Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
home > thema's > meerschuim

Meerschuim als materiaal

Kwaliteit

Een pijp van meerschuim moet licht van gewicht zijn en helder van kleur. Egaal wit geniet de voorkeur en daarnaast is de porositeit van groot belang. In de pijpenmakerij onderscheidt men vier kwaliteiten. Naast de prachtig witte meerschuim komen ook gelige brokken voor. Minder geschikt zijn vlekkerige stukken, die doorgaans worden bijgekleurd.

Hoewel op het eerste gezicht homogeen, is meerschuim dat niet. Veel klompen bevatten insluitsels. Verder is de steen naar binnen toe doorgaans zachter. Veel brokken hebben oneffenheden veroorzaakt door plaatselijke verontreinigingen. In antieke pijpen zien we dat een enkele keer terug door een wonderlijke lijn van een kleilaag die door het product loopt. Soms moest zelfs een stukje meerschuim in het oppervlak worden ingezet.

Schaarste aan meerschuim was al gauw een reden het materiaal te vervalsen. Dat is op grote schaal gebeurd. Het zuivere product wordt met de term blokmeerschuim aangeduid, de meest bekende imitatie heet Weense meerschuim, gemaakt van vermalen meerschuimafval vermengd met lijm. Bij imitatie meerschuim worden de voorwerpen dus van meerschuimpasta geperst of gegoten en na drogen bijgesneden.

Daarnaast bestaat er nog massameerschuim ook wel pseudo meerschuim genoemd, dat uit andere grondstoffen bestaat. Op het oog is het resultaat hetzelfde. Nadeel van massameerschuim is echter dat het materiaal beduidend minder poreus is en dus weinig vocht absorbeert. De smaak van de pijp zal daardoor scherper zijn terwijl deze minder mooi kleurt. Op het oog zijn de drie soorten lastig te onderscheiden, al verraadt het grotere gewicht dat het om een imitatie gaat.

1

Afbeeldingen 1 / 4

Verontreining met een zandlaagje
Een ingezet stukje meerschuim
Verkleuringen in het meerschuim
Product van persmeerschuim