$('#splash1').cycle({
$('#splash70').cycle({

Dagboekfragment 15: 18 oktober 1984
14 januari 2020

Een mooie traditie en prettige afwisseling is het jaarlijkse herfstkamp met jongeren van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis, die ik samen met Benedict leidt. De derde dag van dit kamp dicteert weer verder graven op de kaalslag aan de Nobelstraat in Gouda. Volstrekt onverwacht treffen we onder de fundamenten die we gisteren grotendeels hebben weggehakt een stortlaag met een groot aantal versinterde pijpenkoppen en vooral stelen aan, geconcentreerd in een laag van zo'n decimeter dikte. Wat er nou precies gebeurd is indertijd op het stuk waar wij nu graven is nog niet duidelijk. Wel de datering van de rampspoed: ergens in de jaren 1630 tot 1650. Absoluut een uniek moment, want het gaat om een bedrijfsstort van een pijpmaker waarvan er nog niet zo veel zijn gevonden en zeker niet een die overwegend misbaksels oplevert. Pijpenkoorts dus, niet alleen bij de kampleiding, ook bij de deelnemers. Met de snel invallende duisternis van een herfstdag proberen we nog zo lang mogelijk door te graven, met eksterogen lukt dat tot tegen acht uur. Morgen verder!

Object van de maand

Japanse toneelpijp
januari 2020

Deze tabakspijp of kiseru uit Japan is om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste is dat het formaat, want de pijp wijkt af van de verfijnde gangbare exemplaren door groter te zijn met meer gewicht en een vrij grove decoratie. Je vraagt je af of deze pijp wel door een pijpmaker is gemaakt. Ook de vorm van de pijpenkop met een zware ketelwand is geen kenmerk die des pijpenmakers is. Uniek aan dit voorwerp is dat de steel openschuift waarmee een dolk met een messcherp lemmet zichtbaar wordt. Die tweede functie maakt dat deze pijp in het theater een speciale rol kan vervullen. Dankzij het grote formaat is deze ook op afstand goed zichtbaar, terwijl de wapenfunctie een verrassingselement is dat op het toneel grote indruk maakt. Hoe origineel ook vanwege het formaat en de toegevoegde functie, als we kijken naar de uitvoering van dit object dan is die wat teleurstellend. Waar de kiseru zich kenmerkt door verfijning en subtiliteit, gemaakt met groot vakmanschap, is deze pijp zoals opgemerkt grof en vormeloos van model terwijl de decoratie op de pijp tamelijk onoverzichtelijk is. Die kenmerken wijze erop dat er niet van een pijpenmaker sprake is, maar van een wapensmid die de verfijning van de kiseru niet belangrijk genoeg vond. Dat deze wel verstand had van het smeden van steekwapens bewijst het fabelachtige blanke metaal van het mes waarmee de wapensmid zijn eer behaalde.

Amsterdam Pipe Museum APM 23.467

Archief object van de maand

Welkom in het wereldwijde verhaal rondom roken
gepresenteerd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis
centraal in de Amsterdamse grachtengordel.

Museum OPEN: maandag t/m zaterdag

. . . . . . . . . . . 12 - 18 uur

GRATIS te bezoeken met museumkaart (te koop bij de museumbalie)

klik hier voor de exacte locatie (Google Maps)

Navigeer naar
MUSEUM om meer te zien over het ontstaan van dit unieke museum. Lees ter voorbereiding van een bezoek aan Amsterdam over de geschiedenis van het Amsterdam Pipe Museum, de deelcollecties en de hoogtepunten.

THEMA's bevat het kennisgedeelte van de website over de boeiende geschiedenis van de pijp en de tabacologie. Ontdek en leer meer over de rookcultuur in woord en beeld aan de hand van de artikelen van de conservator, andere publicaties en virtuele presentaties.

ZOEKEN Graaf dieper in de museumcollectie, rechtstreeks door middel van een zoekformulier dat toegang geeft tot deze uitgebreide website, de museumcollectie en de depots, maar ook de uitgebreide bibliotheek en vakgerichte documentatie.

steun het museum