Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > thema's > geschiedenis amsterdam pipe museum

Amsterdamse fase - 1995-2010

Algemeen

In 1994 werd het besluit genomen tot vestiging in Amsterdam omdat dat de beste locatie voor een gespecialiseerd museum als het Pijpenkabinet bleek te zijn. Een geschikt pand werd gevonden aan een van de hoofdgrachten in het centrum. Na driehonderd jaar was het grachtenhuis toe aan een grondige restauratie. Het resultaat daarvan was verbluffend: het interieur straalde weer allure en geschiedenis uit. Het marmer in de gang werd hersteld, stucwerk van wanden en plafonds secuur gerestaureerd, een origineel balkenplafond teruggebracht in ossenbloedrode kleur, antieke eiken parketvloeren opnieuw gelegd.

Zo ontstond een dubbele attractie: een opengesteld grachtenhuis met een unieke collectie, samengebracht als een waar collector's cabinet. De smaakvol bij het huis passende meubels als kabinetten, een Venetiaanse kroon, een staand horloge, versterken de sfeer van het huis. De charme van het museum is ook de persoonlijke ontvangst want iedere bezoeker wordt rondgeleid. De verzameldoelstelling was inmiddels uitgebreid naar pijpen van alle materialen, inclusief het niet specifiek Nederlandse meerschuim en hout.

Voor het functioneren van het Pijpenkabinet was het een grote vooruitgang dat het souterrain als winkel kon worden benut onder de naam Smokiana pipeshop. Met een eigen ingang en een etalageraam aan de straat kon de winkel ook separaat functioneren en zelfs ruimere openingstijden hanteren dan het museum. Door deze vorm van cultureel ondernemerschap liep het Pijpenkabinet ver voor op de meeste musea waardoor de museumwereld soms met een scheef oog en enig wantrouwen naar de winkelfunctie keek. Toch bleek dit een juiste formule, mede door de keuze om ook een verkoopassortiment van moderne rookpijpen aan te leggen. Dit bracht niet alleen een toeloop van pijprokers teweeg, maar bleek ook in toenemende mate in een behoefte te voorzien naarmate de algemene tabakswinkels stopten met de verkoop van pijpen.

1

Afbeeldingen 1 / 7

Prinsengracht 488 in Amsterdam
Historische entree op de beletage
Souterrain met museumwinkel
Antieke pijpen en rookgerei
Van Leiden naar Amsterdam
Aankondiging van de verhuizing
Reclame voor de commerciële loot