Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > meerschuim

Geschiedenis van de meerschuim pijp

Neergang

Na het jaar 1900 vermindert het aanzien van de meerschuim pijp. De roker richt zich vooral op de sigaret, waarvoor wel sigarettenhouders gemaakt worden maar die niet aanslaan. Gelijktijdig komen langere en ook dikkere sigaren in de mode die niet meer in een druk versierde sigarenhouder worden gerookt. Concurrentie komt ook voort uit de pijp van bruyèrehout. Met zijn strakke vormgeving gaat deze in brede kringen het modebeeld bepalen. De bruyère-industrie werkt een nieuw gamma pijpmodellen uit die al gauw zeer geliefd worden en na 1900 en masse op de markt komen. Het vernieuwende van de houten pijp met zijn strakke vorm en luxe montage met zilver of goud, past beter bij de roker van deze tijd. Zij vervangen de ouderwetse lang gesteelde tegenhangers van meerschuim met gesneden decoratie.

Na de Eerste Wereldoorlog verliest de meerschuim pijp de concurrentieslag met de andere rookwaar definitief. De echte meerschuim pijp is voor de meeste rokers te duur geworden, zeker in vergelijk tot de machinaal gemaakte bruyères. Daarnaast vermindert de kwaliteit van de meerschuim pijp. De sigarenhouder oude stijl met zijn uitgebreide decoratie verwordt in die periode tot een burgerlijk, conceptueel artikel. De klant is nu de burgerman zonder smaakgevoel. De inventiviteit verdwijnt en de eens bloeiende fabrieken kampen met een dalende omzet. Uiteindelijk moeten zij hun deuren sluiten omdat nieuwe afzet niet langer te vinden is.

De neergang blijft niet tot Europa beperkt. Ook in de Verenigde Staten zien we na een succesvolle periode van productie en vooral import uit Europa ook daar dat de fabrieken afslanken. Enkele veranderen en worden handelshuizen waar bruyèrepijpen en algemene rokersbenodigdheden de hoofdmoot vormen. In de jaren 1930 zijn er in Wenen nog slechts vier of vijf snijders van meerschuim pijpen te vinden. Geleidelijk sterft het ambacht uit. Ook in Ruhla zijn de meeste bedrijven dan inmiddels verdwenen.

1

Afbeeldingen 1 / 4

Keus in eenvoudige sigarenhouders
Zogeheten gezondheidssigarettenpijp
Moderne art-deco sigarenhouder
Zakelijk vormgegeven sigarenhouder