$('#splash1').cycle({
$('#splash70').cycle({

Pijprookcursus
1 mei 2018

In tegenstelling tot stressonderdrukkend sigaretten roken, is pijproken bij uitstek een rustgevende activiteit. Ontspannen genieten van een geurige pijptabak is voor velen een ideale manier om tot rust en contemplatie te komen. Maar dan helpt het wel als je weet om te gaan met pijp, stoppertje en tabak. Onze al jarenlang terugkerende rookavonden dragen daaraan bij. Cursusleider Benedict Goes maakt tijdens een avondvullend programma de pijproker in spé bekend met de kneepjes van het vak. Hoe optimaal te genieten zonder te inhaleren. Er staan weer nieuwe data op het programma, de eerste is al op donderdag 10 mei aanstaande. Opgeven viadeze link.

Object van de maand

Porseleinen huzaar
augustus 2018

Vroege portretpijpen van porselein zijn een zeldzaam artikel. Zij behoorden tot de curiosa van de gevestigde porseleinfabrieken en zijn nooit in een grote oplage gemaakt. Dat geldt ook voor dit kloeke portret met een hoogte van ruim zeven centimeter. Uitgebeeld is een soldaat à la husar. Met die aanduiding wordt de sfeer van een onverschrokken militair opgewekt, al is het de vraag of de roker de honderden uniformen kende om precies te zien welke rang was afgebeeld. Belangrijker echter aan de afbeelding is de politieke kleur, weergegeven met een kokarde van twee cirkels en een opstaande pluim die het Franse koninkrijk symboliseert. De beschildering van deze pijpenkop gebeurde in natuurlijke kleuren met de muts in groen, de afhangende flap laat de rode voering zien. Op de steelovergang is een geschulpte paarse rand aangebracht. De meest geslaagde kleur is echter de huid van de voorgestelde, die realisme in de uitbeelding brengt en juist die kleur is volmaakt getroffen. De pijpenkop heeft nog de oorspronkelijke montage met zilveren filtring waarin een klemdekseltje zonder scharnier sluit dat met een borgketting naar de manchetring loopt. De randen van de montage op ketelopening en aan het steeleind zijn zigzag gezaagd waardoor zij beter klemmen. Onduidelijk is of het om een Duits product gaat voor de Franse markt of dat de pijpenkop uit een Franse porseleinfabriek stamt en naar Duitse voorbeelden gemaakt is.

Collectienummer APM 22.652

Archief object van de maand

Welkom in het wereldwijde verhaal rondom roken
gepresenteerd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis
centraal in de Amsterdamse grachtengordel.

Museum OPEN: maandag t/m zaterdag

. . . . . . . . . . . 12 - 18 uur

GRATIS te bezoeken met museumkaart (te koop bij de museumbalie)

klik hier voor de exacte locatie (Google Maps)

Navigeer naar
MUSEUM om meer te zien over het ontstaan van dit unieke museum. Lees ter voorbereiding van een bezoek aan Amsterdam over de geschiedenis van het Amsterdam Pipe Museum, de deelcollecties en de hoogtepunten.

THEMA's bevat het kennisgedeelte van de website over de boeiende geschiedenis van de pijp en de tabacologie. Ontdek en leer meer over de rookcultuur in woord en beeld aan de hand van de artikelen van de conservator, andere publicaties en virtuele presentaties.

ZOEKEN Graaf dieper in de museumcollectie, rechtstreeks door middel van een zoekformulier dat toegang geeft tot deze uitgebreide website, de museumcollectie en de depots, maar ook de uitgebreide bibliotheek en vakgerichte documentatie.

steun het museum