Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
home > thema's > geschiedenis amsterdam pipe museum

Amsterdamse fase - 1995-2010

Verzamelen in Amsterdam

In de Leidse periode was het verzamelgebied al verbreed naar internationaal maar met restrictie dat het pijpen van ceramiek betrof. Vanaf de verhuizing naar Amsterdam in 1995 vond uitbreiding van het verzamelgebied plaats: rookpijpen uit alle culturen van alle materialen vervaardigd. De inhaalslag op dit gebied was mogelijk omdat er in die periode veel particuliere verzamelingen en museumcollecties op de markt kwamen. Wanneer particulieren een verzameling aanbieden, willen zij graag van alles in één koop af. Voor het Pijpenkabinet volgt daarna het proces van selectie en keuze, soms met als resultaat dat slechts tien procent voor het museum behouden blijft. Uiteraard betreft dat dan wel het meest interessante deel.

Op veilingen moet ter plekke snel een keuze worden gemaakt, in eerste instantie op kwaliteit en culturele waarde, vervolgens in relatie tot de prijs. Door de gedegen expertise en kennis van de markt is conservator Don Duco in staat deze factoren snel te beoordelen. Met name in de periode 2000-2005 vonden talloze veilingen plaats waardoor het Pijpenkabinet veel materiaal heeft kunnen aankopen; in meerdere gevallen pijpen die al een halve eeuw niet of nauwelijks meer verhandeld waren.

Voor het Pijpenkabinet is de herkomst of pedigree een deel van de culturele waarde van een object. Befaamde collecties raakten zo vertegenwoordigd in het museum, waaronder Dunhill, Wills & Co, Austria Tabak, Seita en talloze particuliere verzamelingen die nooit de publiciteit zochten maar in kringen van kenners wel naam maakten. De presentatie over Verzamelaars en hun passie op deze website vertelt meer over de bronnen waar de collectie van het Pijpenkabinet uit heeft geput.

Door opheffing van talloze museale collecties, zowel in Nederland (Utrecht, Kampen, Zevenaar, Gouda) is het relatieve belang van het Pijpenkabinet alleen maar toegenomen. Tegelijkertijd kan geconstateerd worden dat de collectie Pijpenkabinet in kwaliteit zodanig is verbeterd dat zij op Europese schaal tot de top behoort. De combinatie van collectie en documentatie is binnen het thema pijpen en tabak volstrekt uniek.

1

Afbeeldingen 1 / 6

Indianenpijp uit de kunsthandel
Figuurpijp uit particulier bezit
Driekoppijp uit de Will's collectie
Pijp uit de Douwe Egberts collectie
Kameroenpijp uit de Seita-collectie
Tabakspot uit de Dunhill collectie