Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > vincent van gogh

De pijp als remedie

Hoe de pijp Vincent opbeurt

Vincent laat zich gemakkelijk uit het veld slaan door wat anderen tegen hem zeggen, over hemzelf of over zijn werk. In een brief van uit het voorjaar van 1882 (brief 228, mei 1882) vanuit Den Haag blijkt hoe hij de kritiek op zijn werk opvat:

Ik ga om het te vergeten in het zand liggen voor een ouden boomwortel, maak daarvan een teekening. Ik rook mijn pijp en kijk in de diepe blaauwe lucht.... of naar het mos of het gras. Dat calmeert mij.

Een mooi voorbeeld van deze situatie die Vincent schildert is zijn boomstam in het gras, een schilderij uit 1890 (afb. 42). Of hij kijkt weer eens een paar oude, geslaagde tekeningen door

zodat ik weer in mijn humeur raak en mijn pijp aansteek en weer aan het teekenen ga.

Enkele jaren later is Vincent in een melancholieke bui, als hij niet depressief is. Aan zijn zus Willemien schrijft hij vanuit Arles dat onder andere zijn pijp hem verlicht (brief 764, mei 1889):

Ik neem elke dag de remedie die de onvergelijkbare Dickens voorschrijft tegen zelfmoord. Dat bestaat uit een glas wijn, een stuk brood met kaas en een pijp tabak.

Het sobere menu wijst erop dat de pijp niet alleen voor de smaak maar ook tegen een gevoel van sluimerhonger gerookt wordt. Daarnaast geeft de nicotine natuurlijk een betere concentratie en een gevoel van welbevinden.

1

Afbeeldingen 1 / 1

Afb. 42 Boomstronk in het gras