Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > meerschuim

Geschiedenis van de meerschuim pijp

Bloei van de meerschuimindustrie

In de eerste helft van de negentiende eeuw komt de hoogste kwaliteit pijpen uit Wenen, Budapest is een tweede. In beide plaatsen beschikt men over de eerste keus aan ruwe Turkse meerschuim. Uitgaande van de beste grondstof wordt ook in de bewerking ervan een optimaal staaltje van vakmanschap neergelegd. De afwerking van de pijp met bijenwas en de montage met toepasselijke zilveren deksels en manchetgarnituren zorgt voor een exclusief product. Vanwege de hoge prijs komt de clientèle uit de adel in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie, daarnaast waren er veel aristocraten en welgestelde westerlingen klant voor de meerschuim pijp.

Wenen zet de toon voor de meerschuim pijp. De tabakspijp wordt er tot het grootste raffinement uitgewerkt. De eerste bloeiperiode start rond 1820 en tegen 1850 zijn er in Wenen zo'n vijftig pijpenfabrieken, ieder met tussen de tien en vijftien werklieden. De firma Adler is zo'n vroeg huis dat nauwe contacten met het Weense Hof onderhield. Uitzonderlijke stukken werden op speciaal verzoek van het hof gesneden en dienden als diplomatiek geschenk. Naast Wenen is Budapest van belang. Talloze pijpen in Buda en Pest gemaakt vinden hun weg naar Wenen om daar te worden gemonteerd, waardoor de herkomst vaak lastig is te herleiden.

In Thüringen met als centrum Ruhla is de omvang van de meerschuimindustrie het grootst. De nadruk ligt op het imitatie product. Tussen de Oostenrijks-Hongaarse en Duitse centra moet een geweldige rivaliteit hebben bestaan, met tegelijkertijd een even sterke uitwisseling. Daarnaast richten veel onbekende bedrijven zich op een minder elitaire klantenkring. We vinden ze over een veel groter gebied, tot in Polen, Zweden, Denemarken en Italië toe.

Vanuit de gevestigde bedrijven vertrokken soms vaklieden om hun geluk elders te beproeven. Vooral Duitsers vestigen zich als meerschuimwerker in de grote steden in het westen. Vaak gaat het niet om een fabriek maar om een handelskantoor met import van producten. Deze beweging start al aan het begin van de negentiende eeuw in. De vroegst bekende vestiging dateert uit 1817, wanneer ene Hopfer in Parijs een winkel met een werkplaats opent, het begin van de verwerking van meerschuim in West-Europa.

1

Afbeeldingen 1 / 4

Traditionele Hongaarse modellen
Eerste bloei van de Weense ateliers
De pijp overwoekerende snijstijl
Traditionele zakvorm uit Zweden