$('#splash1').cycle({
$('#splash70').cycle({

Expositie Danish Design
10 augustus 2020

De zomertentoonstelling van het museum toont 21ste-eeuwse pijpontwerpen, waaronder veel ‘freehands', een stijl die in Denemarken is ontstaan. De moderne pijpen kenmerken zich door een asymmetrische vorm, wat lastig te bereiken is in het keiharde bruyèrehout. Doorgaans wordt dit gefreesd tot een perfect ronde vorm. De design-pijpen zijn allemaal gerookt door de in februari overleden oud-minister Jos van Kemenade. Hij had een specifieke voorliefde voor het Danish Design. Zijn nalatenschap aan rookgerei is aan het Amsterdam Pipe Museum geschonken, waaraan deze originele expositie te danken is. Te zien tot en met 3 oktober 2020.

Object van de maand

Boileau in gemene kleuren
mei 2020

Bepaalde pijpontwerpen oogsten door hun sprekende uitbeelding en monumentaliteit grote waardering. Dat geldt bijvoorbeeld voor de portretpijp bekend onder de naam Boileau, die al voor 1840 ontworpen werd door de Franse firma Gambier. Met zijn sympathieke historische voorkomen en spannende, licht zijwaarts gewende hoofd is dit een geslaagde schepping die meerdere generaties in omloop blijft. Niet verwonderlijk dat andere fabrieken van zo'n succesvol ontwerp proberen te profiteren. Een Duitse porseleinfabriek kopieert het originele ontwerp van Boileau zonder enige verandering, maar wel in een andere grondstof. Met het geheimzinnige Parian ware poogt de maker het sculpturale aspect van de pijp beter tot zijn recht te laten komen. Het marmerachtig dunne porselein is namelijk buitengewoon geschikt om beelden te imiteren. Helaas heeft de fabrikant er niet aan gedacht dat een tabakspijp, naast de esthetische kant ook de gebruiksaspect heeft. Iedere roker kan zich voorstellen dat porselein nooit geslaagd kan zijn omdat het materiaal geen vocht absorbeert zodat de pijp dus heet rookt. Bovendien is het product enkelwandig, waardoor vreemde achterhoekse plekken in de ketel ontstaan waar de tabak niet verbrandt. Merkwaardig bij deze pijp is vooral de afwerking in een meerkleurige beschildering. Het gekunstelde pruimenmondje en de blosjes op de wangen van de dichter maken de voorgestelde eerder week dan stoer. Verder is er nog de wonderlijke zwarte pruik, die aan de achterzijde van het hoofd een onverwacht en vooral onbegrepen ornament laat zien.

Amsterdam Pipe Museum APM 23.923

Archief object van de maand

Welkom in het wereldwijde verhaal rondom roken
gepresenteerd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis
centraal in de Amsterdamse grachtengordel.

Museum temporarily closed again

Due to national policy relating to the coronavirus (Covid-19) the Amsterdam Pipe Museum will remain closed to the public like all museums. This closure will last until Monday 23 November - if not announced otherwise before that time.

Museum (normally) OPEN: maandag t/m zaterdag 12 - 18 uur Monday - Saturday 12AM - 6PM
Free entrance with Museumcard (available at the counter).
The shop is closed as well, but it is possible to make an appointment for your acquisition by telephone: 020 - 42 11 779.

Museum weer tijdelijk gesloten

Het Amsterdam Pipe Museum is, net als alle musea, gesloten in verband met corona-maatregelen van de overheid. Tenzij anders aangekondigd duurt de sluiting tot maandag 23 november.

Museum (normaliter) OPEN: maandag t/m zaterdag 12 - 18 uur. GRATIS met de Museumkaart (te koop bij de museumbalie)
GRATIS te bezoeken met Museumkaart (te koop bij de museumbalie)
De winkel is eveneens gesloten, maar u kunt telefonisch een afspraak maken voor een aankoop op 020 - 42 11 779.

----------------------------------------------

7 mei 2020: De conservator van het Amsterdam Pipe Museum is onderscheiden met de prestigieuze European Heritage Award | Europa Nostra Prijs.

De prijs is toegekend aan Don Duco voor zijn belangeloze inzet gedurende vijftig jaar!

Klik hier om zelf mee te stemmen of hij ook de Publieksprijs verdient, of ga naar https://vote.europanostra.org/

Klik hier of op onderstaande afbeelding voor een film over zijn werk !

7 May 2020: Curator of the Amsterdam Pipe Museum, Don Duco, is honoured with the prestigious European Heritage Award | Europa Nostra Award.

"Don Duco has devoted his career during 50 years to research in the field of smoking pipes and tobacco history, digitising his collection and publishing his research. He is considered the expert in his field and has convincingly positioned pipes as being a mirror of society that reflects many technological and social advances through the history of mankind", the Jury said.

Click here or the picture to see a film about his work !

You can vote for the Public Choice Award at https://vote.europanostra.org/

----------------------------------------------

klik hier voor de exacte locatie van het museum (Google Maps)

steun het museum