al in de zeventiende eeuw een productie van tabakspijpen bestaan. De oudste schriftelijke bron dateert uit 1679. Deze Turkse pijpenkoppen hebben een wat bolle ketel al dan niet cilindrisch verhoogd en zijn voorzien van een korte steel met manchet. Zij werden aan een los roer gemonteerd. Het oppervlak van deze pijpen werd met eenvoudige motieven versierd; de luxere exemplaren voorzag men soms van sierstenen of stukjes gekleurd glas. Naar de verspreiding van deze vroege meerschuim pijpen kunnen we slechts gissen want van het oudste materiaal is niets overgeleverd.

Het uiterlijk van de Turkse pijpenkoppen voldeed niet altijd aan de smaak van de rokers elders. Zo ontstonden regionaal werkplaatsen om deze pijpen naar de mode van dat gebied te fatsoeneren. De koppen werden mooier glad afgedraaid en de decoratie werd aangepast. In werkplaatsen in verschillende steden werd dit handelsartikel opgewaardeerd om tegen een betere prijs te worden verkocht.

De plaats Ruhla in het Duitse Thüringen is een belangrijk centrum waar men al voor 1750 Turkse pijpenkoppen voor de lokale markt geschikt maakte. Ook werd het monteren van de koppen met metalen dekseltjes en manchethouders gebruikelijk. In de handel sloeg het gemoderniseerde product geweldig aan en de werkplaatsen namen snel in aantal en in omvang toe. In 1798 zijn er in Ruhla zestien fabrieken die meerschuim pijpen fatsoeneren.

Twee andere belangrijke centra voor meerschuim pijpen zijn Wenen en Pest (Budapest). In beide plaatsen ontstaat al in de achttiende eeuw een bescheiden productie aan meerschuim pijpen. Hier werkte men niet met uit Turkije ingevoerde pijpenkoppen, maar gebruikte men het ruwe mineraal zelf. Helaas is de vroegste pijpengeschiedenis van beide centra nog niet geschreven. Onbekend is verder in hoeveel andere plaatsen men in de achttiende eeuw meerschuim pijpen heeft gemaakt. Mogelijk worden ook in Triëste, Neurenberg, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en andere plaatsen dan al pijpen van meerschuim gemaakt.

1

Afbeeldingen 1 / 3

Vroege Ulmvormige meerschuim pijp
Pijp gekeurd Bratislava 1781
Pijpenkop met vroege empire vorm