Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
home > thema's > hoogtepunten uit het amsterdam pipe museum

Tabacologische voorwerpen

Een ring om een snuifje aan te bieden

Naast het roken is het snuiven van tabak een gewoonte die in veel culturen populair is geweest. De Europese snuifdoos als luxe artikel om een snuifje te presenteren is daarvan het meest kenmerkende voorbeeld. Veel volkeren hebben hun eigen versie van de snuifhouder om het poeder droog en stofvrij te bewaren en niet in de laatste plaats om het aroma te behouden. Favoriete materialen zijn hout, been, hoorn, soms ook metaal of keramiek.

Behalve het conserveren van de kostelijke snuif is het aanbieden ervan een andere rite. Dat gebeurt vanuit de snuifhouder en op dat moment krijgt dat voorwerp alle aandacht. Het aanbieden van een snuifje gold als een blijk van gastvrijheid en maakt dat iemand zich welkom voelt. Een heel bijzondere wijze om snuif aan te bieden gebeurt met deze snuifring van de Tiv uit Nigeria, een stam die ook in de tabakspijp zijn eigen verdienste had.

De snuifring is uit brons gegoten en subtiel afgewerkt. Het gedeelte dat om de vinger wordt geschoven is cilindrisch en tamelijk breed. In feite is dit gedeelte te lang voor één vingerkootje, maar dat is ook de bedoeling. Bij het aanbieden van snuif, dat op het vlakke schaaltje wordt gestrooid, moet de ring in verticale positie blijven en mag niet draaien. Door de vinger in de ring iets te buigen is de stand van de snuifring verzekerd en zal de snuif er niet vanaf vallen.

De ring zelf is licht getordeerd en van onopvallende gegraveerde onderbroken lijnen voorzien. De steel is hoekig en eveneens licht gedraaid maar het is de vraag of dat geen toeval is. Het schaaltje zelf is afgeplat tot bijna vlak. Al met al is het een tamelijk onopvallend voorwerp, vooral op functionaliteit en gastvrijheid gericht.

Amsterdam, collectie Amsterdam Pipe Museum APM 15.074

hoogtepunten

voorhistorisch

archeologisch

pijpen van klei

keramische rookpijpen

porselein als materiaal

het magische meerschuim

europese houten pijpen

andere europese pijpen

pijpen uit noord- en zuid-amerika

pijpen uit afrika

pijpen uit azië

pijpenmakersgereedschap

tabacologische voorwerpen

curiosa en varia

1

Afbeeldingen 1 / 4

De snuifring met vlak schaaltje
Snuifring gezien vanaf de schaal
Onderzijde van het schaaltje
De ring om de vinger in te steken