Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > meerschuim

Meerschuim als materiaal

Grondstof en eigenschappen

Meerschuim is licht van gewicht, iets dat voor een tabakspijp van belang is. Daarnaast staat het materiaal garant voor perfect droog roken, want het poreuze materiaal absorbeert al het vocht dat bij het roken vrij komt. Tenslotte is meerschuim reuk- en smaakloos zodat de aroma van de tabak tot zijn recht komt. Bijkomend genoegen van een meerschuim pijp is de prachtige ivoorkleur. In de loop van de jaren verkleurde de pijp met een patina van geel getint naar oranje om uiteindelijk tot diep donkerbruin te kleuren. Het lichte soortelijk gewicht van meerschuim is laag, in water blijft het zelfs even drijven. Eenmaal volledig met water doordrenkt laat het zich als zeep snijden. In droge toestand is het bewerken vergelijkbaar met zachtere houtsoorten. Tenslotte zorgt vuur ervoor dat het iets verhardt waardoor het voorwerp sterker wordt. Kenmerkend voor meerschuim is verder dat het nauwelijks voor iets anders gebruikt is dan voor pijpen.

Meerschuim is een mineraal, ook wel aangeduid als magnesium silicaat en is verwant aan speksteen. De chemische formule van meerschuim luidt: 3 S1O2 MgO 2H2O of ook wel 2 MgO2 SO2 14H2O. Geologen noemen meerschuim sepioliet, een naam die voor de verwarring met de sepia, het rugschild van de inktvis heeft gezorgd maar daar niets mee te maken heeft.

Er bestaan talloze andere namen: foam clay, spuma marina (de Latijnse naam) lületaschi (Turks, betekent materiaal geschikt om pijpen van te maken) meerschaum (Engels) écume de mer (Frans) spuma di mare (Italiaans)

1

Afbeeldingen 1 / 4

Ruwe pas gedolven meerschuim
Ruwe ongeschoonde meerschuim
Meerschuim brok dat is glad gemaakt
Schoongesneden brok meerschuim