Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
home > museum > de museumorganisatie

Beleid

Museumcollectie

De museale collectie van het Amsterdam Pipe Museum met uitingen van de rookcultuur van over de hele wereld is een product van ruim veertig jaar consistent verzamelbeleid. Toch vergt deze collectie regelmatig aankopen om up-to-date te blijven. Deze aankopen moeten kwalitatief hoogstaand zijn en zijn bedoeld als invulling van een lacune in de bestaande collectie. Daarnaast geniet het documenteren van de collectie hoge prioriteit. Kennis - ook uit publicaties van derden - wordt nauwgezet bijgehouden en expertise wordt vastgelegd. Dit alles behoort tot de taak van de conservator.

Naast de permanente expositie in Amsterdam kunnen delen van de collectie op andere plaatsen worden tentoongesteld. Een tweede presentatie wastussen 2004 en 2015 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar een wereldwijd overzicht van de tabakspijp gegeven werd. Door bij te dragen aan exposities van anderen dient het museum een educatief doel en krijgt tevens grotere naamsbekendheid.

Een omvangrijk digitaliseringsproject vanaf 2008 heeft er voor gezorgd dat alle gegevensbestanden van het Amsterdam Pipe Museum in een centrale database beschikbaar zijn. In een enkel content management system zijn gegevens over de objecten in de collecties, de makers, de literatuur, archiefgegevens en andere documentatie samengebracht en onderling aan elkaar gelinkt. Vanzelfsprekend staat deze ver doorgevoerde informatiestructuur niet alleen de conservator ten dienst, maar het speelt ook een rol voor het publiek en voor onderzoek van derden. Op de website www.pipemuseum.nl zijn de collectiedatabase en de bibliotheek ontsloten. De andere bestanden volgen in de toekomst.

1

Afbeeldingen 1 / 4

Vaste presentatie in Amsterdam
Voorkamer met rariteitenkabinet
Presentatie Openluchtmuseum Arnhem
Presentatie Openluchtmuseum Arnhem